Berta Sándor

Megkapták biometrikus útleveleiket az első brit diplomaták

Az első brit biometrikus útiokmányokon lévő chipek egyelőre csak az adott személyek digitális arclenyomatát és fotóját tartalmazzák, az ujj- vagy az íriszlenyomataikat azonban még nem.

Az első brit diplomaták hivatalosan is megkapták a biometrikus útiokmányaikat. A cél, hogy még mielőtt mindenki számára kötelezővé tennék az ilyen útlevelek beszerzését, kiderüljenek a rendszer hiányosságai és megnézzék, hogyan is működnek az intelligens útlevelek a gyakorlatban. Hasonló program kezdődött idén júniusban az Egyesült Államokban is, ahol azonban nem a diplomaták, hanem az United Airlines légitársaság alkalmazottai tesztelik az ePass-okat.

Nemrég Németországban is megkezdték az elektronikus útlevelek beszerzését. Mind a három ország rendszereit a szingapúri InstallFest kiállításon tesztelik, s a vizsgálatok után mindegyik ePass-rendszerről jelentést készítenek.


Egy biometrikus útlevél mintapéldánya - valóban Utópia?

Érdekesség, hogy Nagy-Britanniában leszavazták a terroristaellenes jogszabály-csomagot, melynek a részét képezi az ePass is. Utóbbi bevezetését azonban - főleg a londoni merényletek után - támogatja a közvélemény nagyrésze annak ellenére is, hogy az új biometrikus útlevelek ára 93 font lesz.

Hasonló útiokmányok beszerzését tervezi Svédország is, azonban a svéd biometrikus útlevelek két chipet fognak tartalmazni. Az egyiken lesznek a személyazonosításhoz szükséges adatok, a másikon pedig az online banki szolgáltatások igénybe vételéhez vagy a biztosítási adatokhoz fontos információkat lehet majd tárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Enkil #15
    de ha már ti a jognál tartottok az olyan dolog amit amit a nagyon nagy cégek és az álam közeli cégek vagy emberek magasról leszarhatnak mert a 4 évig elhuzódó per végén ha meg is büntetik őket a szankciót mégsem hajtják rajtuk végre az esetek több mint 80%ban
    az átlag embert meg ott szopatják és addíg amedíg csak lehet
  • Enkil #14
    banki információk na ne azt azé nem kéne
  • NEXUS6 #13
    Viszont hogy az uralkodó réteg meg azért olyan gyorsan nem cserélődik ki azt meg szerintem jelzi, hogy az Alkotmányunk 55 éve ugyan az, kisebb nagyobb módosításokkal!;)

    (Lehet hogy valaki az amcsi alkotmány babérjaira tör és nem akarja lenullázni az időt;)))
  • zippofcy #12
    A jog a mindenkori uralkodó réteg írásba foglalt akarata. Jelenleg ez épp olyan gyorsan változik hogy már 15 éve nem bírtak írni belőle egy tankönyvet ... jó mi?
  • NEXUS6 #11
    Az egésszel a gond ott kezdődik, hogy a jog mint olyan, nem egy egzakt tudomány.
    Tehát valami társadalmi fejlődést a jog érvényesítésének szigorításával elérni nem egy tudományos alapú elmélet!!!
    Nagy valószínűséggel ha csak mindenki betűszerint betartaná a törvényeket, akkor a nyugati demokrácia összeomlana;) (urban legendek közé feljegyezni!)

    Másrészt, a jelenlegi viszonyok szerint a dolog értelmetlen pénzkidobás.
    Aki hamisítani akar, ezt is hamisítani fogja!
  • Teppik Amon #10
    A nagytestvér úgylátszik nagyon nyomul. Mindent akar tudni mindenkiről. Megy kérem az agymosás nagyüzemben.
    Mennyien szeretik Ákos számait, de valóban érti is őket a sokadalom? Ébredj fel!
  • aaaaa #9
    Ha nem vagy bűnöző... Valamilyen szinten mindenki bűnöző. Közlekedési szabálytalanságok, gyorshajtás, tilosban parkolás, eltitkolt jövedelmek, szerzői jogok megsérése, stb stb. De ha netán nem, akkor is majd tudnak BÁRMIKOR olyan törvénymódosítást hozni, hogy a legrendesebb mintapolgár is azonnal bűnözővé válik...
    Tudod a térfigyelő kamerával is az legelső dolog volt, mikor mutatták hogy milyen jó is ez, hogy észrevettek egy alávaló bűnözőt aki fel merészelt állni a kocsijával a járdára. Már mentek is büntetni, sőt a TV-ben is bemutatták...
    Sajnálom hogy Te ilyen idealista szinten látod a dolgokat, és elhiszed , hogy mindez a Te érdekedben történik...
  • Antifasiszta #8
    utoPIA
  • Antifasiszta #7
    A LEVÉL FELSŐ RÉSZÉN: utiPIA
  • BiroAndras #6
    Mennyiben korlátozza ez a te szabadságodat?
    Szerintem kb. semennyire, ha nem vagy bűböző.