Berta Sándor

Kambodzsa exkirálya is blogol

"Köszönöm, hogy megsértett!" - válaszolta egy internetes hozzászólásra Norodom Szihanuk egykori kambodzsai király, aki a világhálón is uralkodóhoz méltóan, visszafogottan és az etikettre kínosan ügyelve viselkedik.

A blogok, vagyis az online naplók szerte a világon hódítanak. Napjainkban ma már szinte minden magára valamit is adó vállalatnak vagy híres embernek van internetes naplója. Utóbbiak közé tartozik immár Kambodzsa egykori királya is. Norodom Szihanuk öntörvényű ember, aki szerint teljesen természetes dolog, hogy éppúgy, mint minden honfitársának, neki is joga van bármilyen kérdésben véleményt nyilvánítani, legyen szó éppen Hollywoodról, a politikáról, vagy az általa is támogatott, melegek közötti házasságról.

Az exkirály három éve vezeti blogját és az őt támadó e-maileket éppúgy nyilvánosságra hozta az idők folyamán, mint a politikusokkal, hírességekkel folytatott levélváltásait vagy fontos történelmi dokumentumokat.


A jelenleg 82 éves uralkodó 50 éve meghatározó alakja az ázsiai politikai életnek. Először Kambodzsa függetlenségéért harcolva összetűzésbe került Franciaországgal, majd a vietnámi háborúban az Egyesült Államok ellen fordult, míg 1970-ben egy Washington által támogatott puccs meg nem döntötte a hatalmát. Ezután a Vörös Khmereket támogatta, akik cserébe - "hálából" - háziőrizetbe helyezték. 1993-ban, a Vietnám által felállított bábkormány lemondásával lépett trónra, majd egészségügyi okokból 2004 őszén lemondott fia, Sihamoni javára. Azóta az uralkodó Pekingben él, ahol időről időre orvosi kezelésben részesül. A szellemileg még mindig friss és csípős nyelvű öregúr visszavonulása óta a világhálón tevékenykedik. A francia, khmer és angol nyelven elérhető weboldalt naponta ezren látogatják és gondolatainak még mindig nagy hatása van nemcsak Kambodzsában, de szerte Ázsiában.

David Sifry, a Technorati cég webblog-specialistája szerint bámulatos, ahogy Szihanuk az internettel bánik és ahogy felhasználja, hogy így kommunikáljon népével és a nagyvilággal. Az exkirály nemcsak sármos, de önmagával szemben is ironikus. Egyszer rizst és pénzt küldött egy özvegynek, akinek meggyilkolták a férjét. Ám amikor tudomást szerzett, hogy a tettes maga az asszony volt, azt írta naplójába: "Micsoda fordulat! A brutális elkövető a férj saját asszonya volt, aki már börtönben ül. Ezért nem jár neki sem a rizs, sem a pénz."

Érdekes az is, ahogy a volt király megemlékezik az egykori hollywoodi sztárokról, például a westernfilmekben játszó Ken Maynardról. Szihanuk meghatódva írja, hogy az édesapja még két lovat vett neki régen és megtanulhatott úgy lovagolni, mint a példaképének tartott cowboy. Mindeközben Kambodzsa a király életéért aggódik, hiszen a 82 éves uralkodó rákban szenved. Az exkirály azonban erre a kérdésre is iróniával válaszolt. "Tudomásomra jutott, hogy egy újság már a halálhíremről szóló hírt készíti. Ma péntek van és 13-a, ám én mégsem érzem magam halottnak. De lehet, hogy már meghaltam, csak én nem tudok róla? Ennek ellenére hiszem, hogy még életben vagyok" - írja Szihanuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #3
    Politikailag kissé bizonytalan az öregúr, de ettől még lehet jó fej amúgy.
  • immovable #2
    hm..
  • gz8 #1
    Kudos!