Gyurkity Péter

Szigorúbb spamellenes törvényeket sürget Ausztrália a hazai sikerek alapján

Az ausztrál kormányzat bejelentette, hogy a hatalmas szigetországban bevezetett szigorú spamellenes törvények és a súlyos büntetések sikeresnek bizonyultak a spamküldők elleni küzdelemben, így kiváló példával szolgálnak a többi ország számára.

Az Ausztrál Kommunikációs Hivatal (Australian Communications Authority, ACA) véleménye szerint az áprilisban bevezetett szigorú előírások jelentős szerepet játszanak a helyi spamküldők ellehetetlenítésében, ugyanis a kéretlen üzeneteket elküldő szervezeteket akár 780 ezer dolláros büntetéssel is sújthatják.

"Az ACA kezdettől fogva azokra a személyekre koncentrált, akik kéretlen üzeneteikben pornográf anyagokat, valamint reklámokat terjesztettek" - jelentette ki Bob Horton, a hivatal elnöke, és hozzáfűzte, hogy a beérkező panaszok drasztikus csökkenéséből arra következtetnek, hogy a törvény bevezetése óta eltelt három hónapban ezen személyek és vállalkozások beszüntették tevékenységüket.

A Spamhaus internetes figyelőszolgálata a közelmúltban megerősítette a kéretlen üzenetek visszaszorulásáról szóló kormányzati jelentéseket, és a cég kijelentette, hogy az ausztrál spamellenes törvények messze a leghatékonyabbak a világon. "A leghírhedtebb ausztrál spamküldők jelentős része beszüntette tevékenységét, néhányan pedig elhagyták az országot" - áll a cég jelentésében.

A Kommunikációs Hivatal közleménye szerint a törvény bevezetése óta eltelt időszakban a hivatal munkatársai közel 30 ezer panaszt regisztráltak. Az adófizetők bejelentései alapján összesen 100 vállalat figyelmét hívták fel arra, hogy módosítsa tevékenységét, de mindössze négy esetben küldtek ki hivatalos figyelmeztetést az érintett cégeknek. A nyilvánvaló siker ellenére Horton hangsúlyozta, hogy az ausztrál törvények csak a szigetországban érvényesek, és a globális problémákat kizárólag globális összefogással lehet leküzdeni. "Sikerült rendet raknunk saját házunk táján" - összegezte véleményét a hivatal elnöke. "De az ausztrál felhasználókat fenyegető spam 98 százaléka a világ más országaiból érkezik, tehát számunkra is rendkívül fontos, hogy a többi ország is kövesse példánkat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #6
    Tetejében a nagyrésze kínából jön, velük meg úgysem levelezek :)
    Mondjuk ausztrália ... ahol nemzeti internet filter van ? Hát ...
  • [HUN]PAStheLoD #5
    én tudok 1-et .. halálbüntetés ;>
  • Mage #4
    Ha csak 4 országból jönne, kizárnák őket a szolgáltatók.
  • aaaaa #3
    Te kizárod , de a felhasználók többi 99%-a azt sem tudja, hogy mi az az IP cím, csak olvasgatja a leveleket. A szolgáltó meg nem szűrhet országok alapján (szerencsére). Nehéz lesz jó megoldást találni a dologra, pedig nem ártana.
  • Mage #2
    Ha majd csak néhány országból lesz illegális küldeni, akkor az olyan IP-ket kizárom és kész. Ő bajuk lesz, hogy nem tudnak levelezni.
  • aaaaa #1
    Hatalmas eredmény lehetett. 100 helyett csak 98 spam levelet kapnak naponta. Amíg lesz olyan ország ahol nem tiltják, addig sajnos nehéz lesz megfékezni.