Berta Sándor

Először volt SMS-szavazás Svájcban

Egy svájci településen, Bülachban először fordult elő, hogy a választásra jogosult állampolgárok SMS-ben is leadhatták a szavazataikat.

Precedens értékű elektronikus szavazásra került sor az Alpokban fekvő kis országban. Internetes szavazásra korábban már volt példa, ám most először került sor Svájc történetében SMS-ben történő szavazásra. Mindez annak volt köszönhető, hogy Zürich kantonban a jelenlegi elektronikus voksolási jogszabályok lehetővé teszik, hogy a szavazásra vagy a választásra jogosult állampolgárok SMS-ben vagy az interneten is leadhassák a voksaikat.

Bülachban 455 voks érkezett be rövid szöveges üzenet útján, míg 1006 szavazatot a világhálón keresztül adtak le a helyi lakosok. A szavazás rendben lezajlott. Kisebb fennakadásokat csak az okozott, hogy sokan kritizálták, hogy halványan volt látható a szavazásra feljogosító, előzetesen elküldött PIN-kód. A szürke írás és a sötét háttérkép között túl kicsi volt a kontraszt, David Knöri projektvezető Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozata szerint erre biztonsági okokból volt szükség.

A bülachi népszavazáson a helyi lakosok arról dönthettek, miszerint akarják-e, hogy az egész környékre kiterjedő 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezessenek be. A helyiek ezt a kezdeményezést 2527 nem és 1290 igen szavazati arányban elutasították. Zürich kantonban legközelebb november 27-én lesznek népszavazások. Ekkor már a genfiek és a neuenburgiak is voksolhatnak majd elektronikusan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • klastrom #4
    Le vagyunk maradva de qrvára.És sajna ez így is marad egy jó darabig...
  • gz8 #2
    Belgiumban nagyon sok kisebb településen 70 km/h-s az engedélyezett maximális sebesség, így
    1. nem kell 40-nel tökölni, mint pl. a Velencei-tó déli partján (gratula minden észlénynek, aki ezt kitalálta );
    2. hamarabb átjutsz a településen;
    3. a zebránál meg úgy is megáll mindenki, mert ott azért beszélhetünk közlekedési kultúráról.
  • akyyy #1
    na és egy SMS mennyi lehetett? 240 ft+áfa