Berta Sándor

HD-DVD/Blu-ray kombómeghajtót fejleszt a Samsung

Utódformátumok küzdenek egymással a felhasználók kegyeiért. A HD-DVD kontra Blu-ray vitában alighanem azoknak a cégeknek a termékei lesznek a legnépszerűbbek, amelyek mind a két formátumot támogatni fogják. A Samsung tehát mindenképpen jól kalkulált, amikor úgy döntött, hogy ilyen kombómeghajtókat dob piacra.

A DVD utódformátumai közti háború tehát egyre inkább úgy tűnik, hogy háromszereplős lesz: az egyik oldalon a HD-DVD-t pártoló cégek (Toshiba, Sanyo stb.), a másikon a Blu-ray fölött bábáskodó konszernek (Sony, Philips stb.) állnak majd szemben egymással, míg a harmadik oldalon azon a vállalatok helyezkednek el, akik úgy döntöttek vagy döntenek, hogy kombómeghajtókat fognak piacra dobni.

"Szerettük volna, ha létrejön egy egységes adattároló szabvány, ám most, hogy ez nem történt meg, nem estünk kétségbe, hanem úgy döntöttünk, egy integrált megoldást mutatunk be jövőre. Ez persze nem lesz egyszerű feladat, ám muszáj ezt a lépést megtennünk, mert nem akarjuk, hogy a felhasználók elvesszenek a sok formátum között" - nyilatkozta a berlini IFA 2005 nemzetközi távközlési kiállításon Choi Gee-sung, a Samsung szórakoztatóelektronikai részlegének a vezetője.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Samsung lépése tűnik a legbölcsebbnek, hiszen a HD-DVD és a Blu-ray között zajló piaci harchoz hasonló küzdelemre már sor került korábban, az 1980-as években a Sony Betamax és a VHS szabvány között. Choi Gee-sung a Financial Timesnak nyilatkozva kifejtette a véleményét a szórakoztató elektronikai és a számítástechnikai készülékek összeolvadását célzó projektekről is. A dél-koreai szakember szerint hiba összekeverni a két területet és nem tartja jónak azokat a stratégiákat, amelyek egyetlen készülékké olvasztanák össze a televíziót, a PC-t és a hi-fi-berendezést. "Ha valaki bekapcsol egy televíziót, akkor azt szeretné, hogy azonnal megjelenjen a műsor egy gombnyomásra. Ki győz percekig várni, amíg a rendszer feláll? Ráadásul az egésznek általában csak egy kábeldzsungel a vége. Biztos, hogy megéri ez a keserves küzdelem?" - tette fel a kérdést Choi Gee-sung.

A Samsung szórakoztatóelektronikai részlegének vezetője úgy véli, a kábelerdő problémájára megoldást jelenthetne egy olyan egységes ipari szabvány kidolgozása, mint amilyen a Digital Living Network Alliance (DLNA), amely lehetővé tenné, hogy több gyártó termékei is kommunikálni tudjanak egymással. Az első DLNA-kompatibilis készülékek Choi Gee-sung ígérete szerint már a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon láthatók és kipróbálhatók lesznek.

Ezzel szemben a Toshiba illetékesei kétségbe vonták, hogy a Samsung által létrehozandó kombómeghajtó életképes lehet. Azt ugyan elismerték, hogy létre lehet hozni egy ilyen készüléket, ám véleményük szerint kétséges, hogy ez megéri-e, mivel nagyon drága lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #19
    "a HD-DVD és a Blu-ray között zajló piaci harchoz hasonló küzdelemre már sor került korábban, az 1980-as években a Sony Betamax és a VHS szabvány között."

    Na ja, és sajna a minden szempontból rosszabb VHS nyert sajna :/ (legalábbis otthoni videózásban). Csak nehogy itt is a szarabb nyerjen (bár biztos így lesz).
  • Hegyikecske #18
    az 5let a leg életképesebb az összes közül, viszont nem értem ezt a vergődést én se... A cikk írója is a VHS es esetet hozza fel példának, nos annál a másik elbukott viszont a VHS befutott itt is, ha nem tudnak megegyezni, győzzön a jobbik!
  • Gregorius #17
    Szerintem meg tök dupla ára lesz ennek a dolognak. Kb annyiba fog kerülni, mintha megvennéd egyenként mind a 2-t, csak egy helyet fog foglalni. Olyan nincs, hogy ezért ne sarcolják le kőkeményen a Samsung-ot.
  • Fenjoy #16
    ezekel tisztában voltam eddig is köszönöm:) én ezen felül nem értem, a vergődésüket...
  • zoland #15
    Hogy drága-e a kombó, azt rögtön eldönti az, hogy olcsóbb-e, mint a két másik készülék együtt. Azonkívül ha valakinek drága, hát megveszi az egynormás olcsót. Néztem én (sok más százezer emberrel együtt) egynormás TV-t Bécstől néhány kilóméterre 1960-ban (-tól).
  • pemga #14
    A lemezgyártók azért, mert akkor nem kéne lecserélniük a gyártósoraikat. A formátum kiötlői pedig azért, mert minden legyártott/eladott író/olvasó után jogdíjat kapnak... A kínaiak anno nem véletlenül probálkoztak saját "DVD" formátummal, nem akarták fizetni a jogdíjakat.
  • Fenjoy #13
    nem értem, miért erőltetik ezt a HD-DVD-t, Blue szerintem jobb...
  • dez #12
    Nem inkább bal felső? A jobb felső olyan, mint egy öreg videó. :)
  • vax #11
    A jobb felső még a harmadik generációs konzol formának is jó lenne. Legalábbis véleményem szerint jobban néz ki mint amilyeneket bemutattak.
  • 12346 #10
    nah. 20ér akarok venni br írót vagy mind1 mi jót, aztán 200ér lemezt.
    htxvm-.-