Berta Sándor

Rambus - kartellvád négy memóriagyártó ellen

Folytatódik a Rambus és a négy konkurens memóriagyártó vállalat között kirobbant vita. Egy kaliforniai szövetségi bíróság előtt a Rambus kartellvádas ügyet kezdeményezett a Siemens, Infineon, Micron és Hynix cégek ellen.

A Rambus vádjai szerint a négy nagy memóriagyártó konszern összehangolta tevékenységét, azért, hogy megakadályozzák egy egészséges versenyhelyzet kialakulását az RDRAM-memóriachipek piacán. Ez az összefogás a cég közlése szerint illegális és ezen kívül lehetővé tette azt, hogy az ő termékei kiszoruljanak a memóriapiacról. Mindezt a társaság jelentette be az egyesült államokbeli Los Altos városban.

Az ügy egyébként nem újkeletű, már jóhúzódik és lassan kezd átláthatatlanná válni. A Rambus korábban például - többek között - szabadalmi jogok megsértésével vádolta meg a német Infineon céget. Az Infineon erre válaszul a dél-koreai Hynix társasággal közösen panaszt nyújtott be az Európai Unióhoz a Rambus-szal szemben. A két vállalat azzal vádolta meg az amerikai konkurensét, hogy visszaél a világ memóriapiacán betöltött, "vezető technológiai szabvány-szállító" pozíciójával, és a Rambus teszi mindezt azért, hogy a többi memóriagyártó cégtől a korábbinál nagyobb összegű licencdíjakat szedhessen be.

Jelenleg tehát ott tart az ügy, hogy az öt memóriagyártó cég gyakorlatilag keresztül-kasul beperelte, feljelentette, megvádolta már egymást az elmúlt néhány esztendő alatt, viszont az eltelt idő alatt egyikük sem jutott közelebb sem az igazához, sem pedig a vélt vagy valós sérelmeiket kárpótoló kártérítésekhez. A legrosszabbul az egész ügyben pedig alighanem a felhasználók járnak, hiszen a memóriaárak ismét emelkednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    gl & hf ..
  • Cat #2
    a rambus már miota eldölt hogy elveszíti a DDR el szembeni csatát már csak a pereskedésekre koncentrál, küzdenek hogy le ne zuhanjanak a szakadékba, de a DDR2 már végleg eltapossa őket...
  • Kandurex #1
    kész...