Berta Sándor

Mítosz vagy valóság a Skype?

Egy piackutató cég szerint jóval kevesebben használják az internetes telefonálást lehetővé tevő számítógépes programot, mint azt korábban - a letöltési adatokból kiindulva - a szakemberek gondolták.

A Point Topic nevű brit piackutató cég legfrissebb felmérése erősen megrendítheti a Skype piaci pozícióját. 2005 áprilisában a Skype fejlesztői azt jelentették, hogy körülbelül 100 millióan töltötték le a szoftvert. Valójában azonban eddig az időpontig csak mintegy 35 millióan regisztrálták a programot, amely egyre újabb funkciókkal és szolgáltatásokkal bővül. A Skype-Out nevű fizetős VoIP-szolgáltatásnak - amelynek a segítségével vezetékes és mobil telefonszámokat is fel lehet hívni - eddig csupán 1,2 millió regisztrált tagja van.

A Point Topic szakembereinek becslése szerint a programmal 2005 tavaszán csupán 5,3 millióan telefonáltak rendszeresen. A vállalat felméréséből kiderül, hogy hiába töltik le sokan a szoftvert, azzal rendszeresen csak kevesen telefonálnak vagy akik le is töltik, esetleg ki sem próbálják, illetve ha használják is, nem regisztráltatják magukat.

Ettől függetlenül megállapítható, hogy a VoIP-szolgáltatások iránt továbbra is egyre nagyobb az érdeklődés világszerte. Egyes források szerint az elmúlt hónapokban az internetes telefont használó személyek száma közel megduplázódott és napjainkra ez a szám eléri a 11 millió főt. A brit piackutató cég még optimistább ebben a kérdésben és adatai szerint - amelyek egyrészt a szolgáltatók adatain, másrészt becsléseken alapulnak - 2005 első negyedévében kereken 17,4 millió ember használta az internetes telefonokat. A japánok a legszorgalmasabb internetes telefonálók, ott ugyanis a hivatalos adatok és a becslések szerint mintegy 7,2 millió ember telefonál rendszeresen IP-hálózaton át.

Sok országban az internetes telefonra úgy tekintenek, mint a hagyományos vezetékes és mobil telefonszolgáltatások kiegészítőjére. Norvégiában azonban az egyik távközlési szolgáltató, a Telio elérte, hogy a vezetékes telefonszolgáltatás helyett ma már szinte minden előfizetője VoIP-készülékeken telefonál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wbtist #33
    Álig várom, hogy lehessen kapni. :))
  • gz8 #32
    Akkor valami bugzik nálad, az én 512 megámból 26-ot eszik, semmi lassulás. Igaz, hogy a vnc-vel összeakad néha, de az más tészta.
  • Caro #31
    Olvasd el a leírást!
    Ha mindössze 1 eurót átultalsz, egyszer, akkor nincs többé korlátozás.
  • RpPRO #30
    Es percenkent ujrahivod, miutan megszkadt, ugye?

    Kiprobaltam ezt a VoipBuster-t, konnyu es jo, de nincs valami konkurrens termek VoIP alapu, mellyel legalabb 2 percig lehet vezetekest hivni megszakitas nelkul?
  • Munch #29
    Fejezzétek már be az intel vs amd vitát...
    Nekem mindkét platformon ugyanazt a bűnt követte el a skype.
    Egy pár hónapig működött hibátlanul, aztán kis idő eltelvével állandóan beszaggatott. Lehet, hogy nézi a windóz öregedését? :DDD
    Már megint használhatatlan a skype nálam... :/
    Remélem csinálnak végre valami bug nélküli verziót is.
  • grymreaper #28
    A Linux vs Windowst kihagytad. Ugyanis Linux alatt tökéletesen fut és nem is eszik többet 4-5%-nál (2400+ AMD).
  • BandiG #27
    Ezt imádom, hogy minden 2. fórumban elkezdődik valami intel vs AMD, utána valaki beszól valami nod32-t, amire valaki elkezdi dicsőíteni a NAV-ot és akkor gyorsan jön 1-2 ember, hogy az nvidia és az ATI se maradjon ki :)
    Egyébként sztem a skype akkor tudna király lenni, ha beletennének valami alacsony minőségű módot driekt game közbeni használatra.
  • Inquisitor #26
    Nekem P4-em van, ellenben boltban dolgozom, és szvsz van némi rálátásom a dologra.
    Az egyetlen dolog, amiben a P4 jelenleg jobb, az a Hyper Treading, aki nem használja ki azt viszont nem érdekli. (Másrészt mások tudtak csinálni normál preemtive multitask procit a 80-as években ...)
    Ellenben: Drágább, forróbb, a most kapható 915-925 alaplapok meg kevesebbet tudnak, mint pl. egy NForce 4 ... (945-955 meg aránytalan drága)

    Amúgy nem értem mi baj a Skype procihasználatával, nem játékok alá van fejlesztve, hanem sima telefonos programnak, anak meg jó. Bár jönnek a konkurensek :)
    Gizmo a Skype babérjaira tör
  • HuHa #25
    Az is fontos mi van még a gépen. Egyes alkalmazásokat nem szeret, amikor próbáltam pl NOD32-vel volt erősen összeveszve, és talán ZA sem szereti. Nemtudom azóta mit javítottak ezen a téren, de könnyen lehet ez a nagy különbségek oka.
  • Lamellus #24
    1.2 ota mar kozpontilag is tarolja a telefonkonyvet.