Berta Sándor

Blu-ray/DVD/CD kombó meghajtót mutat be a Philips

A meghajtó különlegessége, hogy egyaránt képes írni és olvasni a Blu-ray-, a DVD- és a CD-lemezeket. A készülék a Philips Electronics tervei szerint 2005 második felében kerül a boltokba.

A holland elektronikai konszern a Las Vegasban megrendezendő Consumer Electronics Show rendezvényen mutatja be az új termékét. Az új kombó eszköz egy kompakt OPU81 lézeregységgel rendelkezik, ami egyaránt használ infravörös, vörös és kék lézert és így a meghajtó képes mind a három típusú optikai adattárolót kezelni. Cor Sarris, a Philips optikai tárolórészlegének elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az új termék bevezetésével elsősorban azoknak a felhasználóknak a dolgát akarták megkönnyíteni, akik eddig nem tudták eldönteni, hogy Blu-ray- vagy HD-DVD-meghajtót vegyenek, illetve, akik nem szeretnének lemondani a CD- és a DVD-írásról sem.

Ezzel a lépéssel a Philips kétségtelenül könnyebbé teszi az embereknek a választást a két DVD-utód formátum között és egyúttal lépéselőnyhöz juttatta a Blu-ray konzorciumot a HD-DVD szövetséggel szemben. Ezenkívül lehetővé válik, hogy a felhasználók előbb elfogadják a Blu-ray szabványt mind a számítástechnikai, mind a szórakoztató-elektronikai piacon. A vállalat reményei szerint a meghajtó sikeres bemutatkozása révén a Blue-Ray szövetség jelentős előnyhöz juthat a konkurens vállalatokkal szemben, és a nagyobb filmstúdiók 2006-ra már kivétel nélkül támogatni fogják az új formátumot, nagy segítséget nyújtva annak elterjedésében.


Mint ismeretes, az egyrétegű Blu-ray lemezeken legfeljebb 25, míg a kétrétegű korongokon maximum 50 GB adatot lehet majd tárolni, ezáltal lehetőség nyílik a HDTV-szabványú felvételek készítésére és tárolására. Ez az óriásinak tűnő kapacitás azonban nem jelenti a végső határt: a szövetség tervei szerint ugyanis a szabvány sikeres bemutatkozását követően belátható időn belül sor kerülhet a következő generációs Blue-Ray lemezek megjelenésére, amelyeken már 54 gigabájtnyi adatot tárolhatunk.

A Blu-ray szövetségnek időközben már 90 vállalat és szervezet a tagja, amelyek között egyaránt vannak filmipari, szórakoztató-elektronikai és számítástechnikai cégek, valamint adattárolással foglalkozó vállalkozások is. A szövetség alapítói között olyan nagy neveket is találhatunk, mint a Dell, a Samsung, a Hitachi, az LG, a Pioneer, a HP, a Panasonic, vagy a Philips, de említhetnénk a Thomsont, a TDK-t, vagy Sharpot, amely vállalatok mind fontos szerepet játszottak a szabvány kidolgozásában.

Elemzők szerint a Philips bejelentését követően a többi gyártó is felgyorsítja a fejlesztést, és már az idei évben sor kerülhet számos BD-ROM készülék bemutatójára, nem beszélve a PlayStation 3 konzolról, amely a Sony közleménye szerint szintén magában foglal egy ilyen meghajtót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dancess #18
    Na mikor dobjam ki a dvd-írómat!!!?????
  • arty #17
    vesszen a hddvd :)
  • TeszteloPontHu #16
    "akik eddig nem tudták eldönteni, hogy Blu-ray- vagy HD-DVD-meghajtót vegyenek"

    Nem értem, hogy ezen hogyan tud segíteni a fenti kütyü. HD-DVD-t nem ír, de még csak nem is olvas.
  • zidder #15
    Az fog nyerni... amelyiket könnyebb lesz másolni ill. hamisítani...
    Jelenleg a HD-DVD az esélyesebb most erre... A Blue Ray-t szándékosan úgy tervezték hogy minnél védetebb legyen ezekkel szemben... de szerintem azis csak idő kérdése...

    Engem ez abloszlut nem emlékeztet a */- időszakra...
    Teljesen 1 értelmű volt már akkor is hogy nem sok érteleme volt az 1rű felhasználónak... csak költhetett új lejátszókra és írókra megint...
  • Lang #14
    De még ezek után is kérdés marad hogy mi lesz:
    Hd-dvd vagy Blue Ray...

    emlékeztet a dvd +/- időszakra...
  • Punker #13
    Japánban 2003 december óta kaphatók Blu-ray cuccok, itthon találkoztatok vele? mert én 1 nagykernél se, kint nem lehet forgalomba hozzni olyan tv-t ami nem tudja a HD-TV szabványt, itthon mostanában már van 1-2 ami tudja, szal nyugodtan vegyél 108-as Pio-t :)
  • 12346 #12
    40k-ért 2x-eset?? én is egy éve (+ 1 hónap) újítottam be egy pio 106-ot őő... sztem nem volt 30. bár a rák se tudja már. és 4x-es.
    és nem fikázni:) akkor ez volt átlagban a legjobb. megkukkoltam pár tesztet, táblázatot.
  • 12346 #11
    így van. én se vennék ilyet, az tuti. ha már majdnem minden vasban lesz, akkor ok.
  • Deniboj #10
    (Jaja, 40+-ért vettem egy 2*-es írót 1 éve, most 16*-osat lehet kapni lassan a feléért.)
  • p00h #9
    ezekszerint ennyit a dvdkről? ezis felváltja idővel az eddigieket?