Gábor Zoltán

Panasonic Lumix DMC-FX9 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 6 megapixel (2816 x 2112)
Optikai zoom: 3x (35-105 mm)
Videó rögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 207 000 pixel
Memóriakártya: SD, 16 MB mellékelve
Energiaellátás: Litium-Ion (1150 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: ~100.000 Ft,-
Újabb ultra-kompakt fényképezőgép került hozzám tesztelésre a Panasonic FX9 személyében. Én alanyi jogon juttatnék el mindenkinek egy ilyen gépet, hiszen a remek képminőség, az ízléses design és a gép sokrétű funkciói egy igen hasznos és szórakoztató útitársat takarnak mindenki számára - legyen akár profi fotós vagy hétvégi kattintgató az illető!

Külső kialakítás

Azt hiszem nyugodt szívvel mondhatom, hogy a gép szép. Talán a legszebb, amit ebben a kategóriában láttam. A tesztpéldány kellemes cseresznye-bordó színben pompázott, ami remekül állt neki. Elérhető még fekete, ezüst és kék színekben a gép, de nem bántam, hogy nem ezüst színűt kaptam. A forma, a váz anyaga, a külső díszítések, a kapcsolók mind egy szálig átgondolt és nagyszerű tervezői munkáról tanúskodnak. Számomra kellemesebb kinézete volt a gépnek a Canon Ixus 700-nál is. A gépváz itt is teljesen fémből van, de még az audió-videó ki és bemeneteket takaró ajtó is ebből az anyagból készült (sajnos az akkumulátor fedele már műanyag).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőszervek

A menüvezérlő, bekapcsoló és exponáló gombokon kívül csupán három egyéb kapcsolót találunk a vázon, ezek méretével nem volt semmi gondom. A menü-vezérlő gombok mérete és billentése is megfelelő, akár az exponáló gombé. A módtárcsa vízszintesen türemkedik ki a vázból, helyet szinte alig foglal, mivel csak egy kis része látszik, a többit elrejti a váz. Eleinte nagyon nem tetszett ez a megoldás, de a gépet nyüstölve nagyon megkedveltem és végül már fejből, akár a zsebemben is át tudtam állítani a készüléket a megfelelő üzemmódba, soha nem tévesztettem el, mindig kézre állt a tárcsa. A gép tetején találjuk a kétállású bekapcsoló gombot és a rázkódáscsökkentő rendszer kapcsolóját. Alapjában véve igazán megkedveltem a gép vezérlését, ezen a téren jó pont a Panasonicnak!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kijelző

A gép hátoldalát lényegében uralja a hatalmas 2.5"-os képátlójú kijelző, ami még a laikusokból is elismerő hümmögéseket vált ki. A minőségére nem lehet panasz, a fényereje és a felbontása is megfelelő kép vetítésére alkalmas. Mivel a kijelző szinte kitölti az egész hátoldalt, így átnézeti keresőt ne is keressünk a vázon. Ebben a kategóriában véleményem szerint nincs is rá szükség, ráadásul az LCD fényerejét egy gombnyomással felerősíthetjük, ha a fényviszonyok szükségessé teszik.

Menürendszer

A menüt megnyitva a szokásos színes-szagos Panasonic menü fogadott. Mentségére legyen mondva, hogy ennek a gépnek a menüje már nem tartalmaz fotósok számára is megfejthetetlen opciókat. Használata nagyon hamar elsajátítható és megfelelően gyors. Az OK gombot a jobbra nyíl helyettesíti, amit gyorsan meg lehet szokni, egy probléma adódik az egyéb vezérlőgombokon edződött kezek számára: az iránygombok között elhelyezett kapcsoló aktiválja a menüt, és amíg nem szokjuk meg a jobbra nyíl használatát a műveletek végén, akkor akaratlanul a Menü gombot nyomjuk meg, ezzel kilépve a menüből. Nem egetverő probléma, rövid ismerkedés után megszokható, csupán a szűz kezek fognak vele hibázni az első napokban eleget.

