64
  • dez
    #64
    Cikkhez:
    "Szakértők szerint a HDTV-hez elengedhetetlen (lenne) a digitális televíziózás elterjedése is, amelynek előnyei közé tartozik többek között a kifogástalan, zajmentes képminőség (nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás, stb.); a CD minőségű (legalább sztereó, de inkább Dolby Surround) hang; a kényelmesebb kezelhetőség stb. Ide kapcsolódnak az olyan szolgáltatások is, mint a szuperteletext és az Elektronikus Programkalauz (EGP)."

    Igen, így írja az AH Rt. Csakhogy: a digitális is tud zajos lenni (tömörítési zaj, adott esetben szándékos mákosítás), és a "CD minőségű hang" egyenesen félrevezetés, mivel közepes bitrátájú mp3-ról van szó. (Nem elég magas bitrátán tud "érdekesen" szólni. :( )
  • dez
    #63
    Nem kötelező 1:1 pixelméretaránnyal nyomni.
  • dez
    #62
    "Rosszul tudod. A legjobb esetben is analog tv 500 sor. Kicsit a Pal és az NTSC ebben is eltér."

    Te tudod rosszul! Ez a téveszme egy téves, laikus fordításnak köszönhető, amiben a line szót nem vonalnak fordították, hanem sornak: itt függőleges vonalakról van szó, amikkel a vízszintes felbontást mérik!

    Mint #29-ben olvasható, PAL-ban mindig fixen 625 sor van (ebből 600 látszik), a sorletapogatás fix időzítése miatt nem is lehet más. (Mivel interlace, ez két fele sorfelbontású félképből jön össze.)

    A vízszintes felbontás PAL-nál (mivel analóg rendszerről van szó) a jelátvitel minőségétől függ. Ha profi digitális rendszerek 720x576-os bontásban dolgoznak. (De mire a tévékhez ér a jel, a vízszintes felbontás némileg romlik.)
  • dez
    #61
    Bizonyos színárnyalatokból többet, másokból kevesebbet. De ezt technikailag nem lehet figyelembe venni a mai megjelenítők működésmódjában: ma 256 fokozat van pirosból, zöldből, kékből. Ennél több fényerősség-fokozatot is meg tud különböztetni a szem, és bizonyos árnyalat-változásokból is, amit ezzel meg lehet jeleníteni.
  • dez
    #60
    "PAL felbontas 352x288, es azert van legelol a tablazatban"

    Ugyan, dehogy! Hasadra ütöttél!?
  • dez
    #59
    Az sima TV-t sem tud venni... Meg semmit.
  • dez
    #58
    Az nem 5 HD-s volt, hanem 48 sima SD (és egy HD-s képre tette ki őket).
  • dez
    #57
    Nem kötelező a(z általános) kereskedelmiket nézni...
  • dez
    #56
    Ha megelégszel 1280x720 v. 1366x768-as felbontással (egyelőre éppen elég, ez is kb. 4x nagyobb, mint a sima TV/DVD), akkor ma már 350e-ért igen jó LCD-set kaphatsz itthon is. (Mondom, igen jó! Nem olyan, mint a régebbi gagyi LCD monitorok, kisebb LCD tévék: sokkal fejlettebb panel van már bennük.)
  • Hegyikecske
    #55
    "TV formátum (PAL) max. 720 × 405 i 2 - 6 kb. 1,3 - 2" tehát ha jól látom legalább 1gigát elvisz óránként a tv, most akko mivan adslesek előnyben? (havi 150óra?:D)
  • shabba
    #54
    Vagy HD MPEG-4-re ott vannak az apple trailerei, bár igen komoly gépet követelnek a lejátszáshoz. A trailerek többnyire fent vannak SD-ben és kétféle HD méretben is.

    http://www.apple.com/quicktime/guide/hd/

    http://www.apple.com/trailers/
  • BiroAndras
    #53
    "Egy 720p/1080i-s natív felbontású projektoros tv-t hol kapsz 200e-ért? Én úgy tudom az inkább a 400/500e-res kategória."

    Lehet egyáltalán kapni? Én egy ideje keresek ilyeneket, de nem találtam még.
  • BiroAndras
    #52
    "A DVD-ken kiadott filmek legtöbb esetben messze elmaradnak az elméletileg lehetséges DVD felbontástól és minőségtől"

    Rossz filmeket nézel. Vagy sikerült hamisítványt venni.
    Tölts le HD-DVD demókat az MS-től, azokon láthatod a minőséget.
    http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/content_provider/film/ContentShowcase.aspx
  • zsolaaa
    #51
    Én jól elvagyok a kis felbontású DivX-eimmel...
    Persze akinek sok a pénze az vegyen csak ilyen csilivili dolgokat.
    5 évente cserélgesse a filmjeit (VHS, DVD, HDTV....)
    Attól még nem lesz jobb a műsor hogy HDTV-ben nyomják....
  • moha
    #50
    Én ahogy utánnanéztem egy könyvemben a PAL 625 sor, az NTSC 525 soros.

