Gyurkity Péter

Alakulóban a biometrikus útlevelek európai rendszere

Az Európai Unió felelős testülete megtette a lépéseket az azonosító okmányok egységes rendszerének kialakítása felé: vitára bocsátották a közös minimális követelményeket és az adatok megosztásának ötletét.

A bel- és igazságügyi együttműködésért felelős tanács (Justice and Home Affairs Council, JHA) a napokban döntött a minimális követelmények kidolgozásáról. Ebben többek között felvázolják a közös európai biometrikus azonosító-rendszert, amely az elkövetkezendő években mintegy 70 millió európai lakos ujjlenyomatát tartalmazza majd. Ezzel egy időben meghallgatják az Európai Bizottság javaslatát az információ (pontosabban az ujjlenyomatok) nagyobb megosztásával kapcsolatban.

A tanács csütörtöki ülésének összefoglalójából kiderül, hogy mindezt több egyéb feladattal közösen végezve képzelik el, és nagyban építenek a meglévő Schengeni Információs Rendszerre (SIS), valamint az EURODAC adatbázisra, amely a menedékjogot kérő személyek és az illegális bevándorlók adatait rögzíti. Javaslataik között megtalálható a ki- és belépéseket, a gyakori utazókat nyomon követő rendszer kiépítését, illetve a bűnözők ujjlenyomatát tároló European Criminal Automated Fingerprints Identification System (AFIS) adatbázist. Az útlevelekkel kapcsolatos minimális követelmények lényegében a már tavaly előrebocsátott javaslatnak felelnek meg, amely az arc digitális fényképét, és két ujjlenyomat-azonosítót foglal magában, mégpedig egy RFID-chipen.



Az elmúlt hónapokban több országban is jelezték, hogy bevezetik a biometrikus útleveleket. Elsőként Németország teszi ezeket elérhetővé, azonban a digitális fotó és a személyes adatok mellé csak 2007 márciusától társul a két ujjlenyomat. November elején a brit diplomaták egy része már megkapta saját azonosítóját, míg Svédország egyelőre csak a tervezési fázisnál tart. A napokban Ausztria döntött az E-pass bevezetése mellett, amely követni fogja az uniós ajánlásokat. Szaporodnak tehát a támogatók, ám több tagország még mindig nem hajlandó rászánni magát a lépésre.

Bármilyen fontos a kérdés, a JHA tanács ülésének csak egy kisebb részét képezte az azonosítók vitája. A fő vonalat a terroristaellenes lépések képviselik, amelyek magukban foglalják a nemzeti hatóságok szorosabb együttműködését, a szigorúbb fellépést, valamint a keményebb szabályozást és büntetéseket. Nem véletlen, hogy az útlevelek bevezetésénél is megemlítik Észak-Afrikát és a Közel-Keletet, hiszen a gyakori belépéseket elsősorban itt követnék figyelemmel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #2
    esetleg azt a hatagu csillagot ott a kozepenel, kiszedhetnek :)
  • pemga #1
    Ha jól látom, javítsatok ki, de magánúton már ez-az elkezdte a saját kis igazolványait csinálgatni, valamiféle biometrikus úton-módon. Tehát elképzelhető, hogy jobb lenne egy közös valami, mint megint húszféle kártyát mindenhez.

    Nevezetesen:
    Tokyo reptér (NRT-n, ha jól tudom), Lufthansa, US.

    Általában itt nem csak a nyomonkövethetőség a szempont (bár US miatt az is, ld. ötvenvalahány adatot akarnak kikérni a tenorista-csekkhez); hanem a hatalmas embertömeg kezelésének, kezelhetőségének felgyorsítása. Nevezetesen: senki nem szeret várni, és ha valaki ezt gyakran csinálja, akkor miért ne legyen elegendő egyszer kitöltenie, regisztrálnia, amit utána az ő becses személyéhez, ujjához, akármijéhez rendelnek hozzá. Egyszerűen átslattyog a határon, mintsem h. az amerikai határőr felteszi újra meg újra meg újra a megalázó kérdéseit. De pl. a japánok kifejezetten a gyorsításra csinálták: böszme nagy gépek, többszáz embert átfuttatni igen sok idő, ha valaki kér kártyát, akkor félóra alatt bent van és nem kell végigállnia a többórás sort.