Gyurkity Péter

Megegyezéssel zárult a Rambus-Infineon per

A memóriákat gyártó Infineon Technologies és az elsősorban tervezéssel foglalkozó Rambus peren kívüli megegyezéssel zárta le a két cég között hosszú ideje húzódó vitát.

A két évre szóló megállapodás értelmében - amelyet hétfőn jelentettek be - az Infineon közel 47 millió dollárért cserébe megvásárolja az összes jelenlegi és fejlesztés alatt álló Rambus szabadalom felhasználásához szükséges licenceket, így szabadon felhasználhatja azokat saját termékeinél. Véget ért tehát a hosszú évek óta tartó pereskedés, amely egyes vélemények szerint az egész memóriaipart súlyos, már-már visszafordíthatatlan katasztrófával fenyegette.

A német cég novemberi 15-től, negyedéves leosztásban fizeti majd ki a licencdíjakat, egészen 2007-ig. A határidő lejárta után azonban a vállalat továbbra is felhasználhatja a Rambus által bejegyzett szabadalmakat, feltéve, ha befizeti az újabb díjakat.

"Elégedettek vagyunk a tárgyalások során elért eredménnyel, és úgy gondoljuk, hogy mindez befektetőink legjobb érdekeit szolgálja. A mostani megállapodásra azonban egyedi esetként tekintünk, és semmiképpen sem szabad példának tekinteni a jövőben folytatandó tárgyalásokon" - jelentette ki Harold Hughes, a Rambus vezérigazgatója egy elemzőknek tartott konferencián. A vezérigazgató ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a megállapodás segíthet lezárni a többi folyamatban levő ügyet, és felgyorsíthatja a vállalat munkáját.

A Rambus szinte a bejelentéssel egy időben tette közzé legfrissebb előrejelzését, amely némileg visszafogottabb eredményeket jósol, mint a januárban elkészített jelentés. Akkor ugyanis 38 és 42 millió dolláros bevétellel számoltak, a mostani összefoglalóban azonban 37-38 milliót valószínűsítenek a szakemberek. A bevétel csökkenésével egy időben nőnek a vállalat kiadásai: a korábbi 30-34 millió dollár helyett most már 33-36 millió dolláros kiadással számolnak, amelyet a vállalat részéről elsősorban a bírósági perek költségeivel magyaráznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!