Gyurkity Péter

Rekord nagyságú kalóz CD-fogás az USA-ban

Az amerikai hatóságok három férfit vádolnak zenei anyagok és szoftverek illegális másolatainak terjesztésével - a jogvédő szervezetek az Egyesült Államok történetének legnagyobb fogásáról beszélnek.

A három gyanúsított - Ye Teng Wen (29), Hao He (30) és Yaobin Zhai (33) - a nyomozás eddigi eredményei szerint ipari méretekben állították elő a kalózpéldányokat, és közreműködtek azok elterjesztésében. Elfogásukat az Észak-Kaliforniai Ügyészi Hivatal jelentette be, kiemelve, hogy a jogvédők az eddigi legnagyobb fogásnak tartják az akciót. A három férfi közül ketten amerikai állampolgárok, míg a harmadik munkaengedéllyel tartózkodott az országban. A hatóságok mintegy 325 ezer CD-lemez illegális előállításával vádolják őket.

Elfogásukra az Operation Remaster fedőnevű akció keretében került sor, amely helyi, állami és szövetségi hatóságok közös akcióját takarja, a meglehetősen hosszú nevű Rapid Enforcement Allied Computer Team High Tech Crimes Task Force (REACT) vezénylete alatt. Az általuk felgöngyölített ügyben két külön vádat fogalmaztak meg hármójukkal szemben: a szerzői jog megsértése, illetve az illegális másolatokkal történő kereskedelem. A hamis CD-k között latin zenétől kezdve a Symantec-szoftverekig rengeteg különböző anyagot találtak.

Az akcióban résztvevő hatóságok a napokban zártak le egy hasonló ügyben folytatott nyomozást, amelynek eredményeként öt gyanúsítottak fogtak el Kalifornia és Texas államokban. A tizenhárom különböző helyszínen lefolytatott vizsgálat akkor is egy otthoni sokszorosító üzem ellen indult, amelyben szintén korongok tízezreit állították elő. A mostani ügy szerteágazó jellegét mutatja, hogy a kalózlemezek az Államok számos területén, olykor még üzletekben is felbukkantak.

Itthon szeptemberben került sor hasonló akcióra, amelynek során két magánszemély raktárából több tízezer, illegális forgalmazásra szánt CD- és DVD-lemezt foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség. Az adathordozók között több ezer hamisítvány is akadt, amely valószínűleg zene- és filmkalózok másolóműhelyeibe került volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dante73 #36
    Itt fogalomzavar van....
    Ez nem kalózkodás, vagy warezolás! Nem maguknak, max egy-két havernak szedték le a cuccot, hanem nagy tételben hamisították! És ez más kategória, szerintem. Csak az a baj, hogy a RIAA és társaik összemossák a két fogalmat....
    Ezek, bőven megérdemlik, amit kapnak. Viszont ha magadnak szeded le a cuccot akkor is egy kalap alá vesznek a hamisítókkal, pedig a WAREZ A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG, nem a hamisítás.
  • mrzed001 #35
    Nekem a zene és film CD-k jártak a fejemben, nem a progikra gondoltam
    Persze teljesen más az arány a játékok, illetve programok esetében, de ha csak a zenét/filmet nézed, ott speciel tényleg igaz, hogy a terméket előállító (magyarán zenész) csak <20%-ot kap az eladott termék árából
  • pemga #34
    Jogdíj alatt én a szellemi terméket, mint olyan értettem. Ld: Ugyanazt a terméket közel ugyanolyan minőségben állították elő OLCSÓBBAN és fogyott, tehát sztem max az eladásonkénti (eredeti kiadónál szereplő) szerzői és előadói jogdíj kifizetése az, amivel tartoznak. (Ezt Te írtad. Felteszem, hogy a Symantec a saját programjait árusítja :)). A tartalom tehát a szerző, előadó, grafikus, studiós, meg mindenki aki tényleg részt is vett a termékben. A gyártás az a hordozó-val kapcsolatos rész (ő a hardware úgymond), a többi meg a kereskedő + állam. Ebből a legnagyobb rész a tartalomé (én ezt jogdíj + tulajdonjog néven illettem a postomban). Ha figyeltél, írtam is, hogy nem tudom hol van a Mahasz példájában a szerző/előadó. De ez a gyártás költségein nem változtat. Magyarország egyébként elég speciális példa, US-ben az állam szeletkéje minimális, mondjuk 25% helyett 1-3%-al számolj.
  • mrzed001 #33
    Igazad van, hogy a gyártási költség 10% alatti, de a jogdíj is csak 900 Ft, ami 20% alatt van :))

