Gábor Zoltán

Nikon D70s-ismertető

Klikk ide! Felbontás: 6 megapixel (3008x2000)
LCD kijelző: 2", 130 000 pixel
Memóriakártya: CF Type I, II, Microdrive
Energiaellátás: lítium-ion (1500 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 220 000 Ft
A Nikon 2005 áprilisában jelentette be a nagysikerű D70 digitális tükörreflexes (DSLR) vázának a ráncfelvarrott utódát a D70s személyében. Számomra ez a lépés nem tűnt túl átgondoltnak, amolyan "valamit csinálni kell már" koncepciónak tartom, a továbbiakban olvasható, hogy miért is. Mivel a cég legnagyobb riválisa a Canon, ezért adott a lehetőség, hogy a cég szintén belépőkategóriás DSLR termékével (EOS 350D) hasonlítsam össze a D70s-t, főleg azért mert megjelenése leginkább ennek a Canon fényképezőgépnek köszönhető.

Mikor ráncfelvarrásról írok, akkor azt szó szerint értem. A váz szinte semmiben nem különbözik a D70-től, az érzékelő is maradt a régi, a főbb újítás a 2"-osra nőtt LCD kijelző, így a technikai újítások nem indokolják kimondottan a 20 000 Ft-os árkülönbözetet a D70 és a D70s között. A koronát a dologra az teszi fel, hogy a Nikon kicsivel a D70s bejelentése után kiadott egy firmware (operációs rendszer) frissítést a D70 vázhoz, amiben lényegében a D70s legtöbb funkcióját engedélyezik a D70 vázban. Ezzel kvázi a saját terméküket lövik ki az ingyenesen letölthető D70 frissítéssel. Lehet, hogy a Nikon érti, én nem (mindenesetre ez a D70-tulajoknak csak jó).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Külső kialakítás

A D70s váza igazán remekre sikerült. Eltéveszthetetlenül Nikon design, ami a hosszú évek letisztult, szép, kényelmes formáit adja vissza ennél a készüléknél is. A markolat talán jobb nem is lehetne, egy nagyobb kezű ember is kényelmesen, 4 ujjal tud rámarkolni a vázra. Ezzel a D70s (a D50-nel karöltve) magasan lekörözi a konkurens Canon termékét. Az exponáló gomb, illetve a két vezérlőtárcsa helyzete és működése sem hagy kívánni valót maga után, de talán ezt el is várjuk egy ilyen nagy múltú gyártótól. A váz - mint azt megszokhattuk a belépő szintű DSLR gépeknél - műanyagból készült borítással van ellátva.

A vezérlőgombok helyzetével és használatukkal semmi gondom nem adódott, leszámítva a kissé süllyesztett gombokat, amiket így nehezebb véletlenül, de direkt is megnyomni. Akár csak a D50-nél, itt is lehetne elegánsabb az akkumulátort tartó gondola, mivel az ajtón kívül semmi nem tartja azt. A vázba épített autofókusz segédlámpa iszonyat brutálisan - már már egy kisebb zseblámpa fényerejével - világítja meg sötétben a témánkat, segítve ezzel a fókuszálást gyengébb fényviszonyok között.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőszervek

Roppant kényelmessé teszi a gép kezelését, hogy nem egy, hanem két vezérlőtárcsával szabhatjuk testre, állíthatjuk be a különböző funkciókat a gépen. A menüvezérlő gombok környékén ne keressünk OK gombot, mert ezt a Nikon a jobbra mutató nyíllal helyettesítette, ami egy idő után nagyon kényelmes lehet. A módtárcsát a gép bal szélén helyezték el, ezzel helyet adva az igen nagy méretű, háttérvilágításos státuszkijelzőnek, ami nagy segítség fotózás közben. Összességében elmondható, hogy bár találkozhatunk pár furább megoldással, de a gép kezelőszervei, kezelése példaértékű.

Keresők, kijelzők

A Nikon büszkén hirdeti a saját optikai keresőjüket, ami egy igen barátságos darab. A kereső kép mérete semmivel sem nagyobb az EOS 350D keresőjénél és szintén csak 95%-át mutatja a végső képnek. A bekapcsolható referenciahálós mattüveg működése igazán látványos és pozitív, lévén ez a referenciaháló segít a képek komponálásában a vízszintes-függőleges könnyebb beállításával. Az LCD mérete 1,8" -ról 2" -ra nőtt a D70 óta, a felbontás növelésére viszont úgy látszik, lusta volt a cég.

Áramellátás

Újabb pont ahol a Nikon ráncfelvarrást végzett, ugyanis nagyobb kapacitású, 1500 mAh-ás EN-EL3a típusszámú Li-ion akkumulátort mellékel a készülékhez, amivel a gyártó egyetlen feltöltéssel 2500 exponálást garantál és természetesen a D70 kisebb kapacitású akksija is használható.

