Berta Sándor

Blogja miatt büntettek meg egy Irakban szolgáló katonát

Az amerikai igazságszolgáltatás először ítélt el egy amerikai katonát azért, mert "nem megengedhető" tartalmú és hangvételű szövegeket hozott nyilvánosságra az interneten. Leonard Clarknak a kemény hangnem 1640 dollárjába került.

A férfinek azért kell fizetnie, mert túl harciasan kritizálta hazája iraki politikáját az internetes naplójában. A katonát kétszer 820 dolláros pénzbüntetésre ítélték és mellékbüntetésképpen 45 napos plusz szolgálatot is kaphat - igaz, utóbbi végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. Clark a blogjában többek között a következőket írta: "Egy átkozott liberális vagyok, aki mindennap az undorító iraki utcákon járőrözik."

A hatóságok szerint azonban a katona ennél jóval tovább is ment, hiszen információkat adott ki az amerikai egységek taktikájáról és a bevetési szabályokról, illetve felszólított másokat is arra, hogy ezeket az információkat terjesszék el. Ezekkel a cselekedeteivel pedig veszélybe sodorta a bajtársait. Clark ezenkívül azt követelte a naplójában, hogy fejeződjön be a háború és ne essen el több amerikai katona Irakban.

Klikk ide!

Az oldalon a férfi egyik barátjához írt levelének a részlete is olvasható volt. "A háború nagyjából azt jelenti nekünk, katonáknak, hogy néha habozol, hogy elsüsd-e a fegyveredet vagy sem, de az utóbbi esetben veszélybe sodor(hat)od a saját és a bajtársaid életét is. Ennek a habozásnak az az oka, hogy a parancsnokaink a feletteseiktől azt a parancsot kapták, hogy minden hibánkért büntessenek meg minket. Ez a dolgok jelenlegi állása: süsd el a fegyvered és (talán) életben maradsz, ha hibázol és rosszul lősz - miközben körülötted tombol a terror - háborús bűnösként mész haza." - állt a naplóban.

"A tisztek mindig összetartanak, különösen akkor, ha arról van szó, hogy az egyszerű katonákból bűnbakot kell csinálni. Így látjuk mi - testközelből - az iraki háborút és ez nem az a háború, amit például a Fox televízió bemutat napról-napra és nem is az a háború, amelyet az amerikai fegyveres erők etikátlan toborzó reklámjaiban látni lehet. Azok a reklámok Amerika fiait abba a pokolba csábítják, amelynek a neve Irak." - volt olvasható a blogban.

A vitatott tartalmakat időközben töröltették a naplóból. Clark - aki egyébként a Demokrata Párt tagja - nem fellebbezett az ítélet ellen. Tervei szerint a leszerelését követően Arizonában fog politikai szerepet vállalni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #68
    Kuld el cc ben Bush nak is, hatha te kapod a kovetkezo beke Nobel dijjat:)
  • NEXUS6 #67
    Azt aláírom, hogy ha az arab vezetők (legyenek ezek szaudi, kuvaiti puszipajtás olajmilliárdosok, vagy elég ellenséges szír politikusok) meg tudnák tenni, hogy kinyírják amerikát (és talán európát is) úgy hogy nekik abból csak minimális káruk származzon, azt egy szó nélkül megcsinálnák!!!!!

    A II. VH elején még senki nem tudott semmit. Emlékezzetek úgy indult, hogy nem is lesz egy nagy konfliktus, a németek kapnak egy két dolgot és mindenki elnyugszik.
    Amikor komolyan kitört a háború, a németek és az oroszok még egy oldalon álltak (Molotov-Ribbentrop paktum)!!!!
    Közösen lenyomták Lengyel országot, az oroszok meg nekimentek a finneknek.
    Már majd két éve folyt a háború,nem túl nagy intenzitással, amikor 41-ben a németek és a russzkik egyszer csak egymásnak estek!!!!!!
    Számított erre valaki? A közvélemény nem igen!

    Csak azt akarom ezzel mondani, hogy sz.rt se tudunk az egészről.
    Etetnek bennünket ezzel a terror ellenes maszlaggal miközben a harcok, a helyezkedés, az erővonalak teljesen máshol vannak.

    Pl Pakisztán: Jó pár éve rendelkezik atomfegyverrel, ennek fejlesztésében együttműködött Kínával, rakéta technológiiáért átadta É-Korreának, és Iránnak, ráadásul a területén tudvalevőleg működnek szélsőséges Iszlám csoportok, mit ne mondjak nagy valószínűséggel Oszama is ott van!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ezek a tények az utóbbi években derültek ki, és szinte egyiket sem kommentálták az amerikaiak, arra sem emlékszem hogy egyáltalán ejnyebejnyét kaptak volna.

    Eszembe jutott egy elég gázos forgatókönyv: Pakisztán Kína Irán együttműködik, titokban mindent megígérnek É-Koreának akik ezért vállalják, hogy konfliktust kezdeményeznek az USA-val. Nem kell III. VH elég csak hogy egy két bomba nagyvárosokra hulljon. É-Koreában meghal 2-3 milkó emberke (akik így is úgy is meghaltak volna a szeretett vezér (Kim Dzsong Il) "áldásos tevékenysége folytán, Amerikában meg meghal mondjuk 50 milkó, de ezzel elpusztul LA, Seatle, meg az egész nyugati part. És ezzel az amerikai/nyugati világuralomnak be is fellegzett, mert a gazdaság nem biztos, hogy el tud viselni ekkora veszteséget.
    Az ázsiai nagyhatalmak meg mosssák kezeiket. A világgazdaság is viszonylag helyreáll, mert kína és india ellátná a motor szerepét.

