Franczy

A SuSE Linux 8.0 és a StarOffice esete

A német SuSE cég képviselői pénteken hivatalosan is bejelentették, hogy a SuSE legújabb Linux disztribúciója nem tartalmazza majd magában a StarOffice szoftver legújabb verzióját, ugyanis a cég által ezen szoftverért kifizetett jogdíjak jelentősen növelték volna a közeljövőben debütáló operációs rendszer árát. A SuSE Linux 8.0-nak egyébként már a verziószáma is arról árulkodik, hogy a cég korábbi Linux disztribúciói között tapasztalhatónál jóval nagyobb és lényegesebb változtatásokat tartalmaz, így a legújabb StarOffice hiányán kívül mindenképpen említésre méltó az új rendszermag, vagy például az ugyancsak megújult grafikus interfész.


Mint az ismeretes, a SuSE a korábbi Linux disztribúcióit az 5.2-es verziójú StarOffice-szal együtt hozta forgalomba, azonban a cég vezetősége a magas költségekre hivatkozva nemrégiben úgy döntött, hogy a StarOffice 6.0 nem fogja a SuSE Linux 8.0 részét képezni. Történt ugyanis, hogy a Sun különböző licencdíjakat kezdett kérni a StarOffice legújabb verziójáért, igaz a Sun külsős szoftverfejlesztők segítségével tovább folytatja az OpenOffice fejlesztési munkálatait is. Ez utóbbi egyébként egy olyan, teljesen ingyenesen használható, nyílt forrású szoftver, mely alaptechnológiáit tekintve nagymértékben megegyezik a StarOffice-szal.

"Nem látjuk értelmét annak, hogy egy szabadalmi jogokkal rendelkező, komoly összegekbe kerülő alkalmazást részévé tegyünk egy olyan nyílt forrású operációs rendszernek, mint amilyen a SuSE Linux" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jürgen Geck, majd hozzátette, hogy a Sun szoftverei a későbbiekben újra feltűnhetnek a SuSE különböző Linux disztribúcióiban, ugyanis véleménye szerint a Sunnak hosszabb távon nem állhat érdekében a SuSE-val ápolt jó kapcsolatok felbontása.

A StarOffice különböző jogdíjakkal történt megterhelése egyébként a közelmúltban nagy port kavart a nyílt forrású szoftverek fejlesztésével foglalkozó programozók közösségében, azonban a Sunt ez csöppet sem zavarta, sőt egyes szakértők szerint a fizetőssé vált StarOffice sok céget és vállalatot érdekes módon éppen a szoftver alkalmazására bátorított fel. Mindenesetre tény, hogy a SuSE Linux 8.0 sem marad StarOffice nélkül, igaz a legújabb SuSE disztribúcióban csak az 5.2-es verziójú StarOffice kap helyet, ezenkívül pedig az OpenOffice 6.0 béta verziója is a szoftvercsomag részét képezi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #2
    Amen :)