Berta Sándor

Tovább hódít a Firefox

Megjelent a legnépszerűbb alternatív internetes böngésző 1.5-ös verziójának RC1 változata. A végleges Firefox 1.5 a tervek szerint még az idén meg fog jelenni. Időközben a Mozilla Alapítvány munkatársai örömmel tapasztalhatták, hogy a programnak - a piaci részesedés tekintetében - sikerült átlépnie a bűvös 10 százalékos határt.

Az RC1-es verzió többek között hibajavításokat tartalmaz, de a készítők ismét átdolgozták a szoftver frissítési funkcióját is. A változtatásnak köszönhetően az alkalmazás a jövőben már csak a frissítéseket fogja letölteni az internetről és nem magát az egész programot. Ezáltal egyszerűbb és könnyebben átláthatóbbá vált a frissítési folyamat és a fejlesztőknek is sikerül megkímélniük a felhasználókat a több megabájtos letöltésektől.

E mellett a szakemberek igyekeztek még gyorsabbá tenni az amúgy is meglehetősen fürgének mondható Firefoxot. A fejlesztéseknek köszönhetően az előző változatokhoz képest nőtt a böngészési és a keresési sebesség. Egyszerűbbé vált a személyes adatok törlése, valamint a látás- és mozgássérültek is az eddiginél könnyebben tudják majd kezelni a programot. A Firefox 1.5 RC1 magyar nyelvű verziója már egyaránt letölthető a különböző Windows, a Linux és a Macintosh operációs rendszerek alá.


A Onestat piackutató cég időközben nyilvánosságra hozta az internetes böngészőkre népszerűségére vonatkozó legfrissebb statisztikai adatokat. Ezekből világosan kiderül, hogy a Firefox - a vetélytársai kárára - tovább tudta bővíteni felhasználói táborát. A növekedés idén áprilishoz képest 2,82 százalékos. A szakemberek 100 országban összesen 50 ezer weboldal látogatottságát figyelték meg.

Azonban az adatokból az is kitűnik, hogy az Internet Explorer elsőségét továbbra sem veszélyezteti semmi. Az IE piaci részedése jelenleg 85,45 százalék, a Firefox piaci részesedése először lépte át a tíz százalékos határt, jelenleg 11,51 százalék. A harmadik legnépszerűbb online böngészőnek az Apple Safari számít a maga 1,75 százalékos adatával, míg az Opera a negyedik (0,77 százalék), a Netscape pedig - némi meglepetésre - csak az ötödik a rangsorban a 0,26 százalékos adatával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #56
    El ment;)
  • Gregorius #55
    Miért ne?
  • dokar #54
    "FireFox... lassabb, lomhább, nem is biztonságosabb... Miért is FF akkor?"

    Unalmas vagy. Megint biztos valami flémet akarsz kirobbantani.
  • FTeR #53
    ha felteszel pár weblap megjelenítését befolyásoló extet, akkor pillanatok alatt belassul. persze erre lehet mondani, h az nem az ff hibája, de nélküle sz*rt se ér.
  • FTeR #52
    igen, ezt én is nehezményezem...
  • FTeR #51
    oda mehet...
  • NEXUS6 #50
    A szülinaposat elolvastam, hol válaszoljak?;)
  • NEXUS6 #49
    De sajnálom hogy kimaradtam, de néha dógozni is kell!

    ;)

    Megyek és megnézem, hogy mi vót! Csak mióta átalakították az SG-t azóta sokkal rövidebb időalatt több lappal is hátrébb kerülnek a hírek;(
  • NEXUS6 #48
    Höhöhö!

    És te melyik univerzumban létezel, hogy ilyeneket bírsz tapasztalni????!
    Vagy csak csínyán kell bánni a fűvel, mert marhára lelassít ám!;)
  • kbupdate #47
    FireFox? lol!

    Nem azt mondom, hogy IE az hú a de a legszuperebb, de a FF se egy eytra nagy szám.. Ez a tabbed browsing nem hat meg még mindig. IE-ben is már többször próbáltam a Tabbed browsingot (sokat tud meg minden), de nekem egyszerűen nem jöne be. FireFox... lassabb, lomhább, nem is biztonságosabb... Miért is FF akkor?