Gege

DVD Jon-akták: az utolsó rész

A norvég rendőrség hétfőn bejelentette: nem fellebbezik meg a sokak által csak DVD Jon néven ismert fiatalember DVD-feltörési ügyében hozott felmentő ítéletet.

Inge Marie Sunde főügyész gyakorlatilag véget vetett az ügynek, amikor úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség nem fellebbezi meg a döntést a legfelsőbb bíróságnál. "Meggyőződtem arról, hogy a bíróság és a nyomozó hatóságok véleménye nem egyezik, tehát ilyen irányban haladunk tovább" - mondta Sunde.

A feljebbviteli bíróság december 22-én jóváhagyta a Jon Lech Johansen ügyében hozott felmentő határozatot. Johansent azért fogták perbe, mert a 15 éves korában írt DeCSS programmal megsértette a norvég adatvédelmi törvényeket. A vád 90 napos felfüggesztett börtönbüntetést, a számítógép elkobzását, valamint 2940 dolláros (mintegy 600 ezer forintos) pénzbüntetés kiszabását javasolta.


A DeCSS kódja DVD logó alakúra formázva

Johansen ügyvédje, Halvor Manshaus elmondta, védence és ő maga is szerfelett örül, hogy véget ért a már négy éve tartó hercehurcának. Az esetet figyelemmel követők szerint a persorozat a norvég adatvédelmi törvények tűzpróbája volt.

A most 20 éves, DVD Jon néven is ismert Johansen 15 éves volt, amikor megírta azt a programot, melynek segítségével linuxos számítógépen is nézhetett DVD-t. A forráskódot aztán 1999-ben nyilvánosságra hozta az interneten, és ezzel a hackerek szemében hőssé vált. Az ügyészség a Motion Picture Association of America és a filmiparnak a Content Scrambling Systemet (CSS) licencelő DVD Copy Control Association által benyújtott kereset után fogta perbe Johansent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    én birom ezt a faszit. igaza van, ha nem tudta nézni linuxon, és feltörte, miért ne csinálná? megvtette övé, azt csinál vele amit akar.. de szerencsére ő győzött. :)
  • artschi #1
    Jól néz ki az a logó :)