Beállítások, üzemmódok

Teljesen automata gépről lévén szó, komolyabb, manuális fotómódokat nem találunk a gépen, de nem is hiányoznak ebből a kategóriából. Félautomata módban a gép ISO érzékenységét (ISO80-ISO400), öt féle fehéregyensúlyt, az autófókusz működését, a képek oldalarányát (4:3, 3:2, 16:9) illetve az expozíció korrekciót állíthatjuk be. A gép a záridőt 1/2000 és 1/8 mp között, míg a rekeszértéket F2,8 és F8 között választja ki. (éjszakai tájkép módban lehetőség van 15, 30 ill. 60 másodperces expozícióra is) Simple módban (ez a teljesen automata üzemmód) a gép menüje is egyszerűbb lesz, csupán a képek méretének változtatására (van e-mail méret is!) van lehetőségünk. Scene módban majdnem húsz különböző témát ajánl fel a Panasonic menüje, amiben a hozzá nem értők is megtalálják az adott pillanathoz beállított fotómódot.

Speciális funkciók

A 4:3-as oldalarányú képektől különböző aránypárok beállításának nem sok értelmét látom, hiszen a gép ezt csak a felbontás csökkentésével (levágja a képeket) éri el. Akik egy kicsit is foglalkoznak otthon a készített fotókkal, azok inkább vágják meg a képeiket saját kezűleg, attól függően, hogy 16:9-es TFT monitoron illetve 3:2-es arányú papírképen szeretnék azokat nézegetni. A képstabilizátor már alap felszereltségnek számít a Panasonic gépeknél, ezzel a Panasonic az egyetlen a fényképezőgép gyártók között, aki ilyen pluszt épít az összes gépébe. Színeffektekből négyfélét használhatunk a képeink elkészítésénél: meleg, hűvös, fekete-fehér, szépia. Minden fotó elkészülte után a gép azonnal visszajátsza a készített képet nyolcszoros nagyításban, ami eleinte furcsa lehet, hiszen egyből egy durván nagyított képet látunk, és csak utána tudjuk a lefelé mutató nyíl segítségével megnézni a képünket normál méretben.

Optika

Az objektív egy 35 - 105 mm-es átfogású szerkezet amit a Leica gyárt a Panasonicnak, ezzel megfelelő képminőséget, részletességet teremtve még ebben az ultra-kompakt kategóriában is. A képek szélein alig találkozunk aberrációs hibákkal, a hordótorzítás mértéke is elfogadható, de a nagyon kontrasztos részeken számíthatunk a kék elszíneződésekre. Az F2.8-as kezdő fényerő ebben a kategóriában már megszokottnak mondható, 105 mm-es állásnál viszont lehetne jobb is az F5-ös értéknél.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Érzékelő (CCD)

A szokásos "üröm az örömben" felállás. A remek optika, a kellemes design és használhatóság után íme a gép gyenge pontja. Igazság szerint ISO80-100-as beállításnál magasabb érzékenységet nem érdemes használni, ha nem szeretnénk, hogy a fotóinkon a gép zajszűrése elmossa az összes részletet. De még ilyen erős zajszűrés mellett is használhatatlan az ISO400-as érzékenység, ezt kerüljük messzire, ISO80-ISO100 érzékenységgel és bekapcsolt képstabilizáló rendszerrel érdemes a gépet használni, így van a legnagyobb esélyünk a bemozdulásmentes, részletes és elfogadható képzajjal rendelkező fotókra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Vaku

A vaku teljesítménye bizony elég gyengécske, erre a méretéből is számítani lehetett. A lépcsőházat még többnyire rendesen bevilágította, de ha embereket szeretnénk fotózni egy sötétebb helységben, ott számíthatunk rá, hogy az arcokon kívül semmi más nem fog látszani. Az éjszakai motívumprogram már nem működött a legtökéletesebben, sajnos wide állásban nagyon túlexponálta a szobrokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Makrózás

Újabb terület, ahol kiválóan teljesített a gép! Az 5 cm-es legközelebbi fókuszpontnak köszönhetően igazán szép makró felvételeket készíthetünk vele, de kizárólag wide állásban ajánlott használni, ha egy kicsit is zoom-olni szeretnénk, az autófókusz már feladja a próbálkozást, manuálisan fókuszálni pedig nem tud a gép, így kénytelenek leszünk a témákhoz igen közel tolni a gépet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makro felvételek
Klikk a képekre a nagyobb változathoz


