Gyurkity Péter

Feltörték a Media Player titkosítását

Az informatika világában jól ismert DVD Jon ezúttal a Windows Media Player által használt NSC fájlok titkosítását fejtette vissza, amely az interneten keresztül sugárzott tartalmak forrásának védelmére szolgál.

A norvég hacker saját blogjában számolt be legutóbbi eredményéről, hangsúlyozva, hogy a források védelmére hivatkozó vállalatok - mint a Cisco - mellébeszélnek. Szerinte ugyanis ezen vállalatok szempontjából a titkosításnál nem a tartalmat sugárzó fél védelme a legfontosabb, hanem a konkurens médialejátszók kiszorítása. Ezt a véleményét arra alapozza, hogy a sokat hangoztatott védelem nagyon egyszerűen megkerülhető.

A távoli támadók célja a stream állományoknál a forrás IP-címének, az adattovábbításra használt port számának, valamint a tartalom formátumának felderítése lehet. Az NSC fájl ugyanis többek között a stream állomány nevét, illetve a szerver címét tartalmazza, amit a lejátszó a megnyitásnál dekódol. Johansen szerint viszont ugyanezt egy egyszerű netstat paranccsal is megtehetjük, és visszafejthetjük az IP-címet és a portszámot, így a védelemnek nem sok értelme van. Johansen reményei szerint a titkosítás feltörésével az eddig kizárólag Windows Media Player-en elérhető tartalmak egyéb alkalmazások és operációs rendszerek alatt is elterjedhetnek.

Klikk ide! Klikk ide!
A nyílt forráskódú VLC
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ezek közé tartozik a nyílt forráskódú VideoLAN Client (VLC) lejátszó, amely jelenleg 12 operációs rendszeren - főleg különböző Linux disztribúciókon és Mac OS-en - használható. "A Windows Media Player nem túlzottan jó, és a Windows és Mac felhasználókat nem lenne szabad ennek használatára kötelezni" - jelentette ki Johansen a The Register kérdésére. Elmondása szerint kifejezetten a VLC érdekében szánta el magát a lépésre, és a lejátszó egyik fejlesztője már gőzerővel dolgozik a dekóder integrálásán.

A norvég fenegyerek legutóbb tavaly augusztusban mutatott ízelítőt tudásából, amikor is feltörte az iPodok vezetéknélküli technológiájának védelmét. Johansen, akit a nyílt forráskódú és teljesen ingyenes szoftverek szószólójaként ismernek, akkor már jó ideje kritikával illette az Apple üzletpolitikáját, amelynek elsődleges célja az volt, hogy a cég által piacra dobott eszközök kizárólag saját szoftvereikkel működjenek együtt. Tevékenysége miatt egyszer már komolyabb bajba került, ám a norvég fellebbviteli bíróság végül felmentette, véget vetve ezzel a négy évig tartó hercehurcának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #38
    Na annyira nem örülni :(

    Nem arról szól a fáma, hogy az adott pornó :) oldalról letöltöd a védett wmv-t és az sms elküldése nélkül is meg tudod nézni, hanem csak arról, hogy most már tudnak majd MÁS progit is írni, ami lejátsza a WMV-t. Tehát más is tud írni dekódert, ami MEGJELENÍTI.

    A WMV projekt védelmét, ami arra szolgált hivatni, hogy LEKÓDOLJA az anyagot, azt sajna nem törték fel.

    Vagy nem sajna?
  • Hegyikecske #37
    Böff
  • Chriss745 #36
    Ha videólejátszás akkor csakis MV2Player jöhet szóba.

    A leges legprofibb!!!
  • duke #35
    Ez a ficko egy zseni,de felo elobb utobb elteszik lab alol.Mondjuk mikor feltori a bluray lemezek kodolasat vagy meg elotte.
  • Mice #34
    szerintem az nem magyar csak magyar nyelvű :P
  • h4x0r #33
    Foleg, de nem kizarolag. Mellesleg a Linux disztrok szerintem nem... de mindegy, nem tema.
    A goldengate-es dolog engem is erdekelne :)
  • pemga #32
    Stream lementésére: mplayer (-dumpstream), vagy pl. streamdown (ez utóbbi shareware, az mplayer az full gpl és megy linuxon meg win alatt is.) Mindentudás Egyeteme streamek a cél? :)
  • k0zi #31
    És a BSPlayer mellé hány tonna codec packot raksz fel hogy mindent lejátszon? :)
    Illetve BSPlayer képes megnyitni félig kész videókat? :)
  • Dante73 #30
    Épp itt volt az ideje!
    Gratula!!!
  • Murdoc #29
    Én már évek óta a BsPlkayer különböző verzióit használom, nekem mindent lejátszik amit kell, meg nem broadcast-olok a neten :). De azért jó lenne az ilyen steameket lementeni. Egy csomó jó videóklippet sehonnan se lehet letölteni, csak steam-ben megnézni.