Gyurkity Péter

CD/DVD/BD-meghajtón dolgozik a Panasonic

A Matsushita leányvállalata olyan univerzális chipkészleten dolgozik, amely a következő generációs meghajtók alapjaként a Blu-ray mellett a hagyományos CD és DVD formátumokkal is megbirkózik.

A japán gyártó a napokban jelentette be legújabb fejlesztését, amelynél már egyértelműen a kompatibilitás kiterjesztését célozzák meg, legalábbis ami a jelenlegi szabványokat illeti. Az általuk ismertetett chipkészlet ugyanis megbirkózik a Blu-ray Disc (BD), DVD-Multi (DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW és DVD-ROM), +R, +RW, valamint az összes CD formátummal. Véleményük szerint erre minden eddiginél nagyobb szükség van, hiszen a vásárlók jó része minden valószínűség szerint nem kívánja majd kidobni gyűjteményét az új szabvány kedvéért.A tervek szerint az új meghajtókba szánt lapkakészlet első példányai decemberben készülnek el, míg a sorozatgyártást már januárban be tudják indítani. Előnyei között sorolják fel, könnyen alkalmazható asztali számítógépeknél, a támogatott formátumok nagy számát, a 4x-es sebességgel történő BD lejátszást/írást, és a hagyományos ATAPI és az "új" Serial-ATA támogatását. Mindebben természetesen nagy segítségükre volt az anyavállalat, hiszen a Matsushita rendelkezik a megfelelő technológiával és forrásokkal a fejlesztés felgyorsításához.

A Panasonic nem az elsők között jelentette be saját megoldását. Emlékezhetünk arra, hogy a DVD-téren vezető Pioneer már szeptember elején lerántotta a leplet Blu-ray írójáról, az asztali lejátszóknál pedig a BenQ és a Sony szinte egy időben jelentette be új termékét. Hiába azonban az elsőbbség, ha a támogatott formátumok szempontjából magasan a Panasonic vezet. A Pioneer BRD-101A ugyan olvas, ír és újraír DVD és Blu-ray lemezeket, ám nem ismeri fel a hagyományos CD, illetve a DVD-RAM szabványt., és nem támogatja a Serial-ATA interfészt. A japán gyártónak tehát minden esélye megvan a vezető pozíció megragadására, főleg, ha a tapasztalatok igazolják állításukat, és valóban egyszerű lesz a mindhárom generációt támogató lejátszók sorozatgyártásának beindítása.


A Pioneer írója

A most bejelentett chipkészlet egyedül a HD DVD szabványt nem ismeri fel, ami jelzi a "Pana" elkötelezettségét. A Samsung ugyan már korábban hozzálátott egy HD-DVD/Blu-ray kombó fejlesztéséhez, ám nem úgy tűnik, hogy a két szabvány kibékítése lehetséges egy ilyen megoldással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #14
  ime a megoldás:
  "a 30GB-os DVD-DVD" -> "a 30GB-os HD-DVD"
 • ati88 #13
  Lehet én értettem félre, de DVDből nincs 30gigás, csak 17es...
 • dez #12
  Én nem vagyok ebben olyan biztos. A 2 rétegű DVD nem csak a jogdíj miatt olyan drága... És a 30GB-os DVD-DVD 2 rétegű, miközben a BD-ből az egyrétegű is 25GB-os. (A HD-DVD-ből meg csak 15.)

  Ráadásul, a HD-DVD, a DVD-hez hasonlóan 2 lemezből áll, amiket össze kell ragasztani, stb., miközben a BD olyasmi, mint a CD. Hosszabb távon (a gépsor átállítás után, mert szerintem nem kell teljesen lecserélni) szvsz a BD az olcsóbb.
 • dez #11
  Mi van? Az üres hordozóra azt írsz, amit akarsz. A "műsoros"-on lesz a védelem. A HD-DVD-n is lesz jogdíj. Ebből a 2 szempontból egyformák. És a műsoros HD-DVD műsorával sem csinálhatsz azt, amit akarsz.
 • Power #10
  Ez csupán pár amerikai kutató intézet becslése mondja ezt.Ők írták 5-6 évvel ezelőtt, hogy mára már az itaniumból többet adnak el, mint az x86-ból. Amíg semmi konkrétum nincs az árakról, addig bármiféle győztes hirdetni dőreség. Az ár/kapacitás fog dönteni.
 • Power #9
  A HD DVD lemezek sokkal olcsóbban előállíthatók, mint a Blu-ray lemezek.
  A kétrétegű Blu-rayből elég távolinak tűnik.
  A Blu-ray-nek csak a PS3 az egyetlen esélye, de lehet hogy ez is kevés lesz.
 • Lame #8
  Annyira nem hat meg ez a CD kezeleses tema. Inkabb az erdekel, hogy jo minosegben irja meg a Blu-ray lemezeket :)
 • pemga #7
  A HD-DVD-nek ez az intro verziója, azt ígérték lesz több is. Igazából majd az árak döntenek az _írható_ piacon. (Azt tudni kell, hogy a HD-DVDnek annyi előnye van, hogy a meglevő gyártósorokon előállítható, tehát az _elején_ valószínű olcsóbb lesz.) A média piac teljesen más, ott a kiadók vannak helyzeti előnyben :)), és jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a BR nyer. Aminek én persze örülök, de ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni az írható területre. Pláne hogy az olvasók combo-k lesznek...

  A jogdíj pedig eléggé _helyi_ probléma, aki nagy(obb) tételben vásárol az most is külföldről vásárol 100-as tételben (4-5 ember összefog és közösen rendel, ha máshogy nem :)), az alacsonyabb adók és jogdíjak miatt. És ez teljesen legális, mert ugye EU :).
 • mousee #6
  Hát, ha elvileg jogdíjjat tesznek rá, akkor nem szabadna másolásvédelmet, ugyanis ez sérti a user jogait nemde? Ha már kiperkálja a dellát, akkor had írjon rá azt amit akar :PP
  De mivel lesz benne úgyis védelem, meg az artijus is rámegy, ezért rohadt drága lesz, és senki nem fogja megvenni... Ezért látom én a hd-dvd-ben a jövőt... Én is jobban örülnék a nagyobb kapacításnak, de a fenti okok szerintem nem fogják hagyni elterjedni a br-t...
 • davos80 #5
  Amíg a Dual Layer lemez 1500 körül van,addig kétséges számomra az egész...
  Mennyi jogdíjat basznak majd rá vajon egy 50 gigás BR lemezre?