Specker Balázs

A Google a Föld meghódí­tására készül

A Google új, térképes szolgáltatással rukkolt elő, ami a helyi kereséseket műholdas képekkel kombinálva háromdimenziós látványt nyújt a területekről és az épületekről.

A Google Earth névre keresztelt új szolgáltatás a keresőóriás Keyhole részlegének köszönhető. A Google Earth úgy működik, hogy lehetővé teszi a felhasználó számára a hely vagy cím után keresést, és egy madártávlatból felvett képet is ad a területről. Ahogyan a felhasználó ráközelít a kívánt helyre, a háromdimenziós képeken megjelennek az épületek és a felszín - igaz, egyenlőre még csak néhány amerikai város esetében. A felhasználó elforgathatja és megdöntheti a háromdimenziós térképet, különböző információkat helyezhet el, amit aztán el is menthet a későbbi használat érdekében.

"A Google Earth kihasználja a szélessávú streaming tecnológiát és a háromdimenziós grafikát. Olyan mint egy videojáték, amivel virtuálisan mindenki bebarangolhatja a Földet, akár közvetlen szomszédságukat, de a bolygó legeldugottabb pontjait is" - mondta John Hanke, a Keyhole részleg vezetője a Internetnews.com-nak.


A Google adatbázisa Európáról

A Google adatbázisába került képek az elmúlt három év munkáját tükrözik, de a cég folyamatos frissítést ígér. Az alap Google Earth szolgáltatás és alkalmazás ingyenes. A tervek szerint a jövőben két, éves előfizetésen alapuló kibővített verzió is napvilágot lát, természetesen a jelenlegi szolgáltatás sikerétől függően. A béta verzió Macen még nem elérhető, futtatásához Windows 2000 vagy XP, minimum 500 MHz-es processzor, 128 MB RAM, 3D-s gyorsítókártya és legalább 128 kbit/s-os internetkapcsolat szükséges az Inquirer szerint.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Microsoft is nemrég indította el a hasonló jellegű, Local Search névre hallgató terület-alapú keresőjét, megérezve az új piac adta lehetőségeket. A verseny tehát itt is kiéleződni látszik, felértékelődik a helyfüggő információk szerepe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Esrohnoil #33
    Bagdad belvárosában - jelölve is van - egy ufo található. :D
  • AtisH #32
    Asszem 2002-es az adatok többsége. Egyébként nálunk sincs még rajta a várost elkerülő út. Ja és az a rész még ráadásul nem is nagyítható.
    A Himalája viszont állati jó bekapcsolt domborzattal!
  • RpPRO #31
    Bizony picit regebbi. Megneztem, h rajta van-e a kb egy eve epult korgyuru az egyik lakotelepen, Veszpremben, meg nincs, de akkor is dobbenetes.
  • nbj #30
    2 éves
  • FTeR #29
    Szár-hegy...
  • AtisH #28
    Mondom, hogy 2-3 max. 4 évvel ezelőtti felvétel. Legalábbis a taszári.
  • nbj #27
    meg nztem és mig 21-esek
  • nbj #26
    milyen migek? mig-21?? mer abból tényleg lehetne tudni h mikor kép
  • AtisH #25
    Hát ami azt illeti a taszári repteret nem takarták ki. A képről itélve kb. 2-3 évvel ezelőtti felvételek, így amcsi katona már nem sok volt, de jól kivehető a radar, meg a magyar MIG-ek.
    Érdekes, hogy se a Ferigyegyi, se a Kecskeméti reptér nem szerepel ennyire részletesen.

    Meg pl. Münchennél az októberi sörfesztivál "sátrait" építgetik éppen.
  • Esrohnoil #24
    A Bükkben tényleg van olyan h. Szar-hegy? :D
    A progi szerint igen...