Berta Sándor

A Mashboxx tulajdonába kerülhet a Grokster

Könnyen előfordulhat, hogy a Sony BMG zenei konszernnel szoros kapcsolatban álló legális fájlcserélő hálózat, a Mashboxx lesz a Grokster nevű P2P-cég új tulajdonosa. Az üzlet gyors megkötését elősegítheti a Grokstert sújtó amerikai legfelsőbb bíróság ítélete is.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nemrég a Grokster és a StreamCast nevű fájlcserélő hálózatokat üzemeltető és fejlesztő cégeket elmarasztoló ítéletet hozott. A zeneipar kitörő örömmel fogadta a döntést, míg a Wall Street Journal szerint a P2P-vállalat egy üzleti tranzakcióval igyekszik megmenekülni a további felelősségre vonás elől. A Grokster helyzetét nehezíti ugyanakkor, hogy a cég üzleti értéke rendkívül csekély és a kiszivárgott hírek szerint a Mashboxx is inkább egy olyan megoldásban lenne érdekelt, amely szerint a Grokster folyamatosan átpasszolná a felhasználóit a Mashboxxnak.

A P2P-cég lehetséges új tulajdonosának számító társaság székhelye Virginia Beachen van és az alapítói között található Wayne Rosso, a Grokster egykori elnöke, valamint Ignacio Lucea és Lucas Sáenz madridi ügyvéd. A Mashboxx legális fájlcseréléssel foglalkozik, a felhasználók ingyen tölthetik le, illetve hallgathatják meg a zeneszámok részleteit, ám a teljes dalért már fizetniük kell. A rendszer azonban jelenleg még csak a tesztelési fázisban van és csak október elejétől lesz teljeskörűen elérhető.

A Mashboxx licencmegállapodást kötött a Sony BMG-vel és hasonló tárgyalásokat folytat több más nagy zenei kiadóval is. "Minden olyan fájlcserélő rendszerrel hajlandóak vagyunk együttműködni, amely a jövőben legálissá szeretne válni" - nyilatkozta a Grokster-üzlet kapcsán Wayne Rosso. A tranzakcióról többet nem volt hajlandó elárulni, és sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a médiaértesüléseket.

Persze ahhoz, hogy az üzlet létrejöjjön, a Grokstert beperelő cégeknek és zenei szervezeteknek vissza kellene vonniuk a benyújtott vádakat. Ezenkívül kérdéses az is, hogy a P2P-cég, illetve az ügyfelei valóban mennyit érnek a Mashboxxnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!