Gyurkity Péter

Jövőre jön a BenQ és a Sony BD-ROM meghajtója

A jelenlegi tervek szerint a két vállalat a következő év tavaszán, valamikor a második negyedévben dobja piacra saját Blu-ray lejátszóját, amely a kibontakozóban lévő piacot hivatott meghódítani.

Alpha Tsai, a BenQ Storage Business Unit alelnökének bejelentéséről a tajvani DigiTimes számolt be cikkében, megemlítve, hogy a rivális Sony is jó ideje készül saját megoldásával. Az alelnök jelezte, hogy bár a Blu-ray és HD DVD szabvány közötti küzdelem még korántsem dőlt el, a vállalat egyelőre előbbi mellett teszi le voksát, és erre építi új termékeit. Tekintve, hogy a szigetország gyártói szerint a Sony hasonló lépésre készül, a vállalatnak nem lesz könnyű dolga, és az első pillanattól fogva kemény versenyre kényszerül.

Klikk ide! Klikk ide!
A BenQ asztali felvevője
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az elmúlt hetekben több neves filmstúdió - köztük a Lions Gate, az Universal Music Group, valamint a Twentieth Century Fox - is jelezte, hogy a Sony által pátyolgatott szabványt támogatja. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Blu-ray előnye behozhatatlan, és a konkurens HD DVD-nek nem sok esélye van a végső győzelemre. Ennek ellenére a Sanyo mégsem mond le tervéről, és már a következő év elején elkészíti a HD DVD-lejátszókba szánt chipkészleteit, hogy ezzel is támogassa a szabvány elterjedését. A DigiTimes által hivatkozott források szerint a Lite-On még nem döntötte el, hogy melyik formátum mellé álljon véglegesen. A vállalat mindenesetre felkészül a Blu-ray-lemezek sorozatgyártására, hogy már az első lejátszók debütálásakor megjelenjen az új piacon.

A BenQ tehát szeretne az elsők között hódítani saját lejátszóival, ám a vállalat az elmúlt időszakban pénzügyi szempontból korántsem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Sheaffer Lee ügyvezető igazgató legutóbbi beszámolójában csökkenő bevételekről, illetve az eladások mérséklődéséről beszélt, ami a rendkívül kiélezett árversenynek köszönhető. A BenQ azonban tízmillió dolláros befektetést valósított meg kínai leányvállalatánál, így az összkép már nem olyan súlyos. A harmadik negyedévben ráadásul a forgalom növekedésére számítanak, ami különösen az LCD kijelzők és a kiegészítő termékek piacán lesz jelentős. Mindeközben jól halad a Siemens mobilos részlegével folytatott együttműködés, igaz, a legfőbb feladat egyelőre a közös útiterv kialakítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #10
    "Amíg ki nem adják az írót, addig felesleges."

    Ha jól olvasom, itten egy felvevő készülékről van szó. Tehát technológiailag az írás sem gond. A kérdés inkább az, hogy mennyibe fog kerülni.
  • jihad #9
    Amíg ki nem adják az írót, addig felesleges. Meg az is lehet megfordul a helyzet, ha addig jogvédősködnek a blurayyel hogy mindenkinek hd-dvd írója lesz. Legfontosabb a warezkompatibilitás. :D
  • jihad #8
    Aha, és gondolom még írni is tudsz rajta...
  • torjoz #7
    Pénzéhesek, röviden ennyi!
  • Fenjoy #6
    nálam már nyert ez a Blue Ray, azaz szerintem jobb mint a HD-s technika, nem értem mit tökölnek ennyit... profit számolgatás?:)
  • Caro #5
    Az egész a kereskedelem hibája.
    Mivel az egész lánc úgy 30-70%-os hasznot akar a termékből, ezért nem csoda, hogy nem állnak túl jól a valódi termelést folytató cégek.
    Nézzétek meg az árakat a www.pixmania.com-on. Sokkal olcsóbb, mint bármelyik boltban.
  • FecaA #4
    Egszerűbb venni 1 ps3-at, azt azzal + játszani is lehet, és fele annyiba kerül!
  • torjoz #3
    Vagy nem:). Addigra má lesz új, és ez a technológia elavult lesz, és senkit sem fog érdekelni!
  • NuCLEARScoRp #2
    2009-ben talán már az ára is elérhető lesz...
  • arty #1
    az még sokára lesz :(((