Gábor Zoltán

Karácsonyi fényképezőgép-ajánló

Jön a karácsony, bizonyára sokan szeretnének a Jézuskától egy digitális képalkotó masinát kérni. Rengeteg a termék, rengeteg a jó, még több a drága és szintén rengeteg a gagyi készülék a piacon amikbe beleszaladhatunk, ha nem nézünk szét vásárlás előtt. Ebben próbálunk kis segítséget nyújtani.

Kompakt digitális fényképezőgépek:

Ebben a kategóriában talán a legnehezebb a döntés, hiszen rengeteg gyártó képviselteti magát ebben a szegmensben jobb - kevésbé jó termékkel. Ajánlatunkban igyekszünk a lehető legjobb ár-teljesítmény arányú gépeket kiemelni de mivel elég nagy ár-intervallumban válogathatunk, így árkategóriák szerint csoportosítunk.

30 000 Ft-ig:

A legolcsóbb kompakt gépek között jó választásnak tűnik az Olympus Camedia C-370-es készüléke, ami 3,1 megapixeles képméretével és 3x -os átfogású optikájával elegendő felbontást és kreativitást nyújt. A felbontás tökéletesen elég 10 x 15-ös méretű fényképek előhívásához. Ára bruttó 28 000 Ft.

Klikk ide!

50 000 Ft-ig:

Ajánlatunk egyik olcsóbb gépe az Olympus Camedia C-500-as, ami 4 megapixeles felbontásával, 3x-os optikai zoom-mal és teljes manuális beállításaival remek választásnak tűnik bruttó 40 000 Ft-ért.

Klikk ide!

Ebben az ár-szegmensben a legjobb választás a még mindig kapható Canon PowerShot A520, ami már nem csupán automata üzemmódokkal rendelkezik, hanem teljesen manuális beállításaival hasznos, jó képminőségű és olcsó tanulógép lehet azoknak akik komolyabban szeretnének a fotózással ismerkedni, de nem szándékoznak százezreket költeni rá. Jellemzői: 4 megapixeles felbontás, 4x optikai zoom, teljes manuális beállítási lehetőségek. Ára, bruttó 50 000 Ft.

Klikk ide!

80 000 Ft-ig:

Bruttó 70 000 Ft-ért egy szintén nem új, de remek ár-teljesítményű gépet vásárolhatunk, a Canon PowerShot A95 személyében, ami szintén teljeskörü manuális beállításaival, jó minőségű 5 megapixeles érzékelőjével és kihajtható/forgatható kijelzőjével vívta ki a fotósok elismerését. Sajnos optikája csupán 3x-os átfogású, de a hétvégék, alkalmak, nyaralások megörökítésére több mint elégséges.

Klikk ide!

100 000 Ft-ig:

Aki profibb képminőségű kompakt fényképezőgépre vágyik, annak jó választás lehet a Canon PowerShot S70 -es készüléke, ami a kategóriában majdnem egyedülállóként 28 mm-es kezdő fókusztávolságú objektívvel rendelkezik, így nagyobb látószöget kapunk. Jellemzői: 7,1 megapixeles felbontás, 3.4x -es optikai zoom, fém ház. Ára: bruttó 97 000 Ft.

Klikk ide!

Ultra-kompakt digitális fényképezőgépek:

Akinek fontos a méret, hogy bármikor a mellényzsebében tudhasson egy mobiltelefonokat űberelő képminőségű készüléket, az ebben a szegmensben nézelődjön leginkább. Persze a nagy tudás és a kis méret együttese mindig is hatványozó tényezőként volt jelen a termékek áraiban, így ebben a szegmensben is leginkább a vastagabb pénztárcával rendelkezők válogathatnak kompromisszumok nélkül. Ne lepődjünk meg, ha sokkal többet kell kifizetnünk egy ilyen ultra-kompakt ékszerdobozért, mint egy méretben nem sokkal nagyobb, de tudásban magasan többet nyújtó készülékért!

Első körben ajánlhatjuk a Sony DSC-T7 nevű fényképezőgépét, ami igazán impozáns méreteit tekintve (92 x 60 x 15 mm), bár a képminőségben nem a legjobb. Ára szerencsére az egyik legalacsonyabb, bruttó 90 000 Ft-ért hazavihetjük. Ezért a pénzért egy csupán 15 mm vastag, 5 megapixeles érzékelővel és 3x-os optikai zoommal ellátott készüléket kapunk, amit a gyártó dizájnos ezüst vagy fekete fémvázba zárt.

Klikk ide!

Ha a képminőségre is adunk, akkor talán a legjobb választás a Canon Digital Ixus 700-as készüléke, ami ugyan nem olyan vékony mint a Sony terméke, de mégis bármelyik zsebünkben elfér. Képminősége sokkal jobb mint amit egy ilyen méretű géptől elvárnánk, ráadásul egy komoly 7 megapixeles felbontású érzékelőt és egy jó minőségű, 3x-os optikai zoom-ra képes optikát találunk a szintén fémből készült vázban.

Ára csak kicsivel magasabb mint a Sony T7-é, bruttó 95 000 Ft -ért megvásárolható. Aki esetleg nagyobb, 2,5"-os kijelzővel ellátott gépet szeretne és ezért hajlandó jóval több pénzt leszurkolni, az nyugodtan válassza az Ixus 700 utódját, a Canon Digital Ixus 750 -est, bruttó 112 000 Ft-ért.

Klikk ide!

Egy harmadik gyártó termékét is bátran ajánlhatom, ez pedig a Panasonic Lumix DMC-FX9. Ez a gép - mint a Panasonic összes modellje - beépített optikai képstabilizáló rendszere miatt emelkedik ki a mezőnyből, ami gyengébb fényviszonyok között is segít a fényképezésben még tökéletesebb expozíciót teremtve. Bár 6 megapixeles érzékelője egy kicsit zajosabb vetélytársainál, de a 3x-os nagyításra képes Leica gyártmányú optikája nagyon szép felvételek készítését teszi lehetővé. Nem utolsó szempontként négy színben kapható (ezüst, fekete, bordó, kék), külalakja pedig akár a női szíveket is egyből rabul ejtheti. Ára: bruttó 103 000 Ft.

Klikk ide!

Aki megelékszik az 5,4 megapixeles felbontással, annak jó választás lehet a jóval olcsóbb Lumix DMC-FX8-as modell, bruttó 86 000 Ft-ért. Ultra-zoom digitális fényképezőgépek:

Klikk ide!

Akik szeretnének teleobjektívvel felszerelt gépet vásárolni, akiknek fontos a 10x-es vagy ennél is nagyobb zoom-átfogás azok bizony mélyebben kell a zsebükbe nyúljanak, ha megfelelő képminőséget szeretnének. De nyilván ebben a szegmensben is találunk belépőszintű modelleket, amikért nem kell sokkal többet fizetnünk, mint egy komolyabb 3x-os optikával ellátott kompakt gépért - viszont a képminőség terén ilyen kategóriában ne legyenek nagy elvárásaink! Ebben a szegmensben már alapértelmezett a beállítások teljes manualitása, így ezt nem emelem ki mindegyik modellnél.

A még mindig kapható Kodak Easyshare DX6490 az egyik legolcsóbb modell az ultra-zoom kategóriában. Nem mai darab, de mentségére legyen mondva, hogy nagyon jól tartja magát. 2,2"-os kijelzőjével sokak kedvence lehet, 10x-es átfogású optikája pedig komolyabb természetfotózásra is alkalmassá teszi. Azonban számítsunk rá, hogy a képminőség a fókusztávolság vége felé már igencsak szín és egyéb hibáktól fog nyüzsögni. Bruttó 65 000 Ft-ért 4 megapixelt, 10x-es optikát, nagy kijelzőt és teljes manualitás kapunk ha erre a gépre esik a választásunk.

Klikk ide!

Jobb képminőséget kaphatunk, ha a DX6490-nel egy majdnem árban lévő Olympus C-765 UltraZoom-ot választjuk. Tulajdonságai a Kodak géptől lényegében csak a kijelző méretében térnek el, az Olympus modellje csupán 1,8"-os kijelzővel büszkélkedhet, de képminőségben a cég modelljei magasabb szinten teljesítenek a Kodaknál. Ára bruttó 66 000 Ft.

Klikk ide!

A Canon PowerShot S1 IS illetve ennek utóda az S2 IS már sokkal jobb képminőséggel, kihajtható/forgatható kijelzővel és nem utolsó sorban stabilizált optikával rendelkeznek. Az S1 IS 10x-es optikával és 3,2 megapixeles felbontással míg az utóbbi 12x-es átfogású optikával és 5 megapixeles érzékelővel van felszerelve. Az S1 IS talán egyetlen negatívuma az igen kicsi, mindössze 1,5"-os kijelző, míg az utód modellben ez már 1,8"-ra módosult. Az S1 IS-ért bruttó 75 000 Ft-ot, míg az S2 IS -ért már 115 000 Ft-ot kell leszurkolnunk.

Klikk ide!

Sokak választása volt az előző évben a Fujifilm Finepix S5500-as gépe, aminek utóda a Finepix S5600-as augusztus elején lett bejelentve és szintén remek választásnak számít ebben a kategóriában. Külső kialakítása talán ennek a gépnek hasonlít leginkább egy tükörreflexes gépre, ezért is választják sokan ezt a típust.

Öt megapixeles felbontás, 10x-es optikai zoom, remek markolat és a szokásosnál kevesebb képzaj jellemzi ezt a gépet, ezért leginkább természetfotósoknak ajánljuk. Sajnos képstabilizátort nem építettek bele, ami a fókusztáv vége felé bizony sokat segítene az élesebb fotók készítésénél. Ára nem a legmagasabb, tudása és képminősége viszont kiemelkedő, így az egyik legjobb ár-teljesítmény arányú gépet kaphatjuk meg bruttó 85 000 Ft-ért.

Klikk ide!

Említésre méltó még ebben a szegmensben a Sony Cyber-shot DSC-H1 nevű gépe, ami 12x-es - szintén stabilizált - optikával, 5 megapixeles felbontással, kielégítő képminőséggel és sok hozzá csomagolt extrával lehet jó választás nem csak a márka iránt elkötelezetteknek. Ára: bruttó 102 000 Ft.

Klikk ide!
Csúcskompakt digitális fényképezőgépek:

Ebbe a kategóriába a komolyabb, már-már tükörreflexes képességekkel és külalakkal felvértezett kompakt (tehát nem cserélhető optikás) gépeket soroljuk. Legtöbbjük nagy, 10-15-szörös zoom-átfogású, remek fényerejű objektívvel van szerelve. Azoknak lehet jó választás egy-egy ilyen modell, akik jó minőséget szeretnének, komolyabban érdeklődnek a fényképezés iránt, de most még nem, vagy egyáltalán, a későbbiekben sem szeretnének komolyabb összegeket fektetni objektívek vásárlásába. Ezek a gépek mind bővíthetők különböző előtétlencsével, amikkel a képminőség enyhe vagy durva rontásával tovább bővíthetjük lehetőségeink tárházát (pl. makro előtétlencsék, nagylátószögű vagy éppen tele-előtétlencsék).

