Kővári Ádám

Érettségi 2005 - avagy miből lesz a szenzáció

A hétköznapi médiafogyasztó hajlamos azt hinni, hogy amit tv-ben, rádióban hall, újságokban olvas az egy gondosan ellenőrzött, valóságot hűen tükröző, tudatosan szerkesztett információ. Informatikában járatos, de a tömegmédiában kevésbé eligazodó szakemberként eddig én is így gondoltam. Egészen mostanáig.

Az elmúlt napok érettségi botrányának egyik érintettjeként alkalmam volt a tömegmédia működésével, hírfeldolgozó és elemző képességével megismerkedni. Ahogy az már minden olvasónk számára ismert, a szövevényes ügy egyik szála, hogy az SG.hu fórumába a ThePartyFace becenevű fórumozó belinkelt egy fekete csíkokkal vastagon összemaszatolt, szinte olvashatatlan képet, amelyről később kiderült, hogy a másnapi magyar érettségi egyik oldala volt.

Az elmúlt három napban több mint 30 interjút adtam televízióknak, rádióknak és újságoknak. Mára világossá vált számomra, hogy a magyar tömegmédia kedves munkatársai - tisztelet a kivételnek - semmi erőfeszítést nem tesznek annak érdekében, hogy megismerjék a tényeket. Olyan dolgokból csinálnak szenzációt, aminek gyakorlatilag nincs hírértéke, és olyan dolgokat felejtenek el megemlíteni, amelyek fontosak. Az összefüggések pontos megismeréséhez szükség van leírni, hogy robbant ki az "internetes botrány".

Vasárnap

Vasárnap éjszaka 22 óra 47 perckor a ThePartyFace (továbbiakban csak TPF) nevű regisztrált fórumozó az Érettségi c. fórumtémába beszúrt egy vastag fekete csíkokkal olvashatatlanná tett képet. A képen - később kiderült - a másnapi magyar érettségi szövegértési feladata volt.

Hétfő

Hétfőn 17 óra körül a Magyar Televíziótól hív egy hölgy, aki udvariasan érdeklődik milyen információval tudok szolgálni az "SG-ről letölthető mai magyar tételekkel kapcsolatban". A hölgy elmondta, hogy "bizonyítéka van": egy ingyenes szolgáltatótól küldött névtelen elektronikus levelet kapott, amelyben screenshotot küldtek az inkriminált fórumhozzászólásról.

Fogalmam sem volt miről beszél. Elkezdtem a fórumban keresgélni a tételeket, végiglapoztam az Érettségi c. témát, de a képet már korábban kitörölték a moderátorok. A kitörölt hozzászólások között valóban megtaláltam a ominózus ábrát, amelyet valaki a www.kepfeltoltes.hu oldalra töltött fel és szúrt be képként a fórumba. Mivel már végetértek a vizsgák, kiemelhetem, hogy a http://www.kepfeltoltes.hu/050508/011.jpg címen e cikk születésének pillanatában még mindig elérhető a beszúrt kép, biztonság kedvéért beszerkesztem ide is:


Különösen érdekes, hogy az MTV honlapjának órája szerint 17:07-kor, tehát már a telefonhívás előtt megjelent egy azóta többször átírt hír "Botrány! Tételek a neten!" címmel amelybe beszúrták a levélben kapott screenshotot. Ezután megindult a lavina. Szinte az összes kisebb nagyobb média azonnal hívta szerkesztőségünket és információt kért az "SG-ről letölthető tételekkel kapcsolatban". Természetesen mindenkit tájékoztattam, hogy valóban megjelent egy kép egy hozzászólásban, de ezt a moderátorok már korábban törölték.

Hétfő este az MTV híradójában már nem volt szó az SG-ről, helyette bemutatták a saját tudósítójukat, aki már vasárnap este 8 órakor, tehát az SG-n beszúrt kép előtt 2 és fél órával már birtokában volt a TELJES tételsornak.

Kedd

Kedden délelőtt sem állt le a média érdeklődése, több tv, rádió és újság érdeklődött arról, tudjuk-e ki szúrta be a képet. Természetesen tudjuk, tájékoztattam erről a médiát is. Ezután kirobbant a következő szenzáció: TUDJÁK AZ "ELKÖVETŐ" IP-CÍMÉT!

A média még aznap újabb "hírt" talált, kiderült, hogy az ügyet nyomozó hatóság még nem jutott el hozzánk, és még nem kérték el a TPF hálózati azonosítóját. Újabb szenzáció: A HATÓSÁGOK MÉG NEM KÉRTÉK EL AZ "ELKÖVETŐ" IP-CÍMÉT!

Szerda

A mai napon fokozott a bulvármédia érdeklődése. A kérdés a tegnapi szál továbbgörgetése: kikérte már a nyomozóhatóság az IP-címet? Igen, mindenki megnyugodhat, hivatalos hatósági felszólítást kaptunk, és törvényi kötelezettségeinknek eleget téve kiadtuk az IP-címet.