Menürendszer

A gép menüje kicsit színesebb, csicsásabb, mint amit egy ilyen komolyabb géptől várnánk. A menüben a HELP funkcióval az összes menüpontról rövid leírást kaphatunk és a Nikon menüjét a gyengébben látók jobban tudják használni a nagyobb karakterek miatt.

Beállítások, üzemmódok

DSLR gépről lévén szó alapértelmezettnek tekinthetjük a manuális és félmanuális fotómódokat, a rekesz-, illetve a záridő-előválasztás funkciókat. Az ISO érzékenységet ISO200-tól kezdődően emelhetjük ISO1600-ig, de sokkal kisebb léptékekben mint a hasonló Canon rendszerekben szokás. Sajnos nem tudom az okát, miért hagyták ki az igencsak alapértéknek számító ISO100-as érzékenységet a gépből. A legrövidebb záridő 1/8000 másodperc lehet, ami igazi profi értéknek számít, a leghosszabb záridő természetesen a B - amíg a gombot nyomom. A fehéregyensúly hangolására 6 előre beállított, illetve egy saját érték lehet felelős. Ennél a kameránál szükségünk is lesz a használatukra, ugyanis az automata fehéregyensúly nagyon sokszor elszámolja magát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ennél a gépnél is - mint a D50-nél - felhős időben nagyon elkékítette a képet az automata WB, az árnyékos beállítás közelebb járt az igazsághoz. Az a fotós, aki nem jártas a képszerkesztő programok minimális használatában - van ilyen? - bizony nem színhelyes fotókat fog készíteni. Háromféle fénymérési mód, mátrix, középre súlyozott és spot fénymérés közül választhatunk, ezzel a belépő szintű EOS rendszereket lepipálja a D70s (a 350D-ben nincs spot mérés).

Az autófókusz szintén háromféle módban működik. Eegy kiválasztott AF-pontra, dinamikusan összes AF-pontra, illetve a legközelebbi tárgyra eső AF-pontra, továbbá választhatunk AF-C, azaz mozgó téma követést is. Egy másik - Canon-gyilkos - üzemmód a vaku beállításakor tűnik fel, az ún. TTL Commander mode. Ezzel a funkcióval külső slave vakukat leszünk képesek TTL üzemmódban vezérelni a D70s beépített vakujával. Nagyon hasznos dolog lehet például stúdióban dolgozó fotósoknak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Optika

A D70s-hez egy igazán jó minőségű kit objektívet csomagolt a gyártó egy AF-S Nikkor 18-70 f/3,5-4,5 ED DX objektív személyében. Ez az átfogás a D70s-en 28-105 mm-nek felel meg a crop factor miatt (kisebb a gép képérzékelő lapkája a normál 35 mm-es kisfilmhez képest). Ez nagyon kellemes átfogást jelent, és az objektív képe is jobb mint azt egy kitobjektívtől elvárnánk. Közepes rekeszértéknél - papírforma szerint - a legjobb a képe, szűk rekesznél viszont véleményem szerint jóval gyengébb, mint tág rekesznél. Belső élességállítású, így a hozzá csomagolt napellenzőt is használhatjuk (nem forog a frontlencse).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fókusztávot egy kis kijelzőn is figyelhetjük, beállíthatjuk, ráadásul a skála végén még tovább forgatható a fókuszgyűrű, csupán egy finom kattanással érezteti, hogy a fókusztáv végső értékéhez érkeztünk. Autofókusz módban használva is bármikor felülbírálhatjuk az automatika által beállított élességet, nem kell ezért átkapcsolnunk az objektíven (és Nikonos szokás szerint a vázon is) manuális fókusz módba. Elmondhatom, hogy igen kellemes meglepetés volt a Nikkor 18-70 mm-es objektívje, mind külső kialakítását, mind képminőségét tekintve. Bárcsak mindegyik kitobjektív ilyen lenne!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrofelvételek


Érzékelő

Az érzékelő fizikai mérete 23,7x15,6 mm, ami 1,5-szeres crop factort jelent. Attól eltekintve, hogy az érzékelő ISO érzékenysége ISO 200-tól indul, a gép így is remek zajszinttel büszkélkedhet. Talán kicsivel zajosabb a D50-nél és az EOS 350D-nél, de mindenképpen minőségi darabbal állunk szemben. ISO 800-on is nyugodtan használható, az 1600-as érték már kevésbé barátságos, de összességében használható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai felvételek


Vaku

Egy igen méretes és elég erős vakut építettek a D70s-be, ami nagyon finoman ugrik fel a megfelelő gomb megnyomására, bár nyílhatna magasabbra is! A villanás ereje egy kisebb szobát simán fényárba borít, és mint láthatjuk a lépcsőházat is egyenletesen világította be. Lehetőségünk van a vakut manuálisan állítani, ha nem TTL módban kívánjuk használni. Szintén jó pont, hogy a vaku 1/500 másodperces záridőre is képes szinkronizálni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Beltéri felvételek, éjszakai kép illetve a D70s zajtesztje


Sorozatfelvétel

Sorozatban három képet képes másodpercenként készíteni a gép, de engem ez a képessége nem győzött meg, igencsak ráérősen menti a képeket a kártyára, a Canon EOS 350D ebben igencsak lekörözi a D70s-t.

