Berta Sándor

Újabb hollywoodi filmstúdió támogatja a Blu-rayt

Egyre inkább a Blu-ray szabvány tűnik a DVD utódjának címéért folyó harc győztesének. A Lions Gate Home Entertainment is csatlakozott a Blu-ray formátum támogatóinak táborához.

A Lions Gate Home Entertainment világviszonylatban kereken 70 millió DVD-t ad el és az amerikai piac 4 százalékát tartja a kezében. A cég a tervek sze­rint 2006 tavaszán tíz filmet fog megjelentetni Blu-ray for­má­tumban. Bár a HD-DVD lemezek olcsóbban előállít­ha­tók, mint a Blu-ray korongok, Steve Beeks, a Lions Gate Home Entertainment elnöke mégis bizako­dó. "Úgy vélem, ez a differencia az első három-négy évben ki fog egyenlítődni. Ráadásul a Sony integrálni szeretné a Blu-ray technológiát a Play­Station 3 konzolba, ez pedig még inkább meggyorsíthatja az új lemezek elterjedését" - nyilatkozta a vezető.

Mint ismeretes, a DVD-utód címért több szabvány is harcol egymással. Ezek egyike a DVD Forum nevű szakmai szervezet által támogatott HD-DVD, míg a másik a Sony és a Matsushita/Panasonic által felkarolt Blu-ray technológia. Előbbit támogatja többek között a Toshiba, a NEC és a Sanyo, illetve több nagy hollywoodi filmstúdió. Ezek közül a Paramount, a Warner és az Universal Studios azt tervezi, hogy még az idén ősszel piacra dobják az első nyolcvan filmet HD-DVD-formátumban.

Érdekesség, hogy mind a Blu-ray mellett lándzsát törő Disney, Fox és Lions Gate filmstúdióknak, mind pedig a HD-DVD pártját fogó cégeknek az egyesült államokbeli DVD-piaci részesedésük egyaránt 45-45 százalék, így gyakorlatilag lehetetlen megjósolni előre, hogy melyik formátum kerül ki győztesen a harcból. Hiába optimisták azonban mind a két tábor képviselői, a HD-DVD vagy Blu-ray kérdés eldöntése alighanem - mint korábban oly sok hasonló esetben - ezúttal is a vásárlókra marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • blaze #5
  Az fogja szerintem eldönteni a versenyt főleg, hogy melyik technológiához fejlesztenek ki először házi írót elérhető áron. Ez egy nagyon fontos érv, ha belegondolunk, országunkban csak most éli igazán a virágkorát a DVD technológia. Hogy miért is? Mert lehet házilag írni, másolni. Gondoljon bele mindenki, hogy mi lenne, ha nem lehetne, lehetett volna házilag írni? Hova jutott volna ez a technológia? Valószínű, hogy sz.gépekbe lenne azért olvasó, na de nem ennyi, asztali lejátszókból is sokkal kevesebb lenne, mert kinek kellene asztali lejátszó, ha egy vagyonba kerűlnének a filmek? A filmek meg pont ezért lennének drágák, mert nem fogynának annyira, valamivel meg kompenzálniuk kellene ezt. Akárhogy is nézzük ez egy ördögi kör. A házi írás meg pont a terjedést segíti elő.
  Mellesleg üres lemez piacán rohadt nagy pénzek folynak be a lemezgyártóknak is, no meg a DVD-ét szabadalmaztató társaságoknak is. Itt le van írva pontossan, hogy kinek mennyi jut a tortából: http://www.dvdcenter.hu/dvdfaq.html
  A Blu-ray-et meg a HD-DVD-ét fejlesztő társaságok pont ezért nem tudtak közös szabványt vagy egymással való kompatibilitást összehozni. Megértem őket: az a fél torta kevés maguk közt felosztva, az egész kell mindegyiknek.
  De elképzelhetőnek tartok egy olyan hátsó szándékot, hogy azt gondolják, miért csináljunk egy olyan lejátszót, ami lejátsza mindkét technológia médiumát, amikor megveheti kölün-külön is a lejátszókat (kétszer lehúzva róla a lét) a júzer?
  A tárolókapacitást illetően meg olvasni lehet minden félét, hogy ennyivel, meg annyival tudják növelni, kíváncsi leszek, hogy amikor majd kiadják az első darabokat, mennyi lesz az az annyi.
  Kicsit elgondolkodtató ez az egész.
 • Davidus #4
  Újabb noname stúdió hurrá. Amúgy meg ha a vásárlókon múlik úgyis BR lesz mert annak benőbb a neve:P
 • Dzson #3
  A nagyobb tárolókapacitás előbb utóbb úgyis eldönti a vitát, HDTV-khez kevés a HD-DVD.
 • TasManXT #2
  blu-ray, kérem javítani!
 • Mice #1
  "az első 3-4 évben kiegyenlítődnek a difik"

  én meg azt mondom, hogy még 3-4 év múlva se fogják eldönteni ezek a barmok h mi legyen a folytatás...shame on them!!