Sorozatfelvétel, videórögzítés

A sorozatfelvétel - kategóriáján belül - kiváló sebességűnek számít, a maga 3 képkocka/másodperces értékével. Használhatunk ennél lassabb (2 fps) sorozatfelvételt illetve még lassabb (1,5 fps) de végtelen (kártyánk kapacitásától függő) kép készítésére alkalmas módot is. Videó módban sem érheti semmi panasz a gépet, 30 fps-sel, VGA módban, Quicktime formátumban készíti a videófelvételeket, amiknek csak a kártyánk mérete szab határt és a képstabilizátor itt is kifejti áldásos működését, viszont az optikai zoom-ot nem használhatjuk.

Klikk ide! Klikk ide!
Zajteszt illetve sorozatfelvételi módban készült felvételek
Klikk a képekre a nagyobb változathoz


A doboz tartalma

A dobozban a gép mellett megtaláljuk az akkumulátort, a töltõt, kábeleket, 16 MB-os memóriakártyát, leírásokat, CD lemezen a szoftvereket és egy csuklópántot.

Összegzés, személyes benyomások

Bizony kellemes élmény volt a gépet a mellényzsebemben tudni és adódjon bármilyen hétköznapi szituáció, tudtam, hogy jó minőségben fogom tudni megörökíteni, legyen szó akár fényképről, akár videóról. A design egyből belopja magát a női szívekbe (de a gép formája véleményem szerint teljesen unisex), kellemes használata még a laikusokat is fotózásra készteti. Sajnos a képérzékelő minősége a sokat látott szemeket nem kápráztatja el, viszont a hat megapixeles felbontás még komolyabb vágásokat is lehetővé tesz. 10x15-ös (és akár nagyobb) méretű nyomatok készítésénél nem fogjuk észrevenni a hiányosságokat. Engem a gép meggyőzött, kezelése, külalakja, képminősége és mérete egy olyan géppé teszi, amint mind a profi, mind az amatőr felhasználók boldogan használhatnak, feltéve ha pénztárcájuk elég jól ki van bélelve.

Előnyök, hátrányok
+ jó minőségű objektív
+ remek design
+ gyors, könnyű kezelés
- zajszint
- drága

A fényképezőgépet a Panasonic Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli #6
    "Olyan helyekre be tudtam menni vele, ahová be sem engedtek volna :D És a képei csodálatosak!"

    Akkor inkább vegyél 13000-ért Mercuryt :D
    Suliba azt szoktam vinni ha olyan kedvem van és a kutya sem veszi észre...
  • MaciBácsi #5
    Nekem van egy! K* jó gép!!!
    Nagyon szuper! Olyan kicsi kb,mint a mobiltelefonom. Olyan helyekre be tudtam menni vele, ahová be sem engedtek volna :D És a képei csodálatosak!

    Nekem nagyon megérte!

    Mondjuk nem magyarországn kell beszerezni főleg nem hivatalos képviselettől, mert nagyon drága!
    De van egy-két infóm, hol lehet sokkal jobb áron hozzá jutni.
  • DKm #4
    A makrofotók tényleg színesek és jók!
  • DKm #3
    Sztem csak annak érdemes ultra-kompakt gépet venni aki teljesen amatőr és nem akar foglalkozni semmilyen beállítással csak tudjon kattintgatni. 100E-ért már majdnem lehet kapni egy Canon s2-t vagy Panasonic fz-20-at.
  • Blasta #2
    Azért a makrofotók elég színesek és részletesek.
    De nem firtatom a véleményed. Ennek a kategóriának ez az ára.
  • onimusha #1
    jézusom, milyen szenzor van ebbe ? tájképeknél hol vannak a színek ? jó, hogy ősz van, de ennyire nincs szürkeség, esti képek elég zajosak, ennyi pénzért már egy egész jó nikont kapsz, lehet, hogy picit vastagabb de legalább képeket csinál