Gyurkity Péter

Újabb pert indított a Rambus

A kaliforniai chiptervező cég a szellemi tulajdon jogtalan felhasználása miatt újra beperelte a Hynix Semiconductor, a tajvani Nanya Technologies, és Infineon Technologies vállalatokat.

A jóideje csak a perei miatt újságok címlapjára kerülő Rambus újabb jogi csatározásba kezdett, utóbbi két gyártó közös vállalkozását, az Inotera Memories nevű közös cégét is beperelte, azzal a váddal, hogy ezen társaságok a DDR2 ramok tervezése és gyártása során jogtalanul használták fel a Rambus szellemi tulajdonát. Az észak-kaliforniai kerületi bíróságra eljuttatott dokumentum szerint a grafikus kártyákon alkalmazott GDDR2 és GDDR3 memóriák sértik a Rambus szabadalmait. A szemben álló felek jól ismerik egymást, hiszen a Rambus már korábban pert indított a három gyártó ellen, és a hagyományos DDR ramok esetében ugyanezzel a váddal illette őket.

A Hynix, a Nanya, valamint az Infineon azonban nem maradt adós a válasszal, és beperelték a chiptervezőt, kétségbe vonva a szóban forgó szabadalmak valódiságát. A három cég bátorsága mindenképpen figyelemreméltó, hiszen más gyártók - mint például a Samsung - korábban beleegyeztek egy tekintélyes díj kifizetésébe. A korábbi tárgyalások során a Rambus sikereket ért el a három vállalat ellen, és amennyiben a bíróság helybenhagyja az érintett szabadalmakat, a Rambus jókora összegeket söpörhet be a gyártóktól. A DDR2 esetében pedig egy hasonló döntés újabb dollármilliárdokat jelente a vállalatnak, hiszen a perben érintett négy gyártón kívül számos más vállalat foglalkozik GDDR2 és GDDR3 memóriák előállításával.

A bírósági perek végső kimenetele jelentős mértékben befolyásolhatja a piac alakulását is, hiszen a hatalmas díjak kifizetése után a gyártó cégek kénytelenek lesznek módosítani az árakat. Számos vállalat kerülhet nehéz helyzetbe, és előretörhetnek olyan kevéssé ismert kisebb cégek is, amelyek eddig nem sok szóhoz jutottak a nagyvállalatok mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DW #7
    Nekem ma akadt a kezembe egy ŰIntel 850-es lap, és vagy 3 db 820-as Intel lap, amelyik mind-mind rambus-t használ. Sőt, még 2 rambus modul is van hozzá. Asszem össze fogok tenni egyet:D
    Ja és van rambus-sd átalakítóm:D
  • formatuq #6
    nekem is van meg 1gb rambus ram az egyik gepemben. nem adnam el soha. eszmeletlen gyors.
    az hogy az intel megszivatta a rambust, szarba hagyta, es ugy vedekezik egy kis ceg ahogy tud, beperli azokat akik loptak tole, vagy jogtalanul hasznaltak bizonyos termekuket, teljesen megertem.
    nagyot csinaltak, jo volt a termeg, igaz draga (masik fele ram arat meg mestersegesen tartottak magasan) go rambus!
  • tehen_m #5
    késleltetésben :D
  • Csudri #4
    Mondjuk esetleg sebességben? Amikor anno megvettem a PC800-as Rambus-os gépemet akkor mindent legyilkolt.
  • TeszteloPontHu #3
    Miben voltak bikák? Fogyasztásban v. árban? :)
  • Csudri #2
    Valamit tudhattak anno a Rambus-os csávók, mert bikák voltak azok a ramok! Én is csak egy hónapja cseréltem le a Rambus-t DDR-re, de csak azért mert drága lett volna a bővítés, amúgy sosem cseréltem volna, de hiába az idő és a pénz nagy úr!
  • aaaaa #1
    Nem jött be az aranyáron kínált RDRAM ,sebaj majd a pereskedésből bejön egy kis lé, és még gyártani vagy fejleszteni sem kell semmit...