Budai Péter

Új Nikon digitális tükörreflexesek a láthatáron

Nem áprilisi tréfa volt a Nikon április elejei bejelentése, hogy új digitális tükörreflexes (DSLR) gépeket tervez kiadni.

Az idő előtti bejelentésre azért került sor, mert egy hiba folytán két gépük gépkönyve kikerült a cég hivatalos német oldalára egy rövid időre. A hivatalos bejelentés ideje azonban íme, eljött. A közeljövőben két újabb modellel bővül a Nikon termékpaletta. A DSLR világba belépő szintűnek szánt D50, és a korábbi D70-es típus "ráncbaszedett" változata a D70s.

A Nikon D50 lényegében maga is sokat köszönhet a D70-nek, annak egy olcsóbb, némileg egyszerűbb verziója. Az egyszerűsítések mellett azonban néhány funkcióban fejlettebb elődjénél. Nézzük hát először miben jobb a nagysikerű D70-nél.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Nikon nyers képformátumának számító NEF fájljai tömörítetlenek, bevezetésre került egy új autófókuszmód, amely az automata használatot teszi lehetővé, de az autofókusz sebességén és pontosságán is javítottak, főleg a követő fókusz tekintetében. A képfeldolgozás terén javult a csúcsfények kezelése, valamint új sRGB színteret és továbbfejlesztett fénymérést kapunk. Növelték a hátsó LCD méretét és némileg több menünyelv választható (sajnos a magyar nem). A D50 kisebb és könnyebb lett, valamint ezüst kivitelben is kapható majd a fekete mellett, és az ára is kedvezőbb lesz.

Visszalépést jelent az elődhöz képest, hogy az 1005 szegmenses fénymérési rendszer ennél a gépnél 420 szegmenses és a Spot fénymérés mérőmezője is némileg megnőtt. Az érzékenység csupán egész lépésekben állítható az eddigi, akár 1/3-os lépések helyett és 1/4000-re csökkent a beállítható leggyorsabb záridő. Csökkent a sorozatfényképezés sebessége is, 3 fps-ről 2,5 fps-re, kivették a fehéregyensúly finomhangolás lehetőségét, 5-tel kevesebb egyedi beállítási módot kapunk és olyan funkciókkal, vagy szolgáltatásokkal is szegényebbek leszünk, mint a 2 beállítótárcsa, a Bracket (exposorozat) gomb, vezeték nélküli vakuzás, a vezérlőpanel-világítás, LCD védőborítója, vagy a mélységélesség-ellenőrző gomb.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A D50 az eddigi CompactFlash memória helyett a kisebb Secure Digital kártyákat használja. A géphez új kitobjektív is megjelenik, ami az D70-hez kiadott AF-S DX 18-70 mm optika olcsóbb változata lesz 18-55 mm-es átfogással. A gép megjelenése júniusra várható, ára pedig az új kitobjektívvel együtt várhatóan 900 dollár alatt lesz.



A D70s modell, mint neve is mutatja, sokkal inkább hasonlít az előd D70-hez. Adatlapjaikat átfutva nem sok lényeges különbséget fedezhetünk fel. A két gép kezelése és külalakja semmiben nem különbözik. A néhány apró változás a D70-ből annak idején valamilyen okokból kimaradt, vagy a jelenkor igényeihez igazodó szolgáltatás.

Ez esetben is fejlesztettek az autofókuszon, mely elsősorban a követő fókusz teljesítményét és pontosságát javítja majd a cég ígérete szerint. A D70s hátuljára egy 2" átmérőjű LCD került az eddigi 1,8" helyett. A D70-nél sokan kifogásolták, hogy vezetékes kioldó használata nem lehetséges, így most ez a funkció is bekerült a D70S újdonságai közé. A vásárlók egy nagyobb kapacitású akkumulátort és egy kisebb méretű töltőt is kapnak az új gép mellé, végül pedig az áttervezett menürendszerben merül ki az újdonságok sora.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Nikon D70s a korábban megjelent 18-70 mm-es optikával kitben vásárolható majd meg 1200 dollár körüli nyitóáron, de magáért a vázért csupán nem egészen 900 dollárt kell majd kifizetnie a vásárlóknak. Megjelenését még erre a hónapra ígéri a Nikon.



Az új modellekhez két, digitális tükörreflexes gépekhez szánt, olcsó objektívet is megjelentet a Nikon. Mindkét optika fekete és ezüst kivitelben is kapható lesz és SWM (Silent Wave Motor) autofókusz motorral szereltek, mely a csendesebb és gyorsabb élességállítást segíti.

Az első a D50-hez kitben adott AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G ED optika, mely kis mérete és súlya, digitális gépeken jól használható zoomátfogása, valamint olcsó ára miatt számíthat sikerre. Nikon gépeken 27-83 mm-nek megfelelő látószöget kapunk használatakor. Ára - ha nem kitben vásároljuk meg - körülbelül 180 dollár lesz.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nagyobb testvéréről, az AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G ED-ről mindezek a tulajdonságok szintén elmondhatók, azzal a különbséggel, hogy a kis és középtele tartományban használhatják majd tulajdonosai, hiszen átszámítva a 83-300 mm-es tartományban dolgozik. Nyitóára 250 dollár környékén várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Damon #4
    Szerintem meg ezért az árért nagyon is oké (900 dollár...). Ez a szürke szín viszont... izé... nem a legszebb.
    A D70s pedig egy az egyben D70. Most olvastam, hogy kijön D70-re egy új firmware, amivel ugyanaz lesz, mint a D70s, kivéve a 2"-os lcd-t. Na, ez az, ami durva...
  • Thrawn #3
    Akkor a kutya nem venné a többit. Üzletpolitika
  • concrete #2
    többet vártam a D50-től