Tények, tanulságok, és kérdések

  • Tényszerűen NEM IGAZ az egyes médiumokban megjelent állítás, miszerint az SG-ről le lehetett tölteni a tételsort. Kizárólag egy olvashatatlanná tett kép jelent meg. Ezt az MTV híradósa - annak ellenére hogy csatornája adott hírt az egész dologról - még ma sem tudta, és meglepődött amikor mondtam neki.

  • Ha a kedves újságíró kollégák vették volna magunknak a fáradtságot és kicsit belemélyednek olyan fórumokba ahol nagy számban vannak érettségizők , akkor láthatják, hogy itt-ott megjelentek olyan internet címek, ahonnan tényleg le lehetett a tételeket tölteni. Tegnapi hírünkben mi is közöltük a palya.hu fórumát, és máshol a felvi.hu fórumát is hírbe hozták. Az internetes társadalom és főleg a fiatalok internetes szokásait ismerve azonban szinte kizárt, hogy ezekről az oldalakról terjedtek volna el tömegesen. A fórumokból egyértelműen kiderül, hogy a többség üzenetküldő programokat és fájlcserélő hálózatokat használva töltötte le, illetve e-mailben küldözgették egymásnak. A fénymásolóról már nem is beszélve...

  • TPF-nek - ahogy másnak sem - fogalma sem lehetett, hogy az az oldal amit beszúrt az tényleg a másnapi érettségi tétel egy oldala. Még a botrány kirobbanásának pillanatában, (ami az érettségi után volt) sem tudta még senki megmondani, hogy az oldal tényleg igazi érettségi tételsorból származik-e. Tehát a kedves média úgy vetődött erre a hírre, hogy fogalmuk sem volt, hogy van-e bármi köze a valósághoz. Ennyi erővel egy hamisított kép is lehetett volna, mint ahogy szinte a hír elterjedésének pillanatában elterjedtek a viccesnek szánt, az érettségizőket tanulásra buzdító, vagy éppen átverésből korábbi tételsorokat ideinek feltüntető oldalak.

  • Ha az MTV riportere a kép SG-re felkerülése előtt birtokában volt a teljes tételsornak (többször mutatták, hogy reggel 7-kor készítettek a pályaudvari óra mellett felvételt), akkor hogy jelenhet meg az MTV honlapján olyan információ, hogy a tételeket az SG-ről töltötték le? Az MTV-n belül sincs információáramlás?

  • Miért szenzáció az, hogy egy meggondolatlan gyerek hencegésből beszúrt egy olvashatatlan képet, amiről ő maga sem tudta biztosan, hogy tényleg a másnapi érettségi egy oldala? Miért nem az a szenzáció, hogy gyakorlatilag az összes tétel kijutott, és senki sem tudja, hogy hol szivárog a rendszer?

  • Miért nem az a szenzáció, hogy a digitális technika korában a tételsorokat még mindig nyomdában nyomják, raktározzák, őrzik, majd szállítják, ahelyett hogy végre használnák az internet előnyeit? Vajon mennyibe került ez a logisztika és mennyibe kerülne felszerelni az iskolákat olyan nagyteljesítményű fénymásolókkal, amellyel helyben lehetne sokszorosítani a feladatlapokat?

    Kérem a kedves sajtó munkatársait, hogy a további ostoba kérdések és következtetések helyett inkább a fentebbi dolgokon gondolkozzanak el. Az offline sajtó részéről már megszoktuk, hogy rendszerint az internet minden rossz forrása: pedofil képek és bombareceptek mellett most már az aktuális érettségi tételekhez is hozzájuthat bárki... Azonban egészen biztos, hogy ha ezt az ügyet nem fújják fel a saját méretének többszörösére, akkor nem kezdenek el az érettségizők az utolsó utáni felkészülés helyett az interneten keresgélni, a szülők gyermekeik jövőjéért aggódni, és talán nem kellene most a matekot sem újraírni.

    Kedves érettségiző fiatalok, sajnos ilyen a média. Nagy kalappal a továbbiakhoz.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • irkab1rka #227
      flame on
      a srácokkal megbeszéltem magánban :)
      ha idősebbek lesznek, és szorgalmasan tanulnak (nem csak az "isiben" leadott anyagot), akkor majd megértik.
      flame off

      amugy hamar kifuLYt a téma, mindneki jól hozzászólt, és aztán LYól nem történt semmi.
      Pontosan azért és ahogy a média kezeli az ügyet. NAaaaaaaaaaa, kinek sikerült a metek így másodikra? :)))
    • MrCrowley #226
      avman: Sulinet (illetve mostmár Közháló) program köszöni szépen megy(eget), és akinek 512-es ADSL jut 100 gépre az már örül mint majom a farkának. De mint már mondtam elsősorban nem a kiküldéssel van a gond..ámbár halkan megjegyezném hogy 10-én is éppen csak két körzetben volt leállás pár órára központi hiba miatt. Szerencsésebb esetben ilyenkor az intézménynek van tartalék vonala, szerencsétlenebb esetben lehet máshoz rohangászni hogy töltse már le a motyót (feltéve hogy az nem csak a belső rendszeren elérhető).
      mrzool:A leválasztást remélem csak nem gondoltad át rendesen! A fizikális leválasztásnak a DNS feloldások nem hinném hogy örülnének. De szerintem az IP üzemeltetés 1000+1 jobb megoldást tud ilyen esetre.
      Az amiről beszélünk pedig az hogy az iskolák távközlési/informatikai parkja nincs halálosan agyonbiztosítva. Sok helyen nincs is nagyon aki mélyrehatóan foglalkozzon vele, mert a rendszergazda egy kijelölt (informatika) tanár akinek órakedvezményen kívül nem sok jár. :(
      Természetesen van olyan iskola -nem is kevés- ahol ezek a dolgok már nem jelentenek problémát. De mi most az _összes_ érettségiztető iskoláról beszélünk ugyebár!
    • avman #225
      természetesen irkab1rka postjára ment
    • avman #224
      te pedig nem hallottál az iskolai sulinet programról valamint nem tudsz értelmezni egy szöveget... hogy segítsek: arra akart kilyukadni a cikkíró miszerint ezeket a pénzeket, melyeket ebbe az elavult rendszerbe forgatnak éppneséggel a minimális technikai háttérre is költhetnék... de éppenséggel mutass már egy olyan középiskolát, ahol nincs internet és úgy egyáltalán egy nagyobbacska számtech terem... nem kioktatni kellett volna, hanem csak logikusan gondolkodni...
    • mrzool #223
      "a/ életetekben nem hallottatok volna se dDos-ról, se spam-ról."

      Akár az egész sulinetes hálózatot le lehetne kapcsolni a külvilágról arra a pár percre, amíg minden iskolásba eljutnak a tételek egy titkosított csatornán (pl. VPN). A spam nem tudom, hogy jön képbe, nyilván nem e-mailben kéne kiküldeni.

      "b/ se kábelszakadásról"

      Szopás, ebben az esetben viszont még mindig lehetséges a mobiltelefonos netelérés (max néhány megás pdf-ekről beszélünk!)

      "c/ se olyan tanárokról, akik kis faluban tanítanak, és a vakolatra nincs pénze az iskolának, nem hogy internetre."

      Cirka 8 éve minden középiskolában kell, hogy legyen Internet. Akkor miről is beszélünk?
    • irkab1rka #222
      Srácok, álljatok már le ezzel a "majd az interneten keresztül kell eljuttatni az érettségi tételsort" dologgal.

      Úgy dumáltok, mintha
      a/ életetekben nem hallottatok volna se dDos-ról, se spam-ról.
      b/ se kábelszakadásról
      c/ se olyan tanárokról, akik kis faluban tanítanak, és a vakolatra nincs pénze az iskolának, nem hogy internetre.

      Nem kell mindíg "politikai szálra" gondolni. A tételsor mindenkit érdekel ilyenkor, és ha valaki vigyázatlan, vagy lepasszolja, akkor...
    • irkab1rka #221
      Végre korrekt cikk az SG-n
    • Chappy #220
      nálunk az ált. isk.-ben nem lehet fénymásolni. Minden tanár a saját pénzén másol... kivéve azt, aki fizikaversenyre készített. Annyi feladatot szokott évente másolni, amennyit csak bír szeginy gép. Ő megmonta.
    • MrCrowley #219
      "nem munkaköri kötelessége az érettségiztetés"
      Az érettségiztetés az _iskola_ kötelessége amennyire Én tudom. Ezen belül nyilván a takarító nő takarít, az adminisztrátor adminisztrál, a tanár pedig felügyel/kérdez..stb.
      A nyomtató mellett nyilván vagy az adminisztrátornak, vagy a rendszergazdának kéne állni. DE! Mint mondottam volt a jelenlegi rendszer mellett is túlterhelt mindenki aki szóba jöhet(ne). Most hadd ne papoljak arról hogy milyen "csodás" rendszerek okoznak túlmunkákat, és hogy egyes rendelkezések hányszoros papírmunkát követelnek meg _fix_ számú emberrel! Az aki benne van annak nem kell magyarázni hogy micsoda kötéltánc így is ellátni a feladatokat amit _megkövetelnek_ az intézmények dolgozóitól.
      Ami meg a pénzt illeti: a nyomtatók beszerzése dolog továbbra is kérdéses számomra h mibül is.

      Természetesen szerintem is többet kell megtenni a tételek biztonságos célbajuttatása, és megőrzése érdekében. De úgy vélem hogy itt a jelenlegi rendszer módosításával is el lehetne érni a megfelelő eredményt. Csak azt kell elérni hogy a borítékok tartalmához még az igazgatós _se_ férhessenek hozzá a határidőig! