24
  • Enkil
    #24
    A novell telepítésében cak az az idegesítő
    hogy minden féle vackot hozá kell még teni javítócsomagokat stb már ugyértem ha ftp,web levelező,dns szervert csinálunk
    meg eldugot helyeken kel átírkálni confokat
    de ha 1 er rájön az ember utána sima ügy
    és az xp kliensekkel nagyon jól tud müködni
  • BlackRose
    #23
    a matematika azt mondja, hogy megéri... majd meglássuk de, hogy komoly az biztos.
  • FTeR
    #22
    //
    ez most komoly? ott az élet is drágább, nem fog az neked sokba fájni?
  • pemga
    #21
    Hmm, nekem is megvan RMS és ellenpontként Raymond könyve is :). Mondjam azt, hogy mindkettőjüknek igaza van, csak másképp :). Igazából én ezt tekintem nagy pozitívumnak, hogy ilyen eltérések ellenére is együtt tudnak működni. Simán megvan a két csapat, kisebb-nagyobb súrlódásoktól eltekintve. (Pl. RMS jól leszólta a Qt megnyitását is :)). Szerintem ennek az "érettségnek" tekinthető az is, hogy a Mozilla létre tudott hozni egy teljesen üzleti céget az alapítvány ügyeinek intézésére. (Gyakorlatilag kapcsolatokra az üzleti szférával és visszaszponzorálja az alapítványt.)
  • Troppauer
    #20
    A Novell - a valaha volt legjobb PC halozatkezelo szoftver fejlesztoje - el fog tunni a sullyesztoben nehany even belul... Koztunk legyen szolva ezt meg is erdemli. Amit az utobbi nehany evben csinalt, azzal nem lehet felvenni a versenyt a Microsofttal es a UNIX-Linux vonallal. Lassan mar nehezebb telepiteni es konfigurtalni egy Novellt mint egy Debiant.

    Mellesleg szerintem oltari nagy ballepes volt eladni az "amerikaiaknak" a SUSE-t. Legalabb volt egy tisztan europai disztribucio, ami mar eleg komoly volt, ebbol ki lehetett volna inddulni egy europai "windows" fejlesztes iranyaba , nem pedig ossze-vissza mindenki fejleszget valamit.
  • BlackRose
    #19
    Köszi . Maradok, miért ne maradnák...

    Ami a QT-t illeti, igen így valahogy van, de nem GPL, és ha valami nem GPL akkor a puritán free softweresek nem szeretik. Különben van egy kis nézeteltérés a Linux előtti GNU féle free szoftveres és a Linux utáni Open Source felfogás között. Vagyis a GNU (FSF) az habár nem tiltja, de nem a kommerciális dolgokat tartja fontosnak, míg az újkeletű open source közösség már inkább az üzleti tényezőkből jött össze. Vagyis a GNU-nak nem kellett és nem is volt IBM, Sun, Novell, stb. míg az újkeletű open source közösség ebből él. Ezért vannak a Richard Stallman féle igazi szabadszoftveresek, akik nem tudják elképzelni, hogy egy byte legyen a gépükön ami nem szabad, a legkisebb gyanú a legkisebb kötélnek is ellent mondanak. És mivel a kód jó része ilyenektől származik, mindég megvan az ellenállás. Ha szabad akkor legyen GPL, ez nekik a filozófiájuk. És olvastam már valahól, hogy Stallman mennyire kritizálja ezt a sok féle licenszet, meg a szabadszoftver olyan verzióit amely nem szabad OS-eken fut... szóval ez két világ aki kényszerből él egymás mellett, bár nekem így néz ki.
  • pemga
    #18
    Have fun :). Tényleg :). sg közösségben azért maradsz?

    Amúgy a Trolltech nem nyitotta meg a QT3-at? Régen tényleg elég vegyes volt a kép, igaz most sem GPL, de open source. (Igaz, még mindig licenszelni kell for commercial use.) Az más kérdés, hogy most már annyi a licensz-változat mint égen a csillag. Mozilla, Apache, Qt, X, és a különféle GPL-ek stb. Talán a CreativeCommons-t is hozzá lehet még csapni :).
  • BlackRose
    #17
    Jelenleg nincs szükség, ugyanis a project amelyen dolgozunk a vége felé jár. Én pedig Január-Február körül elhagyom a csapatot, mert "zöldebb" területre megyek, ugyanis elhatároztam, hogy Dubaiba költözöm, igen a nagyobb pénz és a nagyobb növekedés miatt, nagyon szűknek érzem itt középeurópában a területet, és általában a politikától függnek a dolgok, azt meg már, hogy őszinte legyek meguntam. Sajnálom a csapatot, és remélem, tovább is jól fognak működni, az egyik tag fogja átvenni az én munkám, úgy, hogy a bővülés a továbbiakban már nem rajtam fog múlni.
  • Enkil
    #16
    nem venétek be olyan embert aki ha nem is tud jobban mint a csapat bármék tagja de minden vágya az hogy fejlődjön eltanulja a dolgokat és olyan helyen legyen ahol vére vagyishát pénzre megy a dolog és az se baj ha a fizetés a béka fenek alatt van?
  • Drawain
    #15
    Ez egy jó filozófia és ha a csapat minden tagja vallja, akkor valóban ütőképes lehet. Hajrá :)
  • BlackRose
    #14
    Fejlesztői csapatom a cégnél (jelenleg 6 ember + én - igen 7-en vagyunk mint a gonoszok, 3 fejlesztő, 1 teszt, 2 rendszeradmin és környezet varázsló - buildadmin stb. + jómagam mint SQL guru és projektvezető)... a csapatom jobban ért a dolgokhoz (magam is beleszámítva) mint én, vagy mint akármelyik tagja, ez a legfontosabb. Amikor valamit csinálunk akkor a csapat csinálja, a csapat tudása, tapasztalata az ami fontos. Egyébként, üzleti dolgokból élek, de vértiszta geek vagyok még a régi 8 bites időktől... ezért szeretem a Linuxot és a többi UNIX-ot de szintén a Windows-ot is, mert megtalálom benne a tanulni valót, a kisérletezni valót és a pénzt .
  • Enkil
    #13
    csapat? miféle csapat? ha ez igaz akor te lehet jobban értesz a dologhoz mint én.elvileg.
    Kivéve persze ha te olyan emberke vagy aki inkább az üzleti dolgokhoz ért jól.
  • BlackRose
    #12
    (Off)
    A Netcraft megbízhatósági listáján a WIndows Server vezeti a múlt hónapot, de mág előtte levőket is, de az első tiz között is a fele az, ez ahhoz képest, hogy a szolgáltatók kevesebb mint 1/3 műlödik Windowson azt hiszem jó eredmény.
    Különben nem értem miért vacakolni WAMP-al amikor a LAMP a természetes megoldás, vagyis a php, mySQL akkor ez Linuxra kell, hogy mennyen.
    Ha már a rekordokról beszélünk, az én pozitív rekordom egy orvossággyárnál a csapatom álltal fejlesztett alkalmazás (Windows Server 2003, .NET 1.1, SQL Server 2000, 60 kliens) jelenleg ahogy ezt írom 550 nap, két karbantartási ujraindítással 250 (alkalmazás követelte meg) és 100 (SP1) nappal ezelőtt - de ha nem indítjuk újra akkor azt hiszem most már ez az 550 nap lenne az uptime. A hardware persze nem akármi 2 processzoros XEON 4 GB ECC-vel.
  • Enkil
    #11
    a suset ez nem fenyegeti edíg még semi gond nem volt sőt még fejlődtek is igaz nem sokat
  • BlackRose
    #10
    Windows Server nem szereti a php mysql-t, nyomjál rajta ASP.NET-et SQL Serverrel és majd meglátod, hogy mennyire atomstabil, de ez itt off.

    Ami pedig a cégek felvásárlását illeti, abban nincs semmi baj, csak ne lenne az a keserű valóság ami azt mondja, hogy a Novell minden cégvásárlása abban végződött, hogy az adott termék vagy eltünt, vagy aprópénzért megszabadúltak tölle amikor tönkretették... pl. UNIXWare, WordPerfect... de most, hogy ne soroljam holnapig.
  • Enkil
    #9
    windows server 2003-nál az eddígi negatív rekordom
    nagyon jól beálított szervernél
    amin csak sima web,ftp és név szerver ment
    kb 45 gépet szolgált ki fix ip cimmekel
    1 óra elteltével egyszerüen kiakadt de teljesen
  • Enkil
    #8
    én jól ismerem a windows servereket a kis helyeken azért terjedt el mert nagyon könyü használni éz én is szeretem benne. Csak anyi a gond vele hogy nem stabil sokszor kiakad és php mysql-es dolgoknál is sokszor furcsán viselkedik.

    A novell jól teszi hogy felvásárolja a cégeket ma már ezt kel csinálni más különben lemaradna.
  • BlackRose
    #7
    És te hol olvastad az én cikkemben, hogy azt mondtam volna, hogy a Novell-ben rossz fejlesztők/programozók/mérnökök vannak? Mert én ezt NEM mondtam! Én arról beszéltem, hogy a Novel manedzsment nem jó, hogy a cég nem tud működni. Soha egy szóval nem kérdőjeleztem meg a Novell szakembereinek tudását. Viszont olyan gyagyi vezetősége van, hogy a réműletes.

