Berta Sándor

Csütörtökön érkezik a Firefox 1.5

A tervezett és az ismertetett változtatásoknak köszönhetően az 1.5-ös verziószámmal ellátott Firefox lehet az egyik legkifinomultabb, leggyorsabb és legjobb alternatív böngésző.

Úton van az első változat, a végleges verzió október végén debütálhat. A fejlesztők elmondása szerint az új program minden eddigi elődjénél gyorsabb lesz, egyszerűbb lesz a szoftver frissítése és a Firefox 1.5 várhatóan a Mac OS X operációs rendszere alatt is kitűnően fog működni. A napjainkban a Microsoft internetes böngészőjének, az Internet Explorer legfőbb konkurensének számító szoftver bétaverziója már csütörtökön letölthető lesz - ez derül ki a Mozilla Alapítvány fejlesztői fórumának bejegyzéseiből.

A Firefox 1.5 második bétaverziója október első hetében jelenik meg. A fejlesztők azt remélik, hogy kevés hiba lesz ebben a két változatban és hogy a végleges verzió már október 28-án megjelenhet. Bár hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra az új és a kijavított funkciók listáját, néhány részlet azért kiszivárgott. Így például tudni lehet, hogy a fejlesztők jelentősen javítani próbálnak a Firefox - már eddig sem kis - sebességén; egyszerűsítik a szoftverfrissítési funkciót és folyamatot; javítják a felbukkanó reklámablakok (pop-up) blokkolását szolgáló funkción is; igyekeznek kiküszöbölni a néhány internetes oldal megjelenítésénél még fellépő problémákat és végül, de egyáltalán nem utolsósorban az ígéretek szerint az 1.5-ös verziószámú lesz a Mac OS X operációs rendszerrel legzökkenőmentesebben együttműködő Firefox-változat.

A Firefox népszerűsége időközben töretlen. A Cnet.comon elkészítették az elmúlt tíz év legsikeresebb, az internetről legtöbbször letöltött szoftvereinek a tizes toplistáját és ezen az alternatív böngésző már az előkelő negyedik helyet foglalja el. Ez a tendencia pedig az új változat megjelenésével valószínűleg nem fog változni. A Spreadfirefox internetes rajongói oldalon egyébként - ahol 2003 óta mérik a letöltött programok számát -, a mutató már túllépte a 85 milliós álomhatárt. A Mozilla Alapítványnál tehát úgy tűnik, a fejlesztőknek egyelőre nem kell aggódniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #77
    Szerintem sok múlik azon, hogy ki mit szokott meg. Én még a régi mozillával kezdtem (nemtomhány éve), onnan természetes volt az FF-re váltás. Nem tudom, hogy melyik volt előbb, már arra sem emléxem, hogy miért épp a mozillát kezdtem használni. A lényeg az, hogy meg vagyok vele elégedve, és a többinek nincs olyan tulajdnosága, ami miatt egyáltalán felmerülne bennem a váltás.
  • FTeR #76
    én is úgy szoktam, de néha akkor is jó lenne ha megjegyezné.

    mégis mit tegyek fel a tabmix helyett????
  • stratoman #75
    Én már 6 évvel ezelőtt az avant-ot használtam, akkor még FF se volt, 3 éve pedig a Maxthon-t. Mégis mik azok a problémák amit a Maxthon magával hoz az IE-ből? Bizonyára van ilyen, ha valaki kifejezetten ilyet keres és nem foglalkozik az előnyeivel, az valszeg talál is, de szvsz jóval több az a probléma amit megold.
    Ui:Nálam jól megvan a 4 böngésző (IE, Maxton, FF, Opera), de köszönhetően az eltelt 6 évnek, nem tudtam átállni FF-ra, így maradt a Maxthon. IE-ről biztos könnyebben ment volna.:)
  • BiroAndras #74
    "Szvsz Te se láttál még közelről IE alapú böngészőt..."

    De láttam. Igaz már régen volt. Akkor jobban tetszett az FF, és azóta nem is keresek másikat. Majd ha kijön az IE7 annak adok egy esélyt.
  • Sil78 #73
    A béta már nem fogja újrarenderelni az oldalt frissítésnél, meg az oldalon belüli pozíciót is meg fogja tudni jegyezni a jelenleg még problémás esetekben is.

    Egyébként híroldalakat én is úgy olvasok, hogy szépen végigkattintgatom a linkeket a középső egérgombbal, és betölti mindet külön-külön a háttérben.
  • stratoman #72
    És sok problémát meg is old. Szvsz Te se láttál még közelről IE alapú böngészőt...
  • Sil78 #71
    Pl a Tab Mixben is benne van a MiniT kódja.
  • BiroAndras #70
    "hehe, mert biztos le van tiltva tűzfalba"

    Rájöttem közben, hogy a proxy beállítások változtak, és az IE-t nám állítottam át.

    "próbálj úgy híroldalakat olvasni, hogy minden navigálásnál a lap tetejére ugrik."

    Én többet is olvasok évek óta az FF-el, és semmi gondom nincs vele.
    Persze én tabbed browsing-gal használom, így nem kell visszalépkedni.
    Főleg akkor jó, ha lassú a net, mert amí 1 hírt olvasok a többi töltődik a háttérben.
  • FTeR #69
    hehe, mert biztos le van tiltva tűzfalba

    próbálj úgy híroldalakat olvasni, hogy minden navigálásnál a lap tetejére ugrik.
  • BiroAndras #68
    "ha extes IEt akarsz akkor ott a Maxthon"

    Az is az IE-re épül, így számos problémát visz magával.