Gyurkity Péter

Csatlakozik az Internet2-höz a RIAA és az MPAA

A két hírhedt szervezet a napokban csatlakozott a nagy sebességű hálózatot működtető konzorciumhoz, annak érdekében, hogy az új technológiák mellett is garantálják a tartalmak védelmét.

A fejlesztést végző szervezet pénteken jelentette be a két új tag csatlakozását, amelyek a közösséggel együttműködve igyekeznek kialakítani a védelem feltételeit. Az Amerikai Mozgókép Szövetség és az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége ugyanis elsősorban a következő generációs hálózaton lehetővé váló illegális csereberétől tart, amit az eddigi eredmények alapján nagy veszélyként értékeltek. A hálózat jelenlegi sebességrekordja másodpercenként 6,25 gigabit, és nem lehet azt állítani, hogy a szerencsés kiválasztottak ne próbálkoztak volna letöltéssel.

Tavaly már beszámoltunk arról, hogy az Internet2-n is javában folyik a fájlcsere. Az apropót az i2hub nevű rendszer elkészülte adta, mely a világ számos különböző pontján élő egyetemisták ezreinek biztosít minden korábbinál kiválóbb lehetőséget arra, hogy fájlokat cseréljenek egymás között, illetve hogy chateljenek egymással. Persze míg a hallgatók roppant módon örülnek a páratlanul nagy adatátviteli sebességnek, addig az Internet2 egyéb felhasználói máris aggodalmuknak adtak hangot az új rendszerrel kapcsolatban. A RIAA idén áprilisban ennek bizonyítékát adta, amikor 18 amerikai egyetem hallgatóit perelte be szerzői joggal védett anyagokat terjesztése miatt.


A projektben résztvevő amerikai intézmények térképe

A két szervezet egyelőre nem nyilatkozott a részletekről, és azt sem voltak hajlandók elárulni, hogy milyen új technológiákkal készülnek a veszélyeztetett tartalmak megvédésére. "Az MPAA nagy lehetőséget lát ebben az együttműködésben, ahogy igyekszünk megfelelni az új technológiák támasztotta követelményeknek" - nyilatkozta Dan Glickman, az MPAA elnöke. Ennek megfelelően a kiadókat és filmstúdiókat tömörítő szervezetek a jelenlegi Internet2 hálózatot használják fel a teszteléshez, illetve az új másolásvédelmi technológiák kikísérletezéséhez.

Az Internet2-vel kapcsolatos kutatás az Amerikai Energiaügyi Minisztérium kezdeményezése alapján indult, és időközben számos magánember és cég kapcsolódott be projektbe. Jelenleg több mint 200 egyetem és tudományos intézet, és több mint 60 kommunikációs vállalat része a hálózatnak, amely mintegy 140 ezer felhasználót tömörít. A jelenlegi sebességrekord másodpercenként 6,25 gigabit - tavaly másodpercentként 4,23 gigabitet értek el -, ám a tervek szerint az Internet2-nek bírnia kell a 10 Gb/s-os tartós adatátvitelt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bucser #34
    Hát ha nem 5 K-ért adnának egy kb 100 ft-os áron előállítható terméket még meg is venném:D Csak ugye benézték az árat és abból nem akarnak engedni:D pedig ha felennyi lenne mindennek az ára vagy 3-ad ennyi talán több cd-t vennék... Csak hát ugye ők tudják.. azinternetahibás!!!
  • haxoror #33
  • longobard #32
    Tőlem aztán létrehozhatják az Internet8-at is 1000 terabit/s sebességgel is, nekem nem kell, ha nincs rajta az, amit a jogvédők tiltanak.
  • Inquisitor #31
    Nekem is ez ugrott be elsőre. :)
    Vagy tud valaki valami ezzel ellenkezőt?
  • MacrosTheBlack #30
    Már régebben is mondtak ilyet, aztán mégis csak azokat zaklatták. Az egyszerű júzernek nincs 10 ügyvédje aki kimagyaráz mindent, meg alapból beszarik ha megjelenik a yard, és közben x év sittel fenyegetik. Egy nagyüzemi vállalkozó meg lazán elpereskedik velük 6-7 évet, aztán felmentik, azok nem olyan 1szerű préda. Ezeknek is csak a statisztika kell hogy legyen mit felmutatni mire ment el a sok pénz amit felmarkoltak a szponzoroktól.
  • h4x0r #29
    Nembaj, menjenek csak az Internet2-re, itt az Internet1-en pedig haljanak ki. :-)
  • Zsoldos #28
    "hogy az új technológiák mellett is garantálják a tartalmak védelmét."

    is? a regiek mellett sem tudtak, nem is lehet :)
  • Zoldalma #27
    Ez hivatalosan tortent? Mert mar mondtak parszor, aztan megsem ugy lett.
  • Caro #26
    A BSA-t nem kell szidni, ők nem ekkora barmok.
    Nemrég kijelentették, hogy az otthoni felhasználók nyugodjanak meg, békén hagyják őket.
  • MacrosTheBlack #25
    Menjenek el dolgozni, ahogy mindenki. Ezeket a szúnyogokhoz tudnám hasonlítani. Idegesítő élősködők.