    Amikor 600 embert kirugsz az utcára és köztük jó nagy része éppen a SuSE gárdából való, akkor ott fejlesztési visszaszorítás van, nem lehet kevesebb emberrel akik közben félnek, hogy holnap ők kerülhetnek az utcára jobban fejleszteni. A SuSE most még nem érzi ezt, de 1-2 éven belül majd meglátjátok. És az irónia, hogy a Novell egyidőben rugdossa ki a fejlesztőket az utcára és azt dumálja, hogy ő a nagy valaki aki most az open source filozófia győzelmét fogja elhozni.
    Maga Hubert Mantel kilépése is erről tanúskodik... "ez most már nem az a cég..." vagyis ha lefordítanák napközi magyar nyelvre, "...ebben a sz@rban már nem veszek részt..."
    Azért nem írnám le ennyire a Microsoft hálózati programozóit... ugyanis a Windows Server nem azért tört be a UNIX piacra és nem azért fosztotta el a piacot a Netware-tól, mert gyenge a hálózati layer-e. Különben a Microsoft oldalán elég sok helyen azt lehet olvasni, hogy WE HIRE! különössen a Server and Tools blogokon, és mit gondolsz ha a Novell ezeket az egyébként jó programozókat az utcára rugja, akkor nem mennek a Microsofthoz is? Na ez nem más mint egy gyagyi vezetőség még gyagyibb politikája. A WE HIRE azért sokkal jobb környezet a fejlesztésekhez mint a WE FIRE...
  • zidder
    #6
    1et értek.
  • Drawain
    #5
    Én Suse-t használok és azon kívül, hogy a Suse logót szépen lassan felváltja a Novell-é nem sok hátrányát láttam eddig a felvásárlásnak. A Suse továbbra is ugyanazt a megbízható supportot nyújtja mint azelőtt, ha nem jobbat.
  • Enkil
    #4
    látom ontjátok a hüjeséget
    a Novell-nél majdhogynem a legkíválóbb programozók vanak. Ha nem a legjobbak a hálózat szerver rendszerek programozásánál. Hál istenek hogy megvették a Susét.A Microsoft ösze tenné a 2 kezét ha náluk is ilyen emberek dolgozhatnának. Akor talán képesek lenének egy normálisan müködő oprencert öszehozni időben.
    Itt csak arrról van szó hogy egy kiöregedet programozó szépen elmegy valamerre jól is teszi kel a hely a sok tehtséges fiatalnak.
  • BlackRose
    #3
    Amikor először elolvastam a hírt, hogy a Novell megvette a SuSE-t, tudtam, hogy esetleg egy impulszív 1-2 év után a SuSE tönkre fog menni, ez most itt a kezdet. A Novell olyan hatalommal rendelkezett amilyennel ma a Microsoft és nem tudott vele mit kezdeni. Ez a cég egyszerűen nem képes működni. A UNIX is akkor kezdett nagy piaci hanyatlást amikor a Novell hozzányúlt, a WordPerfect-et sem tudta legalább tisztességes másodiknak megtartani, stb... Különben nekem a SuSE soha nem tetszett, meg én is inkább GNOME párti vagyok de azért szerintem nem kellett volna a KDE-t váltani, mindkét környezetnek kell legalább egy erőss Enterprise disztrib, a GNOME-nak már ott van a RedHat, sőt jelenleg a legpopulárisabb Linux az Ubuntu is GNOME-es. Szóval a KDE, igaz, hogy a Trolltech nem éppen legszabadabb komponense miatt nem annyira kedvelt az open source világban, azért mégis kell neki egy komoly disztrib, a fejlődés visszaszorítására való törekvés nyilvánosul most itt meg, ha akaratlanul is de ez a Novell átlagpolitikája amióta én kísérem a céget és ez nagyon régóta van már. A Novell mindég a "na most győzök, na most szétverek mindenkit, de úgy, hogy megveszek valakit... ahelyett, hogy fejlesztenék valamit" elv szerint működött (na jó van nem mindég, régen amikor a Netware egyeduralkodó volt akkor nem így működött), de amikor konkurenciával áll szembe akkor ez a lépése 100% előre szoktam látni.

    Ami a meggazdagodást illeti, abból a 210 millió dollárból amit a Novell fizetett a SuSE-nak azt hiszem az alapítók és köztük Hubert Mantel is kapott egy jó nagy szeletet.
  • An-Dee
    #2
    Látom nagyon nem értesz az informatikához, csak papolsz.
  • HappyBoy
    #1
    Ingyenes sw-ből nehéz meggazdagodni.