Gyurkity Péter

A tinik uralják a világhálót

Egy friss tanulmány szerint a tinédzserek járnak élen az új technológiák, eszközök - ezen belül is az internet - befogadásában és alkalmazásában, és ők vezethetik be a társadalmat a digitális korba.

A Pew Internet & American Life Project kérésére elkészített tanulmány elsősorban az amerikai tinédzserek alapján következtet a fiatalok vezető szerepére, de bátran kijelenthetjük, hogy a jelenség az egész világon megfigyelhető. Adataik szerint az elmúlt négy évben az Egyesült Államokban 24 százalékkal, vagyis csaknem egynegyedével nőtt a világhálót használó tinédzserek száma. Ezen belül jelentős túlsúlyban vannak a 12 és 17 év közötti fiatalok, akik e csoporton belül a népesség 87 százalékát teszik ki. Létszámuk emelkedése minden egyes területen megfigyelhető, legyen szó játékokról, hírekről, online vásárlásról vagy akár életmódról.

A korosztály jelentősége ráadásul nemcsak a világhálót, hanem minden új technológiát illetően növekszik, elég ha csak a kommunikációra, a szórakozásra vagy az iskolai tanulmányokra gondolunk. Ez utóbbinál nem kell messzire mennünk, hogy megfelelő példát találjunk: májusban éppen az SG került a média figyelmének központjába, mégpedig az oldalra állítólag kikerült érettségi tételek miatt. Akkor tételes cáfolatra volt szükség, hogy némiképp csituljon a hangulat, ami egyben a fél-, illetve hamis információk és az internetet övező gyanú - olykor félelem - következményeire is figyelmeztetett. Nyilvánvaló, hogy az újjal, ismeretlennel szembeni félelem sajnos még az internet esetében is meglepő dolgokra képes, és ez a félelem olykor a döntéshozókra is átterjed.

A tanulmány néhány érdekes részletre is rávilágít. A levelezés, amely egyre inkább kezdi elveszíteni korábbi domináns szerepét az azonnali üzenetküldőkkel szemben, lassan új értelmet nyer. A tinik ugyanis az e-mailt inkább a felnőttekkel és intézményekkel való kapcsolattartásra használják, míg az azonnali üzenetküldés a korosztályon belüli kommunikációra szolgál. A levelezés tehát egyre inkább hivatalos jelleget ölt.

Egyre többen lépnek fel a világhálóra az iskolákból, a könyvtárakból vagy nyilvános internetkávézókból, és ezzel egy időben rohamosan terjednek az online játékok. Jól mutatja ezt, hogy bár a legtöbben még mindig elsősorban a levelezést bonyolítják az interneten, de ez alig előzi meg a mozifilmek, televíziós műsorok, vagy az online játékok iránt érdeklődők arányát. A hírolvasás és az azonnali üzenetküldés szintén kimagaslik, amit némileg lemaradva követnek az iskolai, politikai hírek és események.

A teljes tanulmány itt található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • P3h3ly #19
    vicces, ezt én is megmondtam volna nekik :) ide nekem azt a sok millió dollárt de azonnal!!!
  • Asperot #18
    Annyira háttal azért nem vagyok a témának, pedig a melóhoz valóban nem kell. Inkább ott a lényegi különbség hogy Én csak tudom hogy mit kell csinálni de a nagy többség azt is tudja hogy miért kell úgy csinálni.
  • fonak #17
    Azért ez elég szégyen, korán lemaradtál :) Hisz még "csak" 30-35 lehetsz. Jó tudom munka (ha nem kapcsolatos a PC-vel), család stb... meg a az aggkori bemattulás:) ez utóbbit magamon is érzem.
  • Asperot #16
    14 évesen még nekem kellet oktatni a családot a VHS videók programozására, bekötésére és mindenki csak pislogott.
    Ma ha gondom van a pc-vel a szomszéd 14 éves srác ugrik át hogy segítsen.
    Semmi sem változott a mai fiataloknak már természetes hogy a mindennapok része. Számukra mindig is volt számítógép, net stb. Persze hogy ők használják leginkább.
  • immovable #15
    LÁL
  • Bith #14
    Bementek volna egy chatre, ott is láthatják, hogy tele van 12-15 éves vérpistikékkel...
  • Munch #13
    Nagyon sok logika kellett ehhez a tanulmányhoz...
    sosem hittem volna.
  • MacrosTheBlack #12
    Ezexerint nemcsak nálunk volt sulinet.
  • Hege15 #11
    Mitöbb
    én oktatattam a volt info tanárom
    komolyan
    mert ő csak az office-hoz értett
    én meg a többieknek nyomtam a sódert
    szinte én tanitottam az info órán
    :D
  • Laci73 #10
    Ha az én megboldogult tinédzserkoromban (amikor még a BBS-ek is újdonságnak számítottak és a 16Kbit-es Zyxel modemek jelentették a letöltések csúcsát - már ha a Postafelügyelet engedélyezte :)) meglett volna a jelen szinten elérhető világháló (ugyanis az Internet akkoriban a tudományos elité volt, minden multimédiás sallang nélkül és méregdrágán) én is rajta lógtam volna.