JohnnyCage

A német kormány a Linux felé nyit

A német kormány a napokban egy olyan megállapodást írt alá az IBM-mel, illetve a szintén német SuSE-val, amely megkönnyíti a kormányhivatalok átállását a Linux-alapú megoldásokra.

Németországban aggodalmat kelt a kormányhivatalok túlzott függősége a Microsoft termékeitől. A kormány ezért lépni kíván az alternatív megoldások alkalmazásának megkönnyítése érdekében. A Linux használata természetesen nem lesz kötelező a német kormányhivatalokban, a megállapodás mindössze egy olyan lehetőségről szól, amely keretében a kormányhivatalok IBM számítógépes rendszereket vásárolhatnak SuSE Linux-szal, derült ki Dirk Inger külügyi szóvivő nyilatkozatából.

A megállapodás kitér az asztali számítógépek területére, amely a Microsoft szoftverek erőssége, és a hálózati szerverekre, ahol a Linux valamivel erősebb rivális. A szerződés tulajdonképpen egy olyan kedvezmény megállapodást hivatott ellensúlyozni, amelyet a német kormány a Microsofttal kötött a közelmúltban. - Ezidáig csak a Microsofttal volt megállapodásunk - mondta Inger.

A kormányok körében egyébként megfigyelhető a szabadforrású megoldások felé nyitás trendje, amely egyrészt költségcsökkentést tesz lehetővé, másrészt bizonyos esetekben függetlenítheti a kormányhivatalt az USA által dominált szoftverpiactól.

A német kormány mostani megállapodásának azonban biztonsági okai is vannak. Az ország vezetői szeretnék megakadályozni, hogy egy teljesen homogén rendszer alakuljon ki, amelyet egyetlen biztonsági rés kihasználásával tönkre lehet tenni. Többféle szoftveres megoldást vegyesen alkalmazva a rendszerek egy része egy esetleges hackertámadás után is működőképes maradhatna.

- Az IBM-mel kötött megállapodás három célt tesz elérhetővé számunkra - mondta Otto Schily német belügyminiszter. - A többféle rendszer alkalmazásával növeljük a biztonságot, csökkentjük az egyes szoftvercégektől való függőségünket, és csökkentjük a költségeket - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • leslie #7
    Tapsvihar. Valaki gondolkodik is, ugy tunik. :)
  • Tompi #6
    A hivatali hasznalatban a server nyugodtan lehet Linux, ott nem lenyeges a nyelvi kompatibilitas!
    Vagy eppen hogy ott a leglnyegesebb?? :)))
    (Ok! a cikkben az asztali gepekrol is szo van)
  • Kosh #4
    Itthon is kinyílhatna már a szeme valakinek az új informatikai tárcánál...
  • Tompi #2
    Ez csak azert lehetseges, mert valoszinu, hogy (legalabb 1 :) olyan ember van a kormanyban, aki erti is a dolgat! Nalunk ez nem kovetkezhet be!
    De marhara logikus az indoklas a nem homogen rendszereket illetoen.