Berta Sándor

Blogolásba kezd a CIA

A Központi Hírszerző Ügynökség új központot állított fel, amelynek célja, hogy így gyűjthessenek - nyíltan - információkat a világ minden tájáról, és hogy a munkatársak immár az interneten is publikálhassanak.

A CIA gondban van, ugyanis a világhálón rengeteg olyan információ található, amelyek a titkosszolgálat számára is értékesek lehetnek. Ezeknek az adatoknak a felkutatása azonban számtalan okból - főként az internet puszta nagysága, szerteágazó mivolta miatt - nem könnyű feladat. Erre a problémára jelenthet megoldást az újonnan megalakult DNI Open Source Center (OSC). Az OSC feladata a blogok üzemeltetésén kívül az információszerzés lesz, ezen belül is az új információszerzési technikák kifejlesztése, valamint az adatelemzők képzése.

A tervek között szerepel egy tájékoztató blogoldal beindítása, amely a szervezet munkatársai számára nyújtana olyan naprakész információkat különböző kérdésekben vagy országokról (például Észak-Koreáról vagy Burmáról), amelyeket más, alternatív online forrásokból szerzett be a szervezet. Az OSC által üzemeltetendő blogok bárki számára elérhetők lesznek, feltéve, ha az illető amerikai kormányalkalmazott.


A lövöldözés ideje lejárt
Douglas Naquin, a CIA egykori munkatársa elmondta, hogy eddig a nyíltan hozzáférhető, az interneten is fellelhető adatok gyűjtését a titkosszolgálatok elhanyagolták, ezek fontosságát alulbecsülték, azonban napjainkban egyre több energiát fordítanak erre a területre. "Sajnos sokan még mindig úgy vélekednek, hogy amire nincs öles betűkkel ráírva, hogy Top Secret, azt nem is érdemes elolvasni. A fordulópontot 2001. szeptember 11-e jelentette, azóta a titkosszolgálatok megpróbálnak minden, a világhálón felkutatható, jelentős, apró hírmorzsát összegyűjteni" - mondta Naquin.

Naquin szavait megerősítette Michael Scheuer, a CIA egykori Bin Laden egységének parancsnoka is, aki elmondta: a szolgálatnál mégnél még mindig túl kevés a nyílt forrásból szerzett információ. Mintha attól tartanának a szakemberek, hogy a szemükre veti valaki, hogy ezt vagy azt az adatot egy nevesincs belgiumi szerverről szerezték meg. Scheuer szerint időbe telik az ideológiai váltás, míg a CIA kellő mértékben meg fogja becsülni a nyíltan beszerezhető információkat. Kérdés persze, hogy ezzel a tartózkodó magatartás okozta késlekedéssel nem került-e máris lépéshátrányba a Cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #5
    "Kedves Naplóm!

    Ma felrobbantottuk Pavarottit, mert szerintünk terrorista. Vagy tenorista. Mindegy."

    :)
  • MacrosTheBlack #4
    "Az OSC által üzemeltetendő blogok bárki számára elérhetők lesznek, feltéve, ha az illető amerikai kormányalkalmazott."

    Szabad ember szabad országban azt csinál amit szabad. :)
  • uniu #3
    ez mit jelent: "a szolgálatnál mégnél még mindig túl kevés a nyílt forrásból szerzett információ" ??
  • Darth Sith #2
    " bárki számára elérhetők lesznek, feltéve, ha az illető amerikai kormányalkalmazott."
    bárki számára DE...
  • abelr #1
    Ez kamu!