Gyurkity Péter

Perháború a Samsung és a Rambus között

A két vállalat néhány hónapos együttműködés után látványosan szakított egymással, maujd kölcsönösen beperelték egymást azzal a nem túlságosan meglepő váddal, hogy a másik megsértette az általa bejegyzett szabadalmakat.

A háború kirobbantását a Rambus vállalta magára, és az elmúlt héten szabadalomsértési pert indított a Samsung ellen, hangsúlyozva, hogy a dél-koreai óriás a DDR, DDR 2, GDDR 2 és GDDR 3 memóriák gyártásával több mint 25 szabadalmát sértette meg. A világ első számú memóriagyártója azonban nem hagyta magát, és a most szintén beperelte újdonsült ellenfelét, amelyet jogtalan információszerzéssel és bizonyítékok eltüntetésével vádolt meg.

Az elsősorban tervezéssel foglalkozó Rambus sietsége némileg meglepő, hiszen az együttműködési megállapodás eredetileg a hónap végén járt volna le, de a jelek szerint a cég vezetése nem volt hajlandó addig várni, és azonnal felrúgta a megállapodást, amelynek keretében egyébként a Samsung az RDRAM és XDR RAM technológiát is licencelte.

A dél-koreai óriás éppen egy hónappal ezelőtt jelentette be új 512 MB-os XDR DRAM modulját, amely az együttműködés gyümölcseként született, és a szerverektől a digitális televízió készülékekig rengeteg helyen otthonra találhat. Ez az együttműködés azonban a jelek szerint nem bizonyult megfelelőnek mindkét fél számára, és nem akadályozta meg a pereskedés kirobbanását.

A Rambus közleménye kiemeli, hogy a Samsung többnyire ugyanazon szabadalmakat sértette meg, mint a Hynix Semiconductor, a Nanya Technologies, valamint az Infineon Technologies, így valójában nem új perről van szó, hanem egyszerűen hozzáadták a Samsungot a korábbi listához.

A vállalat elhúzódó küzdelme így lassan tragikomédiába fullad: lassan nagyítóval kell felkutatniuk azokat a memóriagyártókat, amelyek ellen még nem indítottak peres eljárást, miközben a vállalat sokak szemében elvesztette korábbi hírnevét, és majdhogynem a névtelenségbe süllyedt vissza. A Rambus vezetői azonban szemlátomást fontosabbnak tartják a pereskedést, minthogy minden erővel a fejlesztésre koncentráljanak és hozzájáruljanak a memóriaipar megújításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #4
    "Az elsősorban tervezéssel foglalkozó Rambus..." Sztem már profilt váltottak
  • waterman #3
    szép lesz, ha felélik a tartalékaikat és a perben meg megállapodás még sehol..
  • concrete #2
    ahelyett hogy dologznának futtatják a jogászaikat, közben meg a felhasználok bekaphatják mi?
  • pafi #1
    A rambus-nak még az SCO-t kellene beperelnie, az lenne az igazi LOL!