    Amiről én beszélek egyébként a kiadók monopólhelyzetének eltörlése :)
  • pemga #32

    Mahasz szerint egy 5000Ft-os cd-ből 300Ft a gyártási költség, bőven 10% alatt van :).
  • pemga #31
    A jogdíj? Dehogyis, legalább 50%. A többi haszon az a különféle kereskedelmi árrésekből származik. Az előállítási költség van 10% alatt :). Eleve már a nyersanyagon van jogdíj (pl. a DVD esetén asszem a pionyírnak kell csengetni csupán amiatt, hogy az ő formátumát használod, ez kb. 50cent. (Ez nem összekeverendő az Artisjus kategóriával, az azon felül van.) A korong és a vele való bíbelődés tételszámtól függően valahol 10-20cent körül van.) Erre jön rá tartalom jogdíja vagy tulajdonjoga (jópár dollár), ami a legtöbb. A Mahasz is kiadott ilyesmi összetétel leírást a zenei cd-kről, csak kicsit gyanús, mert abban a zene, vagy a szerző/előadó mint olyan nem szerepel :))).

    Ők biza rányomták, hogy Symantec, sőt imitálták a csomagolást, a cd-n a feliratokat (nem írott cd-k voltak), és a kézikönyvet is. Ezért ez hamisítás, mivel az eredeti terméknek akar látszani és megtéveszteni. Sőt, ez még csak nem is a Noke cipő meg Adios poló kategória, mert ők keményen az eredeti néven adták el.

    Amiről Te beszélsz az a technológia "használata", az teljesen más. Az a patentek világa. (Pl. a kerék mint olyan használata járművek továbbhaladásában).
  • mrzed001 #30
    Biztos vagy benne, hogy ez adja a termék árának jelentős részét ???
    Nem csak 10% alatti ez neagyúristen véletlenül?!
    Ismétlem, kapitalizmus van. Kitalálsz/gyártasz valamit és sikeres, akkor más is elkezdi gyártani, és aki jobban megoldja, az talponmarad, aki nem, elbukik.
    Az más kérdés, hogy márkanévvel visszaélés, de ha nem azt nyomatják rá, hogy XY kiadó, akkor azzal sem élt vissza, előadónak meg olymindegy, hogy ki adja neki a dellát... :p
  • pemga #29
    Valóban, pontosan ezt nem fizetik meg. És ez adja a termék árának jelentősebb részét (több mint a felét). Ha így jobban tetszik: engedély nélküli márkahasználat. Akkor képzeld így: valaki a nevedben kezd el postolni és másokat anyázni. Ha valaki erre begurul, Téged fog megverni :).

    Nem tudom Te pl. örülnél-e ha hamisított, szar minőségű dvd-ket vennél, mert a Verbatim logó miatt úgy gondoltad, eredeti. Aztán egyet sem tudsz belőle megírni.
  • [HUN]Stanlee #28
    Emberek, a cikk lenyege, hogy a kis kinaiakat elfogtak, mert nagy tetelben masoltak es eredetikent adtak el a dolgokat. Ez szerintem buntetendo.
    DE: ha nekem olyan gondolatom van, hogy le akarok tolteni egy filmet, zenet, akkor azert ne buntessenek meg. Mert ugye kart nem okozok senkinek. Itt megvan a lehetosegem, ha nem tetszik a dolog letorlom. ha eredetin megveszem, a boltban nem adjak vissz az arat. tehat pech.

    Az elottem szolok vitaja a cd-masolasrol, buncselekmenyekrol: otthon egy ket cd-t masolni nem bun - az erkolcsom azt mondja, ez nem rossz. Pedozni, nemi eroszakolni, embert olni az erkolcsom szerint bun es buntetendo. Szoval az vessen ram eloszor kovet, aki szerint egy britney cd masolsaert, letolteseert annyi buntetest kell kapnom mint egy kisgyerek, no megeroszakolasaert - mert akkor nala valami tenyleg gond van, ha a cd fontosabb, mint a gyerek, meg no...
  • mrzed001 #27
    A második részben igazad van, én még mindig ezen röhögök:



    No és most térjünk át az első részre:
    Termékhamisítás. Nos igen. Ugyanakkor azt is mondhatnám, hogy kapitalizmus van. Ugyanazt a terméket közel ugyanolyan minőségben állították elő OLCSÓBBAN és fogyott, tehát sztem max az eladásonkénti (eredeti kiadónál szereplő) szerzői és előadói jogdíj kifizetése az, amivel tartoznak