Specker Balázs

Hajlékony LCD kijelző a Samsungtól

A fejlesztés kereskedelmi jelentősége óriási. A jelenleg 7 col képátlójú változat kifejezetten a mobil piacot célozza meg, a telefontól a notebookig.

A Samsung bejelentette, hogy sikerült kifejlesztenie a világ legnagyobb képátlójú hajlítható TFT LCD kijelzőjét, amely már elegendő felbontást nyújt TV-műsorok nézéséhez is. A vékony kijelzők következő generációs technológiájaként számon tartott eljárás könnyen kezelhető műanyagot alkalmaz a merev üveg helyett. A műanyag nem törik el akkor sem, ha meghajlítják, így az új kijelző több helyen lesz alkalmazható, mint mostani társai. A fejlesztéseket három évvel ezelőtt kezdte meg a Samsung a Kereskedelmi Minisztérium felügyelete alatt - írja a ZDNet.


A rugalmas kijelző képátlója 7 inch (17.8 cm)

A 7 colos képátlójú 640x480-as hajlékony kijelzőben egy olyan műanyagszármazék anyagot használtak fel, amely vékonyabb, könnyebb és ellenállóbb a hagyományos LCD eszközökben megtalálható üvegpaneleknél. Sőt mi több, a cég ígérete szerint, a megjelenítő akkor is megtartja a vastagságát, ha éppenséggel behajlítják - értesült a TechWorld.


Az új megjelenítő nem csak méreteiben szárnyalja túl a 2005 januárjában bejelentett 5 inches modellt, más jelentős előrelépést is sikerült elérniük a koreai cég szakembereinek. A Samsungnak olyan aggasztó problémákon sikerült túljutnia, mint a alkalmazott műanyag hőérzékenysége, vagy az, hogy hogyan tartsa meg a kijelző vastagságát minden, a hétköznapi életben előforduló helyzetben. Az óriásvállalatnak a hagyományos üvegalapú, az a-Si (amorf szilícium) technológiánál egy jóval alacsonyabb hőtermelésű technikát sikerült megalkotnia. A hírek szerint minimalizálták az anyag deformációját, a kép torzulását pedig egy új szabadalmaztatott eljárás segítségével két extra vékony panel összeillesztésével sikerült megakadályozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G0blin #13
    de a csúcs az interaktív vécépapír lesz, míg szarsz, megnézed az íméleidet rajta, aztán kitörlöd a segged, végül elküldö izé lehúzod
  • G0blin #12
    Remek, végre fogunk tudni csákót hajtogatni az RTL klub-ból
  • ViperNet #11
    Képzelj el egy olyan mobil eszközt (kisebb a laptopnál, kb akkora, mint egy PDA, vagy mobilteló), aminek a képernyőjét széthúzva nagyobb képen videótelefonálhatsz, internetezhetsz, vagy akár filmet is nézhetsz. (közeli (20éven belül) jövő)
  • smv #10
    Ja énis. Bár még vagy 100 év, mire itt is kapható lesz. :(((
  • FTeR #9
    :DDDD

    jó a cucc, de az ePapírt jobban várom :)
  • kukacos #8
    Hát én nem sok értelmét látom az egésznek. Elég ritkán szoktam gyűrögetni a monitort.
  • Librarian #7
    Mibe, hogy olyan sátrakat fognak árulni pár éven bellül, amelyekbe bele lesz az oladukba építve ez a kijelző? :)p Csak rádugod a sátrat a laptopra és mozizhat az egész tábor! :))))
  • Mr_Rob #6
    Na tessék. Már megint nem sík a képernyő
  • roliika #5
    Olcsók ezek..azért ilyen gagyik...végcél a tömegtermelés. Nem drágább mint a TFT....végülis csak műanyag...Tft-ben üveg is van...szép lesz....sörös dobozokon mennek majd a mosópor reklámok, szerintem ez max 3 év még, de ez tényleg max.:-) Ezek a jóslatok be szoktak jönni,anno az MMS és videótelefonálás miatt is kiröhögtek pár éve.
  • tehen_m #4
    "de ennek továbbfejlesztett verziói nagy változásokat fognak hozni"

    Erre a célra IS van már jobb kijelző.(nem TFT)