Budai Péter

9 megapixeles Fujifilm fényképezőgépek

Három új fényképezőgépet jelentett be a Fujifilm. A FinePix termékcsalád E900, S5600 és S9200 jelű modelljei korábbi nagy sikerű típusok megújult változatai.

Fujifilm Finepix E900

Az E900 az E550 modell utóda és 9 megapixeles felbontásával a jelenleg piacon kapható legnagyobb képméretet produkáló digitális fényképezőgép a kompaktok között. Ez 3848 x 2616 képpontos maximális, 4:3 arányú képméretet jelent, ami mellett 3:2-es oldalarányú felvétel is választható lesz. Az optikai 4x-es zoomátfogásra képes, Fujinon 32-128 mm (ekvivalens), fényereje F2.8-5.6. Továbbá 7,6x-os digitális zoom áll rendelkezésére a bátrabbaknak.

Videók terén 640x480 képpontos, 30 fps sebességű mozgóképek rögzíthetők mono hanggal, és külön hangüzenetek is rögzíthetők lesznek. A fényképezőgép az automata mellett teljesen manuális üzemmódokban is használható, így rekesz és záridő előválasztás, manuális érzékenység, vagy fehéregyensúly állítás is lehetséges. A JPEG képformátum mellett RAW formátumot is választhatunk. A fotók minőségének javításáról a beépített Real Photo processzor felel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép hátlapjára 2" méretű, 115 000 képpontos LCD monitort szereltek, de a képek komponálására átnézeti kereső is használható. Memóriakártyaként xD kártyát (16 MB mellékelve), tápellátásként pedig 2 db AA méretű akkut, vagy elemet használhatunk. A Fujifilm FinePix E900 megjelenése októberben várható, 500 dollár körüli nyitóáron.



Fujifilm Finepix S5600

Az S5600-ról nem nehéz kitalálnunk, hogy a népszerű S5500 továbbfejlesztése. 4 megapixel helyett most 5 megapixel a felbontás, amiért most nem hagyományos, hanem a legújabb generációs SuperCCD HR érzékelő felel.

Ennek - illetve az új Real Photo technológiának köszönhetően - immár ISO 1600-as érzékenységen is használható a gép. A hangzatos nevű Anti Blur programmal a bemozdulásos életlenség kerülhető el, mivel a gép ezen módban magas érzékenységet használ. Maradt viszont a 10x-es optikai zoom (38-380 mm ekv.) egy kicsit rosszabb fényerővel, mely most F3.2-3.5. Fejlődés tapasztalható viszont a makróképesség tekintetében, hiszen az új optikával 1 cm-es közelpont, és így nyilván jobb nagyítás is elérhető elődjénél.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép megszokott, közkedvelt formája maradt a régi, bizonyára sokak örömére, de az S5600 méretre nagyobb lett: 114x85x112 mm, de könnyebb is, csupán 370 gramm. A videófelvétel is a korábbi 640x480 pixel, 30 fps, mono hang, mint ahogy a manuális beállítási lehetőségek is változatlanok maradtak. Kis mértékben növelték a hátsó LCD méretét, 1,8"-ra, felbontása viszont maradt 115000 pixel. További tulajdonságai nagyjából az előddel azonosak.

Megjelenése 400 dollár körüli nyitóáron várható, októberben. Az Egyesült Államokban ugyanezen modell neve S5200 lesz.



Fujifilm Finepix S9500

A Fujifilm kompakt széria egyik vezető modellje az S7000 volt, melynek utódja az S9500 képében jön el hozzánk, amely 9 megapixeles Super CCD HR képérzékelőjének köszönhetően az eddigi legnagyobb felbontású SLR-like digitális fényképezőgép.

SLR-like volta ezúttal még jobban kiütközik, hiszen külalakján sok tekintetben változtattak, sokkal inkább hasonlít egy tükörreflexes fényképezőgépre. Abban a tekintetben is, hogy új, 28-300 mm ekvivalens, F2.8-4.9 fényerejű optikáján a zoom és a manuális élességállítás gyűrűs megoldással szabályozható. Az optikai zoom tehát közel 11x-es, és átlag fölötti nagylátószöget kapunk az S9500-tól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mint ahogy az előzőekhez hasonlóan ISO 1600 érzékenységet is, a Real Photo technológia és az új generációs képérzékelő jóvoltából. A legkisebb érzékenység pedig ISO 80-ra állítható. Persze a gép sebessége is növekedett. 0,8 másodperces bekapcsolás utáni készenléti időt és 0,01 másodperces zárkésleltetést ígér a gép gyártója. Mondanunk sem kell, hogy a gépen minden állítható manuálisan is, elődeihez hasonlóan, így a záridő is, mely a korábbi 15-1/10000-ről, most 30-1/4000-re változott. A rekesz pedig F11 állásig szűkíthető. Itt is megtaláljuk a korábban már említett Anti Blur módot, mely a magas érzékenységgel kívánja felvenni a harcot a bemozdulás ellen. Az elektronikus kijelző, valamint a hátsó LCD mérete és felbontása maradt a régi, utóbbi azonban a géptestből kihajtható lett.

