Gyurkity Péter

Visszavonja a másolásvédelmet a Sony BMG

A jelek szerint a kiadó végül beadta a derekát: újabb bocsánatkérés mellett ők maguk adnak lehetőséget a sokat kritizált másolásvédelem eltávolítására, amelyet már fel is használtak a kártevők.

A kiadó közleménye az újabb bocsánatkérés mellett egy csereprogramot említ, amelynek keretében a vásárlók megszabadulhatnak már megvásárolt lemezeiktől, másolásvédelem nélküli példányokra cserélve azokat. Ez program ugyan még nem indult el, ám a vállalat ígéretet tett a mielőbbi lépésekre, és egyben felszólította partnereit, hogy szüntessék be a másolásvédett CD-lemezek további forgalmazását. A közlemény ugyanakkor megjegyzi, hogy a probléma csak számítógépek esetében áll fenn, hagyományos lejátszóknál semmilyen gondot nem tapasztaltak.

Amint arról a napokban beszámoltunk, a Sony BMG az XCP technológia miatt került kényelmetlen helyzetben, pontosabban miután kiderült, hogy az eljárást egy saját rootkittel igyekeztek leplezni a vásárlók elől. Ez természetesen óriási felháborodáshoz vezetett, és a helyzet odáig fajult, hogy a cég önkéntesen leállította a további sorozatgyártást. Addigra azonban már nagyszámú lemez került ki a piacra, és egészen eddig nem voltak hajlandók bővebb információt elárulni a valós számokról.

Ez most végre megtörtént: a Register értesülése szerint mintegy 4 millió példányról van szó, amelyből eddig 2,1 milliót értékesítettek. Ezekre érvényes a csereprogram, amelyről a vállalat közleménye beszél. Azt már természetesen nem említi, hogy több, mint félmillió DNS szerveren megtalálható a "hazabeszélő" rootkit nyoma - erre egy, az internetes közösségben ismert hacker, Dan Kaminsky jött rá, aki kollégái több szoftverét felhasználva gyűjtötte össze az adatokat. Ebből 217 ezer Japánra, 130 ezer az USA-ra, és további 44 ezer az Egyesült Királyságra esik. Tekintélyt parancsoló adatok ezek, nem véletlen, hogy az oldalon csak "Sony-bolygóként" hivatkoznak a kiadó próbálkozására.

A másolásvédelem mielőbbi visszahívása elkerülhetetlen volt, ahogy azt korábbi cikkünk és a vírusirtó cégek adatai is jelzik. Az első, meglehetősen primitív - és hibás - kártevő ugyanis néhány nap alatt felbukkant, és újabb változatok érkezésére számíthattunk. Ez be is következett: az F-Secure blogja 10-én és 11-én is újabb variánsokról adott hírt, és folyamatosan nyomon követik az eseményeket. Thomas Hesse, a Sony BMG digitális üzletágának elnökét is idézik, aki szerint ha az emberek nagy része nem tudja, mi a rootkit, nem is kell foglalkoznia vele.

Csak remélni tudjuk, hogy ennél lejjebb nem süllyedhetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wismi #7
    nem teljesen hülyék, de annyira igen, hogy hagyták hogy botrány kerekedjen a dologból... volt már nagyobb ügy sokkal kisebb viszhanggal...
  • Hegyikecske #6
    csicska sony...
  • Evil Merodak #5
    Jobb később mint soha.
  • SymbioC #4
    "óriási felháborodáshoz vezetett... önként leállította"
    Akkor mitől is önként?
  • Razgon #3
    Azért ez nagy bukta volt, de megérdemelték
  • dez #2
    De legalább nem teljesen hülyék.
  • ThomasTheKoRner #1
    Sony egy pénzéhes MOCSOK!!!