A kategória egyik induló gépének számít a nem éppen új, de nagyon sikeres Konica Minolta Dimage A200. A Dimage A2 utód/kistestvért 8 megapixeles érzékelővel látták el és a Minoltánál remekül bevált 28-200-as (7,1x-es átfogású) F2.8 kezdő fényerejű GT jelzésű, nagyon jó minőségű objektívet kapta. A gép beépített "Anti Shake" CCD képstabilizátoros rendszerrel van szerelve, ez a rendszer hivatott a kézremegést csökkenteni. LCD monitora kihajtható/forgatható. Bruttó 140 000 Ft-ért egy igazán hasznos, sokoldalú utitársat vásárolhatunk. Kár, hogy nem örökölte az A2 fém vázát, így kénytelenek vagyunk műanyaggal beérni.

Klikk ide!

Komolyabb kategóriásnak számít a Fujifilm Finepix S9500 gépe, ami az egyik legújabb ebben a mezőnyben. 9 megapixeles érzékelő, 28-300 mm (10,7x) objektív, fel-le hajtható LCD és műanyag váz a főbb jellemzői. Remek zajszinttel büszkélkedhet a masina, fogása, designja a tükörreflexes gépekre hajaz, bruttó 150 000 Ft-ért remek vétel.

Klikk ide!

A kategória egyik legkomolyabbnak számító gépe a szintén nemrég bejelentett Panasonic Lumix DMC-FZ30-as modell. Ez a gép 12x-es optikai stabilizátorral ellátott objektívével és 8 megapixeles érzékelőjével a legjobb csúcskompakt jelenleg a piacon. Képminőségben talán a Fuji valamivel jobban teljesít (de zajszintben mindenképpen), viszont a 12x-szeres stabilizált optika igazán impozáns géppé teszi az FZ30-at, bruttó 155 000 Ft-os áron.

Klikk ide!

Digitális tükörreflexes vázak:

Ebben a mezőnyben bizony forrósodott a helyzet, ahogy egyre több gyártó szeretne egy szeletet ebből az igen zsíros falatból. A digitális tükörreflexes vázak (DSLR) egyre alacsonyabb árszintre kerülnek, így az amatőröknek, hétvégi fotósoknak is elérhetővé vált ez a profi képminőséget hordozó technológia. A vázak árai már a komolyabb bridge/csúcskompakt kamerák árait súrolják, de azt még nem lehet mondani, hogy egy ilyen vázzal és a hozzá vásárolt alapobjektívvel magunkénak tudhatunk egy csúcskompakt tudású, de sokkal jobb képminőségű gépet.

Sajnos az objektívek árai még mindig a csillagos eget verdesik, így aki DSLR gépbe fektet és komolyabb fotós szándékai vannak, az nyugodtan számoljon még minimum egy olyan összeget objektívre, mint amit magára a vázra költene. Ellenkező esetben csupán egy komoly tudású gépe lesz, amit a dobozban géphez csomagolt objektív minősége és zoom-átfogása miatt korlátozottan fog tudni élvezni.

Klikk ide!

Jelenleg a piacon sok jobbnál jobb belépőszintű DSLR gép közül tudunk válogatni. A választást segítheti ha legalább egy (az áhított DSLR géppel kompatibilis bajonettel rendelkező) objektívünk, esetleg egy régebbi filmes gépünkhöz használt lencsénk már van. Amennyiben nincs ilyen eszköz a birtokunkban, úgy leginkább a legszimpatikusabb gyártó termékét válasszuk.

Mind a Nikon D50-es gépe, mind az Olympus E-500-asa, mind a Konica Minolta Dynax 5D-je mind a Canon EOS 350D-je jó választás lehet, nem fogunk csalódni egyikben sem. Tökéletes fényképezőgép ebben a szegmensben SEM létezik, így számítsunk rá hogy ami az egyik terméknél pro, az a másik terméknél kontra fog mutatkozni, mindenképpen kompromisszumokat kell majd kötnünk.