A további jellemzők nagyjából maradtak az elődben megismertek: xD és CF I-II kártyák (Microdrive) támogatása, 4 db AA méretű akkumulátor/elem, USB 2.0 kapcsolat. Memóriából egy 16 MB-os modult kapunk, amely a 9 megapixelt és a RAW lehetőséget is figyelembe véve elég szűkös lesz, így érdemes nagyobb (legalább 1 GB-os) memóriával kiegészíteni. A géptest külsejének változása egyben a méret növekedését is jelentette, ezzel együtt a tömeg is 645 grammra nőtt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Fujifilm FinePix S9500 megjelenése szeptember elejére várható, 700 dollár körüli nyitóáron. Az ár természetesen az USA piacra vonatkozik, ahol a gép neve S9000 lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polikarpov #18
    Szintén S9500 -asom van, semmi problémám nincs vele.Sokan a ceruzaaksis kivitelt és a stabilizátor hiányát vetik a szemére - ez engem nem zavar, mivel pont a ceruzaaksi az, amit 5 év múlva is biztosan be fogok tudni szerezni hozzá, stabilizátornak pedig ott az állvány Nálam a képzaj, illetve az xD kártyák használhatósága (Előtte Olympus770UZ-m volt) döntött a Fuji javára.

  • kishell #17
    Sziasztok,

    a dilemmám óriási! Két gép versenyez értem, a vásárlóért! (Valójában két vásárló van, de ez most lényegtelen.)

    Az egyik a Fujifilm Finepix S9500
    a másik a Panasonic DMC-FZ30.

    Az a kérdésem, ha te vásárló lennél, és szeretnéd megvenni azt a gépet, amit sokáig használhatsz arra, amit te akarsz, de nincs akármennyi pénzed, melyik mellett döntenél

    Néhány példa, amire használnám
    -természetfotók
    -városi fotók (épületek, emberek, járművek, stb.)
    -művészfotók (szürkeárnyalatos és színes!)
    -koncertfotók, éjszakai felvételek, rendezvényfotók
    -családi fotók
    -portrék

    Valamelyikért ki fogom adni a pénzt, de nem tudom, melyikkel járok jobban. Esetlegesen előfordulhat, hogy szeretnék magazinban is képet megjelentetni, tehát nem mindegy, hogy egy sorozat képből van-e jó kocka, vagy nincs.

    Kérlek, meséljetek, elolvastam a tesztleírásokat, utánanéztem a gépeknek, de nem tudok dönteni!
  • NKL #16
    Részletes teszt a digicam-en!
  • NKL #15
    Nézzétek meg az első tesztképeket az index(digicam) -en! Kiváncsi vagyok a véleményetekre!
  • adam0 #14
    Nekem Fuji S602 van. Majd korszerűsíteni szeretnék Fuji S9500. Újabban a sorozat kép funkciot használnálom. S602 csak 0.2 sec ként egy képet csinál. Fuji S9500 milyen sorozat kép készítési lehetöség van?
    (én olyat szeretnél ami 0.1 másodpercenként készítene egy képkockát és 2 sec keresztül. (20 kép)) Részletes müszaki leírásban se láttam rola semmítse.

    b, Fuji s602 és s7000 volt interpolálás
    tehát Fuji s602 tudott 6Mpixelt
    és Fuji s7000 tudott 12Mpixelt
    én úgy olvastam hogy Fuji s9500 már nincs ez a interpolálási lehetöség.

    Kiss Ádám
    [email protected]
  • adam0 #13
    Nekem Fuji S602 van. Majd korszerűsíteni szeretnék Fuji S9500. Újabban a sorozat kép funkciot használnálom. S602 csak 0.2 sec ként egy képet csinál. Fuji S9500 milyen sorozat kép készítési lehetöség van?
    (én olyat szeretnél ami 0.1 sec venne föl és 2 sec keresztül. (20 kép)) Részletes müszaki leírásban se láttam rola semmítse.

    b, Fuji s602 és s7000 volt interpolálás
    tehát Fuji s602 tudott 6Mpixelt
    és Fuji s7000 tudott 12Mpixelt
    én úgy olvastam hogy Fuji s9500 már nincs ez a interpolálási lehetöség.

    Ádám
  • NKL #12
    "Fejlődés tapasztalható viszont a makróképesség tekintetében, hiszen az új optikával 1 cm-es közelpont"
    Az s5600-ról egy másik oldalon azt olvastam, hogy a közelpontja 10 cm, a Fuji amerikai oldalán ez az érték 3,9", ami megközelítőleg 10 cm.
    Igy már kiváncsi vagyok a közelpont és a többi paraméter tekintetében mi az igaz!
  • NKL #11
    "Fejlődés tapasztalható viszont a makróképesség tekintetében, hiszen az új optikával 1 cm-es közelpont"
  • Noodles #10
    YencY, az 5. képet nézd meg! azon látcik elöl vmi kis pilács ami a 7000-esen nincs rajta. Szerintem az lesz az.
  • Noodles #9
    9500- ban minden apróság bennevan, amit az s7000-es használói egy kicsit hiányolnak kedvenc gépjükből. kihajtható kijelző rlz! A világ leghasznosabb dolga! + a manuális zoom! álomgép!

    Hát ha még cserélhető obis lenne...