Gyurkity Péter

Elkészült a Pioneer Blu-ray írója

A jelek szerint az ágazat egyik legfontosabb szereplőjeként számon tartott Pioneer semmit sem bíz a véletlenre, és már elkészítette saját Blu-ray íróját, amely a hagyományos DVD-lemezekkel is megbírkózik.

A vállalat működő példányáról - amely már a prototípusi fázison is túllépett - az Akihabara számolt be, mégpedig a koreai DVDRWInfo.net értesülésére és képeire hivatkozva. Ez utóbbi nem kevesebbet állít, minthogy a Pioneer már elkészült a következő generációs, személyi számítógépekbe szánt íróval, sőt, gyakorlatilag készen áll annak piacra dobására. A képek tanúsága szerint a meghajtó végleges terméknek tűnik, és többek között a TÜV jelzését is magán viseli.


A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a Pioneer BRD-101A olvas, ír és újraír DVD és Blu-ray lemezeket, ám nem ismeri fel a hagyományos CD, illetve a DVD-RAM szabványt. A készülék a jó öreg Parallel ATA csatlakozón keresztül kommunikál számítógépünkkel, így a Serial-ATA előretörése ezen a téren egyelőre nem érezteti hatását.

Amennyiben igaz a hír, kijelenthetjük, hogy a Pioneer ezúttal is megelőzte vetélytársait, és a DVD írók piaca után a Blu-ray terén is erős pozícióra törekszik. Kicsit korainak tűnik azonban a meghajtó, hiszen a szabvány lassú elterjedése legkorábban a következő évben indulhat be, ahogy egyre több gyártó dobja majd piacra saját termékeit. Ezen a téren a BenQ és a Sony tűnik vetélytársnak, hiszen e két gyártó már korábban kiszivárogtatta, hogy jövő tavasszal szándékoznak bemutatni saját megoldásukat. A BenQ alelnöke akkor jelezte, hogy bár a Blu-ray és HD DVD szabvány közötti küzdelem még korántsem dőlt el, a vállalat egyelőre előbbi mellett teszi le voksát, és erre építi új termékeit.

A bi-tech.net szerint a BRD-101A 2x-es sebességen olvas és ír Blu-ray lemezeket, míg a DVD médiát 6x, illetve 8x-es sebességen kezeli. Cikkükben cáfolják a kínai 8080.net által valószínűsített adatokat, miszerint a 2x-es írásmód 2,8 MB/s-nak felel meg, mivel az egyszeres adatátvitel 36,5 Mbps, azaz 4,5 MB/s-es sebességet jelent. Ily módon az író minden valószínűség szerint megközelítőleg 9 MB/s-on írja majd a következő generációs médiát, és 45 percig tart majd, hogy teleírja a 25 GB-os lemezeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fishguy #46
    de a cikkről annyit hogy végre valaki tesz egy lépést a szabvány kialakulása mellet/érdekében, de lehet a toshiba jövő héten kiadja a saját hd dvd íróját.

    Egyébként pár évig tuti kuriózum lesz főleg kishazánkban és nem is lessz gazdaságos bár ha a play3-mak feketeszofvereiknek meglesz a megfelelő piacuk akkor kitudja...volt haverom hogy 100000-ért vett annak idejébe plextor írót és olyan vevőköre volt hogy 4nap alatt visszahozta az árát profitban tehát a nyersanyagon felül...
    wareZruleZ
  • fishguy #45
    Kérem én mindig leszegezem ne tessék az lg termékeket szidni mert nekem lg cd íróm van túl vagyok vele a 4000 dik lemezen(!) és lg dvd íróm azzal kb 300 dvd írtam ki( a dvd-be már nem volt üzlet...)és mind akettő remekül szuperál, na jó a cd író néha nyikorog...
    viszont volt 2 philips és 1 traxdata íróm, ebből 1 philips dvd író na az szart be 10 lemez után szal annyi és nem bántam meg minor az lg hoztam el gari cserébe mert nem volt a boltnak a régi....
    az első philips cd íróm még mindig megvan és tökéletesen működik igaz csak 4-szeresen olvas és csak kétszeresen ír és nem tud újraírni pontosabban írni se de azért tartottam meg mert minden hihetetlenül karcos lemezt is be tud olvasni, olyanokat is simán beolvas amikről még a szakemberek is lemondanának...
    a másik philips cd íróm kombó volt és csapágyas lett fél év után ennyi ...nem tudja rendesen felpörgetni a lemezeket...
  • arty #44
    alapvető? alapvetően nincs igazad :) ppeter is leirta, a 109el sok baj volt, ahogyan MINDEN gyárto termékével sok a baj ebben a kategoriában. az ok az őrült árverseny ... :(

    jó iro nincs, szerencsések vannak, akiknek éppen nincs bajuk vele :)
  • BiroAndras #43
    "Gigabitet nem mértem, nem-labor eredményei vannak valakinek?"

    A mai alaplapokban már alap a gigabites integrált hálókártya. Sőt, a jobbakban 2 van. Külön kártya meg 3K pénz. Sőt, már a switch-ek ára sem vészes, 15K-ért már van D-Link.
  • BiroAndras #42
    Hét, én sem láttam matricát a 120 Ft-os 16x Verbatim DVD-ken. De szerencsére ettől csak az ára feleződik, a minőség ugyanaz. Hacsak nem fogtad ki a hamis Verbatim lemezeket. Nekem mákom volt, mert pont akkor vettem 100db-ot, deragaszkodtam a 16x-hoz, és csak a 8x-ek közt voltak hamisak.
  • roliika #41
    Köszi! Tényleg jó áron vannak! :-) Mondjuk irok havi 1-et tehát kivárom azt a 15 percet... :-D Amúgy annyira azért nem legális, mert 100Ft-ért aligha van rajta média adó...persze lehet hogy van és ök fizetnek , hogy vegyél minél többet...:-D...de legalább olcsó. :-D
  • CyrSyS #40
    A philips cd-k nem rosszak. én csak philips cd-ket írok,de pl most kerültek hozzám philips 8x-es dvd-k. azok sem lehetnek rosszak majd kipróbálom.
  • Hedgehunter #39
    Lehet venni elolapokat cd-dvd-hez.....
  • mechorg #38
    a pioneer írói tényleg jók. meg a sonyéi. amiben csalódtam az az lg és a philips. nekem, és még 2 ismerősömnek ment tönkre a philips discmane, muteromnak a philips cédés rádiója 5 másodpercenként megakad a lejátszással, nekem meg egy dvd oldasó mondta föl a szolgálatot. még szerencse hogy ha valakinek, hát a philipsnek értenie kéne a cédékhez.
  • CyrSyS #37
    hát én verbatim-ot szeretem a legjobban mert tudom arról hogy az minőség. Sokan Arita lemezt használnak hát megnézem 5 év mulva műkszik-e folyamatos használat után. Amúgy természetesen igazad van Pioneer a legjobb dvd-író tekintetében, tehát ha elfogadható áron lesz ez az új BlueRay író természetesen pio márkában fogom megvenni. Egyébként 180ft/db a verbatim 8x-es lemez. sztem jó ár érte.