Nikon D50: (bruttó 150 000 Ft)
Pro: nagy múltú gyártó, alacsony képzaj, remek markolat, 2" -os LCD, rengeteg választható objektív, olcsó
Kontra: háttérvilágítás nélküli státusz kijelző, portémarkolat csatlakoztatására nincs lehetőség, nincs tükörfelcsapás, SD kártya

Olympus EVOLT E-500: (bruttó 170 000 Ft)
Pro: remek részletesség 8 megapixelen, remek fogás, alacsony zajszint ISO400-ig, 2,5"-os LCD kijelző, ultrahangos érzékelő-portalanítás
Kontra: nincs státusz LCD, kisméretű kereső, még elég friss rendszer - kevés objektív, portémarkolat csatlakoztatására nincs lehetőség

Konica Minolta Dynax 5D: (bruttó 170 000 Ft)
Pro: nagy múltú gyártó, beépített CCD képstabilizátor rendszer, 2,5" -os kijelző, remek design, "profi" kezelhetőség, jó fogás
Kontra:nincs státusz LCD

Canon EOS 350D: (bruttó: 185 000 Ft)
Pro: nagy múltú gyártó, alacsony zajszint, remek képminőség, jó kezelhetőség, rengeteg választható objektív
Kontra:gyenge markolat, AF segédfény, nincs spot fénymérés, gyenge kereső, a legdrágább

Klikk ide!

A haladó/profi szintű DSLR gépek vásárlása már valamelyest komolyabb szintű fotós tudást hordoz magával, így ebben a kategóriában egy ilyen ajánló nem tartalmazna különösebb segítséget. Magyarországon legtöbbször az ár az, ami meghatározza a vásárlást és ezeknél a gépeknél már leginkább az objektívek minősége felelős a képminőségért. Az objektívek pedig drágák. Nagyon drágák.

Memóriakártyák:

Elég zavaros a helyzet memóriakártyák terén. Rengeteg szabvány, még több gyártó terméke közül választhatunk. Szerencsére itt is egyre lejjebb esnek az árak és manapság nem kell nagyon megszorítani a nadrágunk szíját, ha nagyobb kapacitású kártyát szeretnénk vásárolni a sokszor indokolatlanul nagy felbontású gépekhez. Mivel a felbontás növekedésével a képfile-ok mérete is nő, így a 2-3 évvel ezelőtt vásárolt gépünkhöz használt memóriakártyánk valószínű, hogy nem lesz elégséges a gondtalan fényképezéshez, ha mostanság vásárolt gépünkhöz keresünk adathordozót.

Azt mindenképpen elmondhatom, hogy egy 256 MB-os memóriakártya nem jelent túl komoly befektetést, akár bátran belevethetjük magunkat egy 512 MB-os kártya vásárlásába is, de ez függ a fotós terveinktől illetve gépünk felbontásától (de a későbbiekben is felhasználható kártyáknál természetesen az soha nem baj, ha most vásárolunk nagyobbat - a memória soha nem lesz elég).

Kártyánk sebessége azonban már korántsem mindegy. A gépek sorozatfelvételi képességét redukálhatjuk le igen komolyan, ha nem választunk megfelelően gyors memóriakártyát hozzá. Az új DSLR fényképezőgépek már igen komoly adatátviteli sebességgel rendelkeznek, így butaság lenne ezt a képességet egy lassabb memóriakártyával semmissé tenni. Így ha tehetjük a tükörreflexes vázakhoz inkább válasszunk egy kisebb de gyorsabb írási/olvasási sebességgel rendelkező kártyát, mint nagyobbat de lassabbat. A kompakt gépekhez lényegében mindegy milyen sebességű kártyát vásárolunk, azok úgysem képesek még annyi képet készíteni sorozatban, hogy egy átlagos sebességű kártya ne tudná feldolgozni az adatokat.

A márka tekintetében szintén elmondható, hogy a pár ezer forinttal drágább de márkás kártyák jobb befektetésnek számítanak, előfordul 3-5 év, de akár élettartam garanciával megtámogatott kártyatípus is. A jobb márkák: Kingston, Sandisk, Simpletech.

