Berta Sándor

50 Gigabitre nőtt a német internetforgalom

Az internet a mindennapjaink részévé vált és gyakorlatilag ma már elképzelhetetlen lenne nélküle az élet. Ezt a szokásos frázisnak hangzó kijelentést jól alátámasztja a DE-CIX német Commercial Internet Exchange nevű szervezet legújabb tanulmánya.

A dokumentumból kiderül, hogy alig egyetlen esztendő leforgása alatt Németországban a duplájára nőtt az internetes forgalom és átlépte a bűvös 50 Gigabites álomhatárt. "Ez az anyag is jól bizonyítja, hogy milyen őrületes tempóban fejlődnek a világháló és a különböző online piacok" - nyilatkozta Harald Summa, a német eco internetgazdasági szövetség vezetője. A fejlődés a szakemberek szerint egyértelműen a szélessávú internethozzáférések számának növekedésére vezethető vissza. Ahogy a világ más államaiban, úgy Németországban is óriási mértékben nőtt az elmúlt hónapokban a különböző nagy sávszélességű internet-elérések száma, ezzel párhuzamosan pedig drasztikusan növekszik az internetforgalom is.


Németországban meredeken emelkedik az internet összforgalma

A szövetségi és a regionális internetszolgáltatók 2004 vége óta megduplázták a szélessávú előfizetőik számát. A legtöbb, 8,2 millió szélessávú előfizetővel továbbra is a Deutsche Telekom rendelkezik. Bármilyen gyors is azonban a fejlődés üteme Európában, világviszonylatban továbbra is Japán és Dél-Korea számít a szélessávú elérések tekintetében a legdinamikusabban fejlődő országnak. Japánban már az "üvegszálat a lakásig" (Fiber to the Home, FTTH) láz hódít olyan mértékben, hogy 2008-ra több FTTH-előfizető lehet az országban, mint ahány embernek hagyományos nagy sávszélességű DSL hozzáférése lesz. Egy FTTH-előfizetés ugyanis 50 Megabites letöltési sebességet jelent és átlagosan már hatvan dollárért megkapható.

Bár nem olyan mértékben, mint Németországban, ám - tavalyhoz képest - hazánkban is jelentősen emelkedett a szélessávú internethozáférések száma és az internetforgalom. A KSH adatai szerint 2005 szeptemberében 30 266 ISDN-, 327 497 DSL-, 179 351 kábel-tv-s, 55 349 vezeték nélküli és 16 362 egyéb internethozzáférést tartottak nyilván Magyarországon, azaz egy év alatt a DSL-elérések száma 175,2, a kábel tv-s kapcsolatok száma 158, a vezeték nélküli hozzáférések száma 169,4, míg az egyéb előfizetések száma 127,6 százalékkal nőtt. Csökkent viszont az iSDN-hozzáférések száma.


A BIX összforgalma - nem minden csomag megy ezen át!

Hazánkban az internetforgalom zöme a hatvan internetszolgáltatót tömörítő Budapest Internet Exchange (BIX)-en keresztül zajlik, de a legnagyobb szolgáltatók közvetlenül is kapcsolódnak egymáshoz. Mindenesetre nagyságrendileg jól mutatja a forgalom nagyságát, a rendszeresen frissített információk bárki számára elérhetők a szervezet honlapján. Hazánkban az átlagos internetforgalom 13,1 Gigabit körül alakult, azaz a forgalom nagyságát tekintve arányosan jóval meghaladjuk a nálunk nyolcszorta népesebb Németországot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #14
  "Csökkent viszont az iSDN-hozzáférések száma.">> Én azt csodálom h a mai adsl árak mellett egyáltalán még vannak isdnek is...
 • [HUN]Stanlee #13
  Megsugom nektek, miert ilyen kicsi a nemet adatforgalom annak ellenere, hogy joval tobb dsl-hozzaferes van mint nalunk, es nagyobb sebessegen is: itt a szerverfarmokon a sebesseget es az adatforgalmat kilora merik. pl: 1 TByte adatforgalom mar kozel 100€+egyeb koltsegek(adatmennyiseggel no az egyeb koltseg), korlatlan adatforgalom pedig mar 5-600€... szoval nem 100€ mint nalunk itthon. Termeszetesen a havi koltsegeket ha nezzuk.
 • shabba #12
  Ezt a 3000 terabitet te hol látod?

  A Teleografi hasonlóan a más reportokat készítő cégekhez ezt pénzért teszi. Ahogy pl. internetnél előfizetőszám és más hasonló statisztikát is jellemzően pénzért publikálnak erre szakosodott cégek. Pl. Point-topic. Az ilyen reportok ára pedig soxor több ezer dollára rúg, épp ezért nem kattintva letölthetők.

  Általában egy ilyen fizetős reportot megvesz egy nagyobb nemzetközi portál, írnak egy cikket amiben fölhasználnak abból összesítő adatokat, táblázatokat majd publikálják az oldalukon. Aztán ezt szépen átveszik más portálok is világszerte.
 • [HUN]PAStheLoD #11
  a magyar internetforgalom 3000 terabitre nőtt, a Telegeografi szerint.

  Ez pont ilyen forrásmegjelölés .. én úgy értem valami kattintható, hard proofra van szükség, ééérted! ;]
 • shabba #10
  Pedig ott a cikk első mondatában a forrás megjelölés: "according to a report by research company Telegeography".
 • [HUN]PAStheLoD #9
  Hm, itt semmiféle forrásmegjelölést nem látok, mármint a cikkben, amire az egész hivatkozik.. csak dobálóznak a terabitekkel (nem az origó-s cikkre gondolok) :]
 • shabba #8
  Egy kis további adalék nemzetközi sávszélek terén mi a pálya. Ez is egy korábbi még szeptemberi cikk alapján íródott hsz.-em egy másik fórumról.

  London is global Internet bandwidth capital

  Pár érdekes adat. Londonban ~1.1Tbps kapacitás koncentrálódik nemzetközi kapcsolódásból, ebből csúcsértéken úgy 439Gbps a kihasználtsága. Amcsiban 1.4Tbps nemzetközi kapacitás koncentrálódik, 704Gbps-es maximum értékkel. London-New York között a legforgalmasabb kapcsolódást 153Gbps-os csúcsértéket ér el a 320Gbps-es rendelkezésre álló kapacitásból. Dánoknál legmagasabb az egy előfizetőre vetített nemzetközi sávszélesség/user arány 38 kbps-mal.
 • joed #7
  LOL! szerinted ány százaléka illegális a német szoftvereknek. OK, ne svédországgal hasonlíts, hanem pl Kishazánkkal. Az előfizetések számáról nem beszélve. Szal nem olyan durva ez. Sokkal többen vannak, annyival nem nagyobb forgalomra.
  Az meg a másik, hogy Amszterdamban picivel nagyobb számok röpködnek:D
 • shabba #5
  AMS-IX first Internet exchange worldwide to break 100 Gbps barrier(25 October 2005)

  Ennek 1.5 hónapja még hírértéke is volt, mégsem láttam viszont hazai IT portálokon. A német 50Gbps nem igazán toplistás érték.

  Ams-IX MRTG

  Ams-IX adatforgalom statisztika
 • pemga #3
  Jól van, a világ nem változott. Még mindig hajnal 2 és reggel 8 közötti időszak a legjobb :).