Gyurkity Péter

Öt kiadó perelte be a Google-t

A jelek szerint a vállalat nem tudta meggyőzni a nagyobb kiadókat szándékának őszinteségéről, sőt, újabb bírósági perrel kénytelen szembenézni, amely megakadályozhatja a Google Print bővítését.

A keresőjéről híressé vált céget ezúttal a McGraw-Hill Cos. Inc., a Pearson Education, a Penguin Group (USA), a Simon & Schuster, valamint a John Wiley & Sons Inc. perelte be közösen, megakadályozandó a neves, nyomtatásban megjelent művek engedély nélküli bedigitalizálását. Véleményük szerint ugyanis a Google egyértelműen megsértette a kiadók szerzői jogait, amikor a szükséges engedélyek nélkül látott hozzá egész könyvek digitalizálásához.

"Amennyiben a Google szabadon készíthet másolatokat, ezt bárki más ugyanúgy megteheti. Besétálhatnánk bármelyik könyvtárba, és nekiláthatnánk digitális másolatot készíteni az ott található művekről" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Patricia Schroeder, az Amerikai Kiadók Szövetségének elnöke. A pert indító kiadók közös lépéseit is ez a szervezet irányítja, és az anyagiakról is ők gondoskodnak. Elmondása szerint tisztában vannak a kezdeményezés potenciális előnyeivel, ám jelenlegi állapotában ez úgy néz ki, hogy a Google a szerzők tulajdonát felhasználva dollármilliókat szeretne bekasszírozni.

A szövetség az 1967-ben elfogadott, nemzetközileg elterjedt ISBN rendszer alkalmazását javasolta a Google-nak. Ez lehetővé tenné a kötetek megfelelő számozását, azonosítását, és egycsapásra megváltoztatná a szemben álló tábor hozzállását, a vállalat azonban elutasította a javaslatot. Egyik fél sem engedett tehát álláspontjából, és ez korántsem segítette a megegyezés lehetőségét.

A mostani per a szerzőket tömörítő Authors Guild mellett már a második, amely kifejezetten a digitális könytár projektjét hivatott leállítani. A Google vezérigazgatója eközben terjedelmes írásban fejtette ki véleményét a kérdésről, amit csak megtámogatott a David Drummond alelnök által közzétett nyilatkozat. Ez utóbbiban leszögezték, hogy továbbra is kitartanak a projekt mellett, és emlékeztettek az MPAA 1982-es kinyilatkozására, amelyben elítélték a videófelvevők elterjesztésének ötletét. Szerintük az idő itt is bebizonyítja majd igazukat és kezdetét veheti majd a program nagyarányú kibővítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pemga #7
  Ööö, a Penguin books nem csak többszáz éve halott szerzők jogdíjmentes könyveit árulja? Vagy csak én vagyok ennyire sóher? :).

  Várom már mikor lesznek az első nyilvános könyvégetések az elkobzott példányokból (a kazetták/cdk úthengerlése mintájára). Erre van egy kiváló és kipróbált hely Berlinben a Bebelplatz-nál. Keresni sem kell, emlékplakett jelöli a helyet... :(
 • irkab1rka #6
  Pompás példája ez annak, hogy egyéni érdekből jogi segítség által hogyan korlátozható a köz érdeke.
 • aaaaa #5
  Kit érdekel már a Tudás, hogy az emberek műveltek legyenek, csak a pénz a lehúzás mindenek felett... Könyvtárak is csak azért vannak még, mert még nem sikerült elég pénzt befektetni a népbutító kampányba, és most még túl nagy felháborodást váltana ki a bezárattatásuk.
  Pedig a kiadóknak mindenképpen ez a célja, és ha megtethetnék szó nélkül tönkretennék, és bezáratnák az összes könyvtárat is, még ha ezt ma még hivatalosan nem is vallják be.
  Egy elktronikus könyvtárat már sikerült tönkretenniük... büszkék lehetnek magukra...
  Lemásolják a jegyzeteket az egyetemisták, mert nincs pénzük megvenni az eredetit ? Mit akarnak TANULNI, ha nincs elég pénzük ?... Alávaló bűnözők , ugye, akik megkárosítják a tankönyvkiadókat.
  Csak így tovább, butitsuk csak el a társadalmat, akinek nincs pénze, maradjon is hülye...
 • Caro #4
  Az más talaj. A tékából ingyen nem veheti ki.
 • avman #3
  a gúgli ott szúrta el, h a szerzőkkel történő egyezkedésről sem akar hallani... sőt gyk. magasról tesz bármiféle szerzői törvényre. komolyan nem értem mit vártak... bedigiznek egy adott könyvet és a kiadó meg az író majd tapsikol az örömtől. bár túlképpen a kiadónak 5 év után már semmi köze nincs a szöveghez, minden jogot visszakap a szerző, és mivel itt magáról a szövegről van szó, ha meg nem hangoztatják mely kiadást, mely kiadótól digizték be, akkor a kiadók veszett fejsze nyelét szorongatják. esetleg még egy megnézhető, de le nem menthető vagy nyomtatható változatot nagyobb sikerrel tudnának átvinni...
 • Pharaoh #2
  TK-ból is bárki kiveheti a dvd-t, de lemásolni már büntény. Könyvnél miért lenne máshogy?
 • Caro #1
  Ennyi erővel bárki bemehet a könyvtárba is, és kiveheti a könyvet. Most nem mindegy, hogy így vagy úgy van meg neki?
  Az OSZK-ba minden könyből, ami megjelenik, küldeni kell!