Egy 256 MB-os kártyára egy nyolc megapixeles fényképezőgép legjobb minőségben és felbontásban 35-70 fotót képes rögzíteni (típustól függ), ami ugye egy - két tekercs filmnek felel meg. Aki eddig sem fotózott ennél többet nyaralások alkalmával, annak valószínüleg elég lesz, de miért ne használnánk ki a digitális masinák legnagyobb előnyét, az ingyen képkészítést? 512 MB-os kártyára 8 megapixelen nyilván kétszer annyi képet rögzíthetünk, ami már egy természetfotós túrát is kiszolgálhat. Kisebb felbontásokra képes gépeknél természetesen ezek az értékek tovább nőnek.

Compact Flash kártyák:

A legelterjedtebb kártyatípus, a komolyabb tükörreflexes vázak is mind ilyen formátumú kártyákra dolgoznak. Egy 256 MB-os Kingston kártya nem túl gyors változata bruttó 6000 Ft körüli összegbe kerül, a gyorsabb Elite Pro változatot pedig 7000 Ft körül vesztegetik. 512 MB-os kártyáért 10 000 Ft-ot, míg a gyorsabb változatáért 12 000 - 14 000 Ft-ot kell fizetnünk. Akiknek vastag a pénztárcájuk, választhatják a Sandisk 1 GB-os ULTRA II változatát, ami bruttó 24 000 Ft-ba kerül.


Secure Digital kártyák:

Szintén nagyon elterjedt típus. Mérete miatt a kisebb gépekben is előszeretettel használják, de előfordul, hogy pár kisebb DSLR gépet is ilyennel kell táplálnunk. A sebesség kérdése ugyanúgy igaz erre a típusra is mint a CF-re, akárcsak a kártyák áraira - az eltérés száz forintokban mérhető.

MultiMedia Card kártyák:

Ez a típus az idők során un. töltelékkártya besorolást kapott, mivel a fényképezőgépeken kívül számos egyéb elektronikai termék (pl. mobiltelefonok)használja adattárolásra. Általánosságban elmondható, hogy azok a készülékek amik SD kártyákat használnak, azokba MMC kártyákat is helyezhetünk. Kivételt képez ez alól az a pár mobiltelefon, amik kizárólag egyféle kártyákat hajlandóak fogadni. Ára egy szinten mozog az SD kártyával, viszont az 512 MB-osnál nagyobb kapacitású termékek nem jellemzőek.


Sony Memory Stick kártyák:

A nevéből adódóan ezt a kártyát a Sony termékei használják, viszont eredeti Sony gyártmányú kártyákat nincs értelme vásárolnunk. A fentebb említett cégek ugyanolyan - ha nem jobb - minőségű memóriákat gyártanak ebből a típusból is. Árak tekintetében sajnos ez a típus drágább a többinél: egy 256 MB-os Sandisk kártyáért már 10 000 Ft körüli összeget kell leszurkolnunk, 512 MB-os méretben pedig ez az összeg 15 000 Ft-ra módosul. Gyorsabb változatban egy 256 MB-os Sandisk Memory Stick Pro Ultra II-ért 16 000 Ft-ot kell fizetnünk, 512 MB-os méretben 17 000 Ft-ot míg az 1 GB-os méretű kártya csaknem 30 000 Ft-ba kerül.

XD kártyák:

Ezt a kártyatípust néhány Fujifilm és Olympus gép használja. Szerencsére egyre ritkábban találkozhatunk vele, mivel ára elég magas (kb. a Memory Stick árában van) és nem igazán létezik belőle különböző sebességű típus. A 256 MB-os változata 9500 Ft-ba, az 512 MB-os vátozata 16 000 Ft-ba ,míg az 1 GB-os verzió 23 000 Ft-ba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)