Berta Sándor

Megváltásként fogadták a VoIP-t Ugandában

Uganda eddig nem korszerű infrastruktúrájáról, sokkal inkább a polgárháborúkról, az éhezésről, az üldöztetésekről volt ismert. Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat, ennek egyik eszköze lehet az internetes telefónia.

Uganda legtöbb részén elfogadott módszer, hogy aki telefonálni szeretne, vagy valamit el akar intézni, az elgyalogol vagy elfut a legközelebbi faluig. Általában így cselekedtek a Bukuuku régióban élő emberek is. Idén nyáron, egész pontosan júniusban azonban valami megváltozott: a régió négy falujában mérnökök telefonokat szereltek fel. A munkálatokat nehezítette, hogy Bukuukuban - hasonlóan Uganda más területeihez - nincsenek távvezetékek, így meglehetősen nehéz volt telefonkapcsolatot létesíteni. Az Organisation Actions Aid (OAA) nevű segélyszervezet munkatársai azonban nem estek kétségbe és vezeték nélküli VoIP-rendszert állítottak föl.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A magát szerencsésnek mondható négy falu mindegyikében egy-egy miniszámítógépet helyeztek el a szakemberek, amelyekben egy-egy 533 MHz-es órajelű processzor és egy-egy aprócska, 2 GB-os tárolókapacitású merevlemez található. Az operációs rendszer természetesen Linux és a mini PC-k WLAN-adapterrel is rendelkezik, amelyek segítségével kapcsolatba tudnak lépni a közeli Nyamiryangóban lévő WLAN-antennával. Mivel áramvezetékek nincsenek, az összes mini-PC napelemről megy, a napcellákat a kunyhók tetején helyezték el. A kiegészítő áramforrások központi generátorról működnek, amelyet biciklikkel köttek össze és a helybeliek szoktak meghajtani.

A helyi lakosoknak csupán annyi a dolguk, hogy az üzembe állított analóg telefonnal telefonáljanak. A falvak közötti beszélgetések ingyenesek, a többi hívásért azonban már fizetni kell, mivel ehhez műholdas kapcsolatra van szükség. Az OAA munkatársai remélik, hogy ez a sikeres projekt követendő példát jelenthet a többi hasonló program számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GutBesserWasser #6
    Na... látom, jó kis vita kezd kibontakozni a globalizációról. Én nem vagyok globalizációpárti, pontosabban az nem tetszik, hogy a Föld nevű bolygón a népviselet egyre inkább a farmer+póló, kólával a bal, sült krumplival a jobb kézben, a hozzávaló egyengondolkodásmóddal együtt.
    De. A globalizáció megkerülhetetlen, pont azért, hogy a Davos80 által említett emberek továbbra is telefonálhassanak eperzabálás közben a fürdőkádban dögölve. Mert nehogy már azt higyje valaki, hogy pl. az USA puszta szívjóságból "exportálja" a "demokráciát". Üzlet ez, piacszerzés, mégpedig meglehetősen erőszakosan. (Anno gyarmatosításnak hívták az ilyet.) Ezzel együtt komoly előnyei is tudnak lenni, jó példa erre az ugandai telefonrendszer. Persze kérdés az, hogy amit mi, euroamerikai emberek az életminőség mércéjének tartunk, azt más gyökerű emberek is annak tartják-e? Tessék csak elgondolkodni az arabokon, kínaiakon, japánokon, tibetieken, stb.
    Lényeg: a globalizációval, ha tisztességesen csinálnák, együtt kéne járjon annak a felismertetése, hogy az adott közösségek hagyományai, hitvilága és ezek megőrzése a mindennapokban elsődleges fontosságú. Úgy is lehet VoIP telefonálni, ha az ember együtt él az ősei által is hitt szellemekkel, vagy a Szent Korona alattvalójának tartja magát. Viszont úgy lelkileg gazdagabb.
    (És nem bánnám, ha mérnökök százai indulnának Ugandába napelemekkel a hátukon. Én pl. mérnök vagyok, és - ha a költségeimet állják - kész vagyok bármikor indulni.)
  • smv #5
    Anno földrajz órán a globalizációról mesélt nekünk a tanár, és vitát kellett rendeznünk. A vitába én globalizáció párti voltam, és amellett érveltem, hogy az ilyen embereknek is járhat ugyanaz, mint ami a nyugat-európainak. De az óra végén a tanár is, és mindenki más is közölte, hogy a globalizáció rossz dolog, és nem kell tö9nkretenni 1 népet sem. Tehát: Nekik ez nem jár, ha tetszik ha nem.
  • Caro #4
    Ennek az életnek is megvan a maga varázsa.
    Ezek az emberek nem is ismerik a technológia korlátait, nem tudják, hol tart a fejlett civilizáció, ezért nem ismerik a korlátait sem.
    És relatív szabadon élnek.
    És nem szennyezik halálra a környezetüket, semmilyen módon.
  • davos80 #3
    Kicsit szerintem megalázó, h tekerniük kell a telefonállásért, miközben más országokban valaki fürdőkádban dögölve, epret zabálva telefonál...
  • Cat #2
    http://www.sg.hu/kep/2005_09/0914uganda5.jpg <- ebből látszik hogy ez csak látványprojekt, "ilyet is lehet csinálni", mivel kizártnak tartom, hogy szakemberek százai indulnának neki napelemeket cipelve a hátukon, hogy a falukban legyen telefon
  • Sir Quno Jedi #1
    A bicikli jó ötlet, nálunk is bevezethetnék, egyből nem lennénk ílyen elhízott információs társadalom. Ha beszélni akarsz, tekerj !