Specker Balázs

Indulhat a digitális műsorszórás az Államokban

Az amerikai szenátus jóváhagyta a digitális tévéadásra való átállás törvénytervezetét. Az Amerikai Egyesült Államokban 2009-re új digitális műsorszórással váltanák fel a jelenlegi analóg tévéadásokat.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a tervek szerint a folyamat 2009-ig fokozatos menne végbe. A szenátus által 19-3 arányban elfogadott törvénytervezetet azért övezi ekkora figyelem, mert a sugárzási licencek eladásából befolyt bevételek dollármilliókat jelenthetnek a szövetségi kincstárnak - írja az EarthTimes. A kommunikációs ipar sürgeti a jogalkotókat, hogy gyorsítsák fel az utat a sugárzási licencek kiárusításához, mely után a szolgáltatók szélesebb körben terjeszthetik a telefon és a vezetéknélküli internet hozzáféréseket is. A különböző eszközgyártók is aranybányát látnak a törvényben, mivel a fogyasztóknak és a szolgáltatóknak is újabb eszközökbe kell majd beruházniuk az átállás miatt.

A törvényjavaslatnak azonban számos politikai akadállyal is szembe kell néznie, mivel több piaci szereplő is civakodik annak feltételein. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen módon teremtsék elő a technikai átállás költségeit, hogy az analóg adások megszűnése után a mintegy 70-80 millió televíziókészülék ne váljon használhatatlanná egyik percről a másikra. Ez összesen 3 millárd dollárnyi összeget jelentene azoknak a tulajdonosoknak, akiknek átalakító dobozt kellene vásárolniuk ahhoz, hogy továbbra is foghassák a tévéadásokat. A közeljövőben egy másik hasonló tervezetet is tárgyalnak majd a szenátusban, amely állítólag megpróbálja lefaragni ezt a kiadást. Az életmentő szervezetek is erősen lobbiztak, hogy katasztrófák esetén - mint legutóbb a Katrina hurrikán ideje alatt is - stabilabb kommunikációs hálózatokhoz férjenek hozzá.

Az átállás magában rejti azt is, hogy a kormány osztaná ki a frekvenciákat a műsorszolgáltatóknak mind a digitális, mind az analóg adásokra. A politikusok fel kívánják gyorsítani az analóg piac megszerzését, hogy bevételhez jussanak belőle amíg lehet. A legélénkebb vita a licencek visszaadása körül zajlik, ugyanis a jelenleg hatályban lévő törvény értelmében a műsorszolgáltatóknak legkésőbb 2006 december 31-ig vagy amíg háztartások 85%-ában digitális adás nem lesz, vissza kell adniuk ezeket a jogokat a kormánynak. A szakértők szerint, a 85%-os kritérium, sokáig elhúzhatja az átállást - írja a San Francisco Chronicle. Stewart Wolpin, a Points North Group piackutató cég elemzője szerint a háztartások több mint felében nincs digitális jel, és sok helyen a közeljövőben nem is kívánják bevezetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #7
    Hát én örülök hogy mi még nem tartunk itt, mivel nincs rá pénz. Minden rosszban van valami jó.
  • Sliders #6
    Miért nem lehet?
  • Caro #5
    Havidíjat is akarnak szedni?
    Akko' nekem nem kell TV, úgyse nézem.
    Ott a net.
  • Sir Quno Jedi #4
    Mer nem lehet ám letölteni odakintről HDTV minőségben (piha)... :DDD
  • savior #3
    azert az emberek 4-5 ev alatt csak meg tudjak oldani ezt az egeto problemat
  • dirty dogg #2
    de akkor nem tudod megnézni az nhl, nfl meccseket....
  • Sir Quno Jedi #1
    SZtem. kapják be ! Szép dolog a fejlődés, de nem kényszeríthetik így rá az embereket. Egy ideje én is már csak sima tetőantennát használok, arra jó, hogy a híradót megnézze az ember, aztán sluszpassz ! Nem fogok pénzt fizetni a sok szar kereskedelmi szennyért és valóságsóért, főleg nem havidíjat ! Nekik kéne fizetni érte... ÉS még akkor sem biztos, hogy érdekelne !

    A filmek az más tészta, nézem otthon DVD-ről, vásznon, hi-fi-vel ! DE ott én választok, nem ők adagolják a mocskot az én pénzemért...