    Attól tartok, ha ez a dolog, vagy hasonló a keletiek szemében kivitelezhetővé válik, meg fogják tenni. Nem muszáj hogy valóban az legyen. Ezért kéne az USA-nak erősnek látszania, ehelyett bénázik.

    USA most még vezető szuperhatalom, de egy király ha önként mond le a trónról/megosztja általában jobban jár mintha megvárja, hogy leváltsák!
  • pemga #66
    A cikkhez nem sok, inkább a #60 továbbgondolása, hogy az említett gondok nem Irak-specifikusak.
  • HUNIgor #65
    Nem csak a diplomások, hanem a kőművesek, szakácsok..

    Amíg nem adnak itthon is rendes füzetést addig ez így is lesz. De ennek most mi köze van a cikkhez?
  • pemga #64
    De talán ahhoz az kellett volna hogy egy olyasmi rendszerváltás történjen ott is mint itt középeurópában, szép lassan 3-4 év alatt kiszorítani Szaddamot, az ellenzéket meg felnevelgetni.

    A külföldön élők közül pl egy jó orvos most már biztos nem fog visszamenni abba a pokolba!!!!


    Ezért most nem fogtok szeretni... Magyarországról is tömegesen vándorolnak el az orvosok, egyszerűen azért, mert bármely NyEU országban egy hétvége alatt megvan nekik a havi. Régebben csak eljártak egy-egy hétvégére, most már egyre gyakrabban. A kamara arra panaszkodik, hogy már nem csak a kalandvágyó fiatalabbak, de a nagy gyakorlatú idősebbek is elvándorolnak, egyre tartósabban. Van aki könnyen tud mozogni, mert olyan tudása van ami nem ország-specifikus (mérnökök, orvosok, szemben pl. egy könyvelővel, adótanácsadóval, vagy ügyvéddel.) És ők mozognak is...
  • Alfa Of NS #63
    "A legnagyobb baj az arab néppel ,hogy már a kezdetek óta állandóan háborúznak egymással mindenféle értelmetlen vallási eszmék miatt."

    Miert, az europaiak kevesebbet haboruztak? Ertelmesebb celok miatt?
  • JTBM #62
    Bush már eddig legalább 100-szor, de inkább 1000-szer több Irakit öletett meg Irakban, mint Szadam. Az anyagi kárról, szétlövetett városokról, gyárakról, infrastuktúráról és az Iraki nép szenvedéseiről nem is beszélve.

    Arányaiban ha Bush egy pszichopata sorozatgyilkos, akkor Szadam egy áruházi tolvajnak megfelelő bűnöző...

    Az amerikaiak elhorták az Irakiaknak a demokráciát, azóta nincsen munka, áram, ennivaló, gyógyszer, lakás, utak, víz.

    Nem csodálkozom, ha ott ölik az amikat, ahol érik...
  • Sith #61
    Mivel politikai pályára készül nem vagyok 100% ig biztos hogy teljesen önzetlenül írta le az érzéseit (bocs de én valahogy nem bízom azokban akik politikusi pályára vágynak)
    Titkos info nem azért de itt szerintem nem arra kell gondolni hogy hol van ép az xy rakéta hordozo tengeralatjáró
    elég ha anyit leír hogy Bob általában du 5 kor szokot járörözni a Musztafa utcában...
    jah és hogy USA nak mi köze van Irak hoz hát igen az olaj... egyszerüen arról van szó hogy pár embert igencsak fejbe rugdosna oda át (és valjuk be talán itthon is) a jó nép ha 200$ lenne a benzin literje egyszerüen a népnek biztositani kell a benzint (USA ról van szó a kutyát se viszik le sétálni kocsi nélkül)
    jah és ha már a szükláto körüségnél tartunk akkor nem ártana kicsit jobban oda figyelni a hírekre a támadások egy igen nagyrésze nem az amerikai katonákat éri hanem pld az iraki rendöröket az ép alakuló hadsereget pld
    nem ott tartanak az Irakiak hogy gonosz elnyomo amerikaiak hanem ott hogy kié legyen a hatalom ha ennek az egész cirkusznak vége lesz
    érdemes átnézni a szomszédba igen a másik I betűs országra gondolok
    és a nagy "USA" barát arab országok aszem ott is van terorizmus pedig nincsenek megszálva...
    pusztán arra akartam kilikadni hogy nem csak az USA ban vannak pénz de főleg hatalom éhes emberek akiket befolyásolnak és oda küldenek valahová hogy harcoljanak
  • NEXUS6 #60
    "Az iraki nép még a középkorban él és attól ,hogy amerika megszállja őket nem fognak egyenként művelt ,demokrata ,családcentrikus ügyvédekké válni akik a hétvégén piknikezni járnak."

    Én ezt máshogy fogalmaznám: az iraki nép a középkorban él, most már.

    Szaddamnak hála az országból elmenekült vagy másfélmillió ember (vagy több), főleg az értelmesebbje, akik most b.sznak visszamenni a nagy "szabadságba".
    Rájuk talán lehetett volna építeni.
    De talán ahhoz az kellett volna hogy egy olyasmi rendszerváltás történjen ott is mint itt középeurópában, szép lassan 3-4 év alatt kiszorítani Szaddamot, az ellenzéket meg felnevelgetni.

    A külföldön élők közül pl egy jó orvos most már biztos nem fog visszamenni abba a pokolba!!!!
  • Derapo #59
    Elolvastam,sajnos arra a következtetésre jutottam,hogy ez az ember csak az érzéseit írta le meg azt,hogy mennyire unja a háborút.Ha titkos információkat adott volna ki, szerinted még élne?Ha igen akkor minimum a legszigorúbban őrzött börtönök egyikében csücsülne,nem pedig 2000$ büntetést kapott volna.