Berta Sándor

Problémákkal indul a német HDTV sugárzás

A nagy felbontású televíziószabvány németországi elindulása közel sem mondható zökkenőmentesnek. A ma este indult kisérleti adásoknál minden probléma előjött, ami csak előfordulhatott.

A HDTV vagyis teljes nevén a High Definition Television indulása közel sem mondható zökkenőmentesnek. A tervek szerint ma kezdődőtt volna meg Németországban az új televíziós korszak, azonban úgy tűnik, a HDTV kapcsán minden elromlik, ami elromolhat. A szakemberek szerint az ipar nem volt képes a plazma- és a TFT-kijelzőket a HDTV-adások vételéhez szükséges adapterekkel ellátni, így a legtöbb készülék egyszerűen nem képes a HDTV-jelek vételére. Ám ez még csak a problémák egyik forrása, az első németországi HDTV-adásokat elindító SAT1 és a Pro7 csatornák képtelenek voltak időben eljuttatni az embereknek a vételhez szükséges Set-Top-Boxokat. Ez pedig azt jelenti, hogy ma este ugyan elindultak a kísérleti adások, csak éppen látni nem látja azokat senki...

"A dekódergyártók korábban arról biztosítottak bennünket, hogy a nézők még időben megkapják őket. Ennél abszurdabb helyzetet el sem lehetne képzelni." - nyilatkozott érthetően dühösen Christian Garres, a ProSieben-Sat.1 csoport szóvivője. A kísérleti adást egyébként Edmund Stoiber bajor miniszterelnök indította el a Müncheni Médianapok nevű rendezvény keretében.


A legújabb DVB-S2 szabvány szerinti adásokkal még a legerősebb számítógépek is csak nagy nehézségek árán képesek megbirkózni, míg DVB-S2 kompatibilis tunerkártyák még a kereskedelmi forgalomban sem kaphatók, ezért lett volna szükség a dekóderekre. Bár az is igaz, hogy a tervek szerint a két adó eredetileg nem is digitális, hanem a szabvány PAL-felbontásról HD-felbontásra átkonvertált műsorokat akart sugározni.

A HDTV-műsorokhoz nagy, legalább 1280x720, de még inkább 1920x1080 képpont felbontású televíziókra is szükség van. Ezek hiányában ugyanis nem igazán érzékelhetők a HDTV előnyei. Jelenleg egyébként Németországban az előfizetéses Premiere mozicsatorna már HDTV formátumban ad, de a Pro7 és a SAT1 kezdték volna meg elsőként a kereskedelmi, nagy tömegek számára is elérhető sugárzást.

Szakértők szerint a HDTV-hez elengedhetetlen (lenne) a digitális televíziózás elterjedése is, amelynek előnyei közé tartozik többek között a kifogástalan, zajmentes képminőség (nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás, stb.); a CD minőségű (legalább sztereó, de inkább Dolby Surround) hang; a kényelmesebb kezelhetőség stb. Ide kapcsolódnak az olyan szolgáltatások is, mint a szuperteletext és az Elektronikus Programkalauz (EGP).

Képminőség Forrás Felbontás MBit/s GByte/ó Formátum
VHS analóg - - VHS
Gyengébb videókamera 720 x 405 i 29 12,7 PAL (félkép)
TV formátum (PAL) max. 720 × 405 i 2 - 6 kb. 1,3 - 2
DVD 720 x 576 p 5 - 9 kb. 2 - 2,5 PAL
US-HDTV-letömörítve 640 x 360 p 1,1 0,5
US-HDTV-letömörítve 960 x 540 p 2,2 1 Csökkentett HDTV

HD-Trailer 1280 x 720 p 4,4 2 HDTV
WMV-HD-DVD 1280 x 720 p 8 3,5
HDTV 1920 x 1080 i 18 8

A televíziózás világában egyre nagyobb teret nyer a digitális műsorszórás, amely képes gyökeresen megváltoztatni a televíziós szokásokat. E rendszer kiépítésére jött létre 1993-ban a DVB néven ismertté vált páneurópai platform. A szervezet feladata, hogy koordinálja a szabványos digitális televíziós sugárzás összehangolt bevezetését a különböző országokban. A DVB ajánlásai alapján készült szabványokat Európában eddig 27 ország, Európán kívül pedig Ausztrália, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Hongkong, India, Irán, Izrael, Malájzia, Mauritius, Kína, Szingapúr, Thaiföld, Tajvan és Új-Zéland fogadta el. Jelenleg három szabvány létezik: a DVB-S digitális műsorszórás műholdon keresztül; a DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás és a DVB-C digitális műsorelosztás kábelhálózatokon.

A kísérleti sugárzások összehangolására, és a DVB-T bevezetésére páneurópai platform alakult DigiTAG (Digital Television Action Group) néven 1996-ban. A szervezet alapításának a célja az európai bevezetés koordinálása volt, azonban hamarosan túlnőtte Európa határait. 2000 augusztusától magyar részről az Antenna Hungária Rt. is aktív szerepet vállal a Digitag munkájában.

Az Antenna Hungária Rt. már 1997-ben elindította az első digitális műholdas DVB-S-csomagját. A földi digitális televíziós műsorszolgáltatással kapcsolatos törvényi szabályozások kidolgozása még folyamatban van, a kormány csak idén március 2-án fogadta el a földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseit. A tervek szerint az országos hálózat kiépítése szigetszerűen történne, először a nagyobb népsűrűségű területeket lefedve. Várhatóan az analóg sugárzás lekapcsolása 2012-ben történik meg. A Nemzeti Hírközlési Hatóság által elkészített országos digitális hálózat frekvenciatervei az Antenna Hungária 20 telephelyére és antennájára készültek el. A kijelölt és a frekvenciatervben szereplő helyeken várhatóan 2007-ben megkezdődhet az országos hálózat kiépítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #64
    Cikkhez:
    "Szakértők szerint a HDTV-hez elengedhetetlen (lenne) a digitális televíziózás elterjedése is, amelynek előnyei közé tartozik többek között a kifogástalan, zajmentes képminőség (nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás, stb.); a CD minőségű (legalább sztereó, de inkább Dolby Surround) hang; a kényelmesebb kezelhetőség stb. Ide kapcsolódnak az olyan szolgáltatások is, mint a szuperteletext és az Elektronikus Programkalauz (EGP)."

    Igen, így írja az AH Rt. Csakhogy: a digitális is tud zajos lenni (tömörítési zaj, adott esetben szándékos mákosítás), és a "CD minőségű hang" egyenesen félrevezetés, mivel közepes bitrátájú mp3-ról van szó. (Nem elég magas bitrátán tud "érdekesen" szólni. :( )
  • dez #63
    Nem kötelező 1:1 pixelméretaránnyal nyomni.
  • dez #62
    "Rosszul tudod. A legjobb esetben is analog tv 500 sor. Kicsit a Pal és az NTSC ebben is eltér."

    Te tudod rosszul! Ez a téveszme egy téves, laikus fordításnak köszönhető, amiben a line szót nem vonalnak fordították, hanem sornak: itt függőleges vonalakról van szó, amikkel a vízszintes felbontást mérik!

    Mint #29-ben olvasható, PAL-ban mindig fixen 625 sor van (ebből 600 látszik), a sorletapogatás fix időzítése miatt nem is lehet más. (Mivel interlace, ez két fele sorfelbontású félképből jön össze.)

    A vízszintes felbontás PAL-nál (mivel analóg rendszerről van szó) a jelátvitel minőségétől függ. Ha profi digitális rendszerek 720x576-os bontásban dolgoznak. (De mire a tévékhez ér a jel, a vízszintes felbontás némileg romlik.)
  • dez #61
    Bizonyos színárnyalatokból többet, másokból kevesebbet. De ezt technikailag nem lehet figyelembe venni a mai megjelenítők működésmódjában: ma 256 fokozat van pirosból, zöldből, kékből. Ennél több fényerősség-fokozatot is meg tud különböztetni a szem, és bizonyos árnyalat-változásokból is, amit ezzel meg lehet jeleníteni.
  • dez #60
    "PAL felbontas 352x288, es azert van legelol a tablazatban"

    Ugyan, dehogy! Hasadra ütöttél!?
  • dez #59
    Az sima TV-t sem tud venni... Meg semmit.
  • dez #58
    Az nem 5 HD-s volt, hanem 48 sima SD (és egy HD-s képre tette ki őket).
  • dez #57
    Nem kötelező a(z általános) kereskedelmiket nézni...
  • dez #56
    Ha megelégszel 1280x720 v. 1366x768-as felbontással (egyelőre éppen elég, ez is kb. 4x nagyobb, mint a sima TV/DVD), akkor ma már 350e-ért igen jó LCD-set kaphatsz itthon is. (Mondom, igen jó! Nem olyan, mint a régebbi gagyi LCD monitorok, kisebb LCD tévék: sokkal fejlettebb panel van már bennük.)
  • Hegyikecske #55
    "TV formátum (PAL) max. 720 × 405 i 2 - 6 kb. 1,3 - 2" tehát ha jól látom legalább 1gigát elvisz óránként a tv, most akko mivan adslesek előnyben? (havi 150óra?:D)