Berta Sándor

Írj egy SMS-t, megmondom, ki vagy!

Az, hogy a nők és a férfiak másként kommunikálnak, köztudott. Ám brit kutatók kiderítették, hogy ugyanez igaz az elektronikus úton zajló kommunikációra is: a két nem képviselői SMS-t is eltérően írnak.

A sheffieldi Hallam Egyetem kutatói által nyilvánosságra hozott tudományos anyagból kiderül, hogy a férfiak rövid és gyakran szarkasztikus üzeneteket írnak, míg a nők hosszabb, érzelmekkel teli üzeneteket küldenek. Simeon Yates brit kutató szerint meghatározó az is, hogy az SMS írója milyen szavakat használ, abból ugyanis szintén következtetni lehet az illető személy nemére. Yates kiemelte, hogy ha egy férfi társaságban van, akkor kedvesével általában nem beszélget, hanem SMS-ekkel kommunikál.

A férfiak rövid, tömör, lényegre törő üzenetei alól csak egy kivétel van: ha a címzett egy nő. Ilyenkor az erősebbik nem képviselői is hajlamosak bő lére ereszteni a mondanivalójukat. A férfiak az egymást közötti szövegekben gyakran használnak szarkasztikus megjegyzéseket és kétértelmű kifejezésekkel fűszerezik írnivalójukat. A nők ezzel szemben a rövid szöveges üzeneteikben is kimutatják az érzéseiket, érzelmeiket, gyakran írnak aggódó vagy becéző szavakat.

Érdekes viszont, hogy sem a férfiak, sem a nők nem igazán szeretik, ha nyilvános helyen mobilbeszélgetés fültanúivá válnak, és még ma, a mobiltelefon széles körű elterjedése után egy évtizeddel is szinte mindenkit zavar egy beérkező telefonhívás, vagy egy megszólaló csengőhang.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)