Összegzés, személyes benyomások

Egy igen masszív, rengeteg extrával bíró gép tulajdonosa lesz az, aki a D70s vásárlására adja a fejét. Véleményem szerint még jobban járhatunk az előd, a D70 megvásárlásával, hiszen a gyári frissítésnek köszönhetően majdnem D70s tudású géppé változtathatjuk. Egy apró anomáliát azért meg kell említsek: a D70s-sel készült képek EXIF adatai között hiába is keressük az ISO-érzékenységre vonatkozó adatokat, egyszerűen valami számomra rejtett okból fakadóan el van rejtve. Remek dolog, mondhatom.

Mindazonáltal természetfotósoknak, sokat utazóknak nagyon hálás társ lehet a gép, a hozzá kapható kitobjektív miatt meg pláne. Jó minőségű anyagok, remek markolat és képminőség jellemzi. Ha megtanuljuk a fehéregyensúlyt helyesen beállítani, illetve a számítógépen "utóhangolni", akkor remek 6 megapixeles fotókat fogunk készíteni.

Előnyök, hátrányok
+ remek fogás
+ jó képminőség, alacsony zaj
+ AF segédfény
+ masszív kialakítás
+ sok funkció
- WB hibák
- sorozatfelvétel

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Maci1 #19
    Ha profi fotot meg videot is akarsz kesziteni, ajanlom figyelmedbe a sony professzionalis kamerait amely gyonyoru videot vesz fel es meg 4MP kepet is csinal...szerintem ennel jobb nem kell!
  • Blasta #18

    Millió olyan gép van ami mind szép fotókat, mind jó minőségű videót képes készíteni! Nem a gép készíti a fotót, hanem Te!
    A kérdés csak az, hogy milyen célra szeretnél fényképezőgépet! Hobbi célra a legtöbb komolyabb kompakt gép TÖKÉLETESEN ELÉG (kivételek azért akadnak).

    A működési elv meg kiesik, hiszen ha videózni szeretnél, akkor DSLR gépek kilőve, kész passz, maradnak a kompaktok, azok mind ugyan úgy működnek.
  • Mpxplay #17
    "nem amolyan csicsás kis masina, amivel sem jó fényképeket, sem jó videofelvételeket nem lehet készíteni"
    Pont az a bajom, hogy nincs olyan gép ami mind a kettőt tudná... a gép belső felépítése (működési elve) másodlagos kérdés...
  • Thrawn #16
    Teljesen igazad van. A "jó fényképeket" alatt a technikailag jó képeket értettem. Természetesen egy kép még lehet attól csodálatosan megkomponált mestermű, hogy mögötte gyengébb technika van.
  • Gabo #15
    "... sem jó fényképeket..."
    Ezt azért nem jelenteném ki ilyen kategórikusan. A fényképezőgép csak egy eszköz, leginkább a fotóson múlik, hogy mit képes belőle kihozni. Ha valakiből hiányzik a fotózáshoz szükséges látásmód, egy félmilás géppel sem fog tudni jó fotókat készíteni.
    Persze lehet, hogy megint én tévedek...
  • Thrawn #14
    Alaposan el vagy tévedve. Ez egy tükörreflexes fényképezőgép, videofelvételt ilyen géppel nem lehet készíteni. A gép felépítése lehetetlenné teszi. Ez fényképezőgép, nem amolyan csicsás kis masina, amivel sem jó fényképeket, sem jó videofelvételeket nem lehet készíteni. Az alacsony zaj pedig a kompaktokéhoz képest hatalmas méretű érzékelőnek köszönhető.
  • Mpxplay #13
    De utálom mikor zajos a kép...
    Esküszöm a D50 teszt fotók egy csöppet jobban néznek ki (vélhetően a beépített zajszűrőnek köszönhetően). Már csak valami MPEG4-es videofelvétel hiányzik belőle, különben vennék valami ilyesmit...
  • SymbioC #12
    Ha megszponzorálod, én szívesen írok tapasztalatokat, véleményt...
  • Zro #11
    Canon 350D-m nekem is van srácok, de mi a helyzet a Nikon D70s-el ? Tapasztalatok, vélemények? Végül is ez egy Nikon ismerető volt :)
  • GregSB #10
    Én csak azt nem értem a Canonnál, hogyha a Powershot sorozatban van spot, akkor a 350Dbe és 20Dbe miért nem tudtak rakni???