    Így a 4:3as kép esetén a PAL-nak 833x625, az NTSC-nek 700x525 a felbontása
  • mad mind
    #49
    Az az Xbox 360 bemutató volt.
  • adam0
    #48
    HDTV video tölsd le!
    Saját készítéső HDTV videomat tölsd le.
    1080i szabvány Windows media player kell.
    és minimum 3GHz proceszor.
    www.polar.hu/latvanyterv

    Margitszigeti Hajos Alfréd sportuszodában játszodik. (fedett részén)
    Kiss Ádám
    [email protected]
  • vax
    #47
    Rosszul tudod. A legjobb esetben is analog tv 500 sor. Kicsit a Pal és az NTSC ebben is eltér.
  • Mpxplay
    #46
    HDTV, persze...
    A DVD-ken kiadott filmek legtöbb esetben messze elmaradnak az elméletileg lehetséges DVD felbontástól és minőségtől (homályos, színtelen a kép), akkor mi a fenének (közel) ugyanezt a minőséget 2-3-szor nagyobb bitrate-tel és felbontással nyomni akár HD-DVD-n, akár DVB-S2-n...?
  • NormalisEmber
    #45
    Egy 720p/1080i-s natív felbontású projektoros tv-t hol kapsz 200e-ért? Én úgy tudom az inkább a 400/500e-res kategória.
  • Piscator
    #44
    Álomvilágban éltek.
  • Piscator
    #43
    Hát igen...minnél fejletebb, modernebb valami, annál sérülékenyebb... de ugye haladni kell, legfeljebb egy özönvíz után kevésbé marad meg a kulturánk dvdkbe ágyazva, mint kőtáblákba égetve...
    nem baj, mindenre van pénz.
  • Evil Merodak
    #42
    Amíg jön analóg formában kábelen, vagy műholdról addig nem.
  • R0sc0
    #41
    Most indult be az antenna hungária digitális müsorszórása nálunk már le is cserélték a dekodert, esetleg van fogalamtok arrol hogy mekkora felbontásba adják?
  • Gladiator
    #40
    csak egy kérdés: ha én magyarhonban akarom nézni a pro7-et, akkor nekem is kell dekóder?
  • NEXUS6
    #39
    "Régebbi demonstrációkon még két darab duálprocis Apple gép adta a PS3 lelkét, mert sehol sem volt még cell proc"

    A hír "igaz"!

    Csak nem ps3/cell, hanem x360/PPC, és a másik gép is valszeg csak backupnak volt ott.

    ;)))))
  • shabba
    #38
    Azért több mert egy DV kamerára a kisebb felbontású képet nagyobb bitrátával rögzítik a későbbi utómunkálatokhoz szükséges minőségi ráhagyások miatt. Egy HD anyag DV-re rögzítésekor ez valahol 60-80Mbps felé jár már. De a műsorszórás esetén nincs szükség ekkora bitrátára ott már nem szempont a későbbi editálás. És mivel a sávszélesség kapacitások a műholdon korlátozottak ezért kevesebbel is beérik. Ezért szokták a full 1920x1080-as adást úgy ~18Mbps-tel küldeni.

    De az utóbbi időkben fogynak a kapacitások ahogy nő a HD műsorok száma és a csatornaválaszték is bővül. Épp ezért a szolgálatók is egyre inkább spórolna. Az utóbbi időben a legtöbb nagy amerikai adó HD adását visszavették. Pl. a 3 nagy filmcsatorna az HBO,HDNet,Showtime de más adásokat is kisebb 1280x1080-as felbontásban nyomják a korábbi 1920x1080 helyett, így a bitráta is leesett 10-14Mbps közé a korábbi 18-ról.

    Ezt többnyire azzal magyarázzák hogy még úgyis kevés az olyan megjelenítő ami viszi a native 1920-at ezért kevésbé gond hogy visszavettek 1280-ra, de valójában szerintem inkább a szűkös sávszélesség kapacitások indokolták a bitráta csökkentést és annak lett a következménye a kevesebb képpont hogy lehessen tartani a képminőséget.
  • shabba
    #37
    Az DVB-S2 egy javított második generációs szabvány, idén márciusban fogadták el. Javították jelkódolásokat, a hibajavítást és más egyebet ezzel úgy ~30%-kal növelték az átviteli kapacitást. A fejlesztések elsődleges itt már a HD műsorszórást tartották szem előtt. Ezen kívül a korábbi MPEG-2 mellé bekerültek az új codecek is. H.264/AVC és VC-1. Mivel a szabvány visszafelé is kompatibilis ezért tudja az MPEG-2 18Mbps-tel. De az új Set-top boxokba épített decoderek ennél többre is képesek.

    Épp ezért ehhez már új és modern set-top box-ok kellenek, de úgy néz ki ezekből még nincs elégséges kínálat a gyártási kapacitások épp ezért már előre lekötöttek. Szerintem most ezt szívták meg sat1pro7-esek. A premier esetén ezt a helyzetet jobban kezelték.

    Pl. a Broadcom decoder chipje MPEG4 esetén kezeli a HD-DVD, Blue-Ray-hez szükséges adatfolyamot is egészen 30Mbps-ig, VC-1-nél 40Mbps-ig, a régi MPEG-2-t pedig akár 125Mbps-ig a megnövelt teljesítmény miatt. És egy ilyen kis chip max 2.5W-ot fogyaszt. És van belőle komplett egy chip-es megoldás set-top boxokhoz. A Sigma féle chip pedig állítólag 2 HDTV folyamtos is tud szimáltán dekódolni, de mivel arról a mai napig nem látni specifikációt így nem határolható be hogy milyen körülmények között.

    BroadCom decoder chipje

    Ez pedig a komplett egychipes megoldás STB-re

    Az előző dekóder 2 chipes megoldásán alapul elég sok gyártó STB-a ami jelenleg a piacon van. Pl. a Pace féle is amit a Premier esetén használnak.

    Pace STB
  • arty
    #36
    azt nemegészen értem, ha a dvbs2 is mpeg2/18mbit, akkor azzal miféle gondja lehetne egy PC-nek ???

    mikori cikk ez? 2002? ;)
  • FTeR
    #35
    //off
    az antenna hungária majdnem teljesen külhoni kézben, úgy 7x% kötül és hamar 100% is lesz belőle, szal valszeg a RT.-t is elhagyják és a neve is más lesz, mint a T-akonynál. (nem mintah eddig nem külföldi lett volna a főrészvényes)
  • UNREG
    #34
    "Régebbi demonstrációkon még két darab duálprocis Apple gép adta a PS3 lelkét, mert sehol sem volt még cell proci
    Nem kell hinni a demokban!!!!"

    Kár, hogy nagyon rosszul tudod.
  • Evil Merodak
    #33
    Igaz soha nem is láttam HDTV-t. Még felbontásban sem.
  • Evil Merodak
    #32
    Valószínűleg változik az egy képpont lehetséges színárnyalatainak száma. Lehet hogy hülyeséget írok, de úgy tudom az emberi szem átlagban 10 millió színárnyalatot tud megkülönböztetni. Így ha egy képet true color felbontás mellett nézel (kb. 16 millió szín) az bőven elég.

    Ezután már nem értem a TV-seket mit akarnak még javítani rajta, úgysem lehet érzékelni, de ez csak az én elméletem.
  • Plutonium
    #31
    Azt se vágom hogy lehet egy gyengébb kamerának 12,7 egy hdtv-nek meg 8GB/óra az adatmennyisége.. ://
  • Plutonium
    #30
    Tehát 800X600 a jel maga de nem látok annyit. Valójában csak kb 80%át látom ennek a felbontásnak akkor. Kb.. Aha.
  • Evil Merodak
    #29
    A 800×600 kiszámítható. Ha nézel egy kb. 15 éves 50 Hz-es TV-t, az 25 képet ad le pro sec. Na most a crt soreltérítése 15625-Hz-en muzsikál. Tehát 15625/25=625 sor, ebből analóg vétel esetén 600-at látsz a többi 25 a szinkronjelek, képkioltás, TXT stb. A 800 meg úgy jön ki h. a képcső oldalai 3:4 arányúak. Ennyi.
  • pauly
    #28
    "Ne monjda senki, hogy ha valaki akar venni egy ilyen TV-t, akkor nem tud 10 hónapon keresztül havi 20.000-et áldozni rá..." :)
    Na te sem tudod hogy mit beszélsz.
  • Plutonium
    #27
    Nálatok nem ez a táblázat van, mint nálam? Én ebbe sehol nem látok 800x600-at vagy 352x288-at. Javítsatok ki, ha valahol vannak benne ilyen számok, de mondjátok is meg, hogy hol.
  • lmisi
    #26
    Régebbi demonstrációkon még két darab duálprocis Apple gép adta a PS3 lelkét, mert sehol sem volt még cell proci
    Nem kell hinni a demokban!!!! Majd ha a kis dobos ott lesz az asztalodon és valóban tudja....
    A beharangozott képességek alig harmadát ha hozzák a valós legyártott készülékek. Jönnek a kifogások, még nincs optimalizálva a software. Valamelyik kulcskomponens sajna nem bírja ezért vissza kell fogni a egészet...
    Aztán szerintem senki nem eröltette, hogy kimenet valóban olyan magas felbontású-e.

    200e ft. szerintem nem adnak 1920 x 1080 felbontású projektort, mivel a kép (levilágítás) alapját képező TV jó ha analog felbontású, legfeljebb a képformátum széessége/magassága stimmel-Igy gyorsan ráírták HDTV-rady. Magyarországon ugysem tudod kipróbálni még egy ideig!
  • avman
    #25
    >>Amúgy engem érdekelne ez a HDTV-s dolog, de nem igazán divat még itthon ez sajnos.<<
    hajrá. legyél, trendi, vegyél hdtv-t.