Gyurkity Péter

Felvásárolják a Rambust?

A világhálón felbukkant híresztelések szerint a memóriatervező cég iránt több nagyvállalat is érdeklődik, és elképzelhető, hogy hamarosan felvásárolják a mostanában inkább perekben jeleskedő vállalatot.

A híresztelés több elemző véleménye szerint valós terveken alapul. Egyes a Samsungot, másik az Intelt jelölik meg, mint lehetséges felvásárlót, ám biztosat egyelőre egyik verzióról nem tudunk. Előbbi érdekessége, hogy a két vállalat néhány hónapos együttműködés után júniusban látványosan szakított egymással, majd kölcsönösen beperelték egymást. A vád a szokásos: mindkét fél azt állította, hogy a másik megsértette az általa bejegyzett szabadalmakat. A Rambus szerint a dél-koreai óriás a DDR, DDR 2, GDDR 2 és GDDR 3 memóriák gyártásával több mint 25 szabadalmát sértette meg. A világ első számú memóriagyártója azonban nem hagyta magát, és szintén beperelte újdonsült ellenfelét, amelyet jogtalan információszerzéssel és bizonyítékok eltüntetésével vádolt meg.

A tervező eközben folyamatosan arra törekszik, hogy minden egyes gyártót a megfelelő díj megfizetésére kötelezze, hiszen birtokukban van az SDRAM, a DDR SDRAM és a DDR2 SDRAM szabadalma. Egyik legfőbb céljuk, hogy minden egyes értékesített számítógép után megkapják az általuk jogosnak vélt részesedést. A mostani híreszteléssel kapcsolatban nem voltak hajlandók nyilatkozni, megtette ezt helyettük több szakértő, akik szerint erre vajmi kevés az esély.


Daniel Amir, a WR Hambrecht & Co. elemzője például a Reuters érdeklődésére azt válaszolta, sem a vállalat felvásárlása, sem a Samsung ellen folytatott per közeli lezárása nem túl valószínű. A két vállalat még ennél is szűkszavúbban nyilatkozott: Linda Ashmore, a Rambus szóvivője nem kívánta kommentálni a szóbeszédet, mindössze annyit árult el, hogy nincs tudomása egy csütörtökön várható hivatalos közleményről. Samsungos kollégája, Chris Goodhart nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Egyelőre annyi biztos, hogy a Rambus részvényeinek árfolyama megugrott a híresztelés hatására.

A vállalat augusztus utolsó hetében jelentette be, hogy kiterjesztette a tajvani UMC-vel (United Microelectronics Corp.) folytatott együttműködését. A lépés célja, hogy felgyorsítsák az új technológiák megjelenésének, illetve elterjedésének ütemét. Ez egyelőre a Rambus PCI Express technológiájára vonatkozik, amelyet az ULi Electronics és az XGI használ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #19
    Hopp, elírtam, természetesen DDR, és nem DDR2.
  • BiroAndras #18
    "Mellesleg szerintem a mai napig kiválóan teljesít ez az RD konfig."

    A TBird14000 + DDR2 is.

    "Érdekes módon ezen soha nincs valamiért rendszer összeomlás, ütközések egyebek. Játékoknál nincsenek megmagyarázhatatlan jelenségek stb... Minap pl.Az AOE3 demó egyik gépen játék közben desktopra dob, a másikon hibaüzi hegyek, ennél semmi."

    Ez szar minőségű hardver/driver kérdése. A RAM hibák random fagyásokat okoznak, mást nem nagyon. De a RAM hiba nem jellemző, én még nem láttam ilyet, pedig rengeteg gépet raktam már össze.
  • sse2 #17
    Tessék: RDk
    Rambus io
    Mellesleg szerintem a mai napig kiválóan teljesít ez az RD konfig. (6800GT-vel szárnyal) Érdekes módon ezen soha nincs valamiért rendszer összeomlás, ütközések egyebek. Játékoknál nincsenek megmagyarázhatatlan jelenségek stb... Minap pl.Az AOE3 demó egyik gépen játék közben desktopra dob, a másikon hibaüzi hegyek, ennél semmi. Ez csak megy, megy folyamatosan tökéletesen a 4 éves XP telepítéssel, pedig lett nyúzva rendesen.
    Sajnos jól elbaltázták ezt a céget a vezetőik, jól elsült megint főokosok agya. Pedig igen szép ez a Rambus architektúra ...
  • BiroAndras #16
    "AMD sd rammal utolérte p4 et ?"

    Jó, lehet, hogy csak DDR-rel, de a lényeg, hogy az ár/teljesítmény arányban az AMD fölénye vitathatatlan volt.
    Persze attól is függ, hogy mit nézünk. Multimédiában a P4 volt az erősebb, játékokban meg az AMD.
  • KDOG #15
    miért van az hogy windows témában tuti megjelenik egy véresszáju linuxos, és inteles témában egy naaaagypofáju amd-s :)

    Multkor láttam ilyet... Napster polo + amd baseball spka + szemüveg + palmtop + ipod :)

    Röhögö görcsöt nem tudtam visszatartani szinte :)
    Naná, hogy számtech nagykerben láttam :)

    Engem is érdekel a téma, de mégse öltözök be szánalmasnak, és nem szurom fel karora azt aki mást használ mint én.
    Ezek meg beteg emberek.
  • KDOG #14
    ugye erre szedsz gyogyszert ember ? :)
    AMD sd rammal utolérte p4 et ?
    P4 be neked a celeron is benne van, mint tesconál ?
    Fontos itt már megint ilyen vitát inditani ?

    Amugy jo lenne RD ha visszajönne. Igaz hogy anno 4 éve (vagy mrá régebben?) volt vagy 120 rongy csak az alaplap és a memoria. (800as samsung 512mb)
    DE A MAI NAPIG MÜKÖDIK !
    Nem is akárhogy, amit egy 1,8 northwood biztosit.
    28 fokon gyári ventilátorral, ami már azota megy amiota a gép megvan.
    i850 es asus lapka, meg az intel i850MV .... jo lapok ezek :)

    Nah persze amd-t sd rammal tudom... nem közeliti meg :D
  • BiroAndras #13
    "ez egy általános kijelentés (már majdnem flame) ami így ebben a formában nem biztos hogy igaz"

    Nem értem. Nem igaz, mert általános? És mitől flém? Talán nem igaz?
    Én történetesen épp akkor vettem az előző gépem (4-5 éve), amikor a P4-ek bejöttek. Néztem teszteket és árlistákat, és rövid úton arra jutottam, hogy egy AMD konfiggal sokkal jobban járok. A P4 iszonyat drága volt akkor(drága proci, drága alaplap, és drága RAM). Végül egy 1.4GHz-es TBird magos procit vettem és nem bántam meg. Csak tavaly nyáron cseréltem le, de azóta is vígan dolgozik az öcsém gépében, és bőven elég a teljesítménye.
  • dez #12
    Cash Latency? Rejtett pénzösszegek!? Csodálkozol, hogy nem beszélnek?
    (Bocs, nem lehetett kihagyni.)
  • szombi #11
    épen ez az, amiről senki sem beszél!
    hogy mennyi a CASH LATENCY értékük!
  • tehen_m #10
    És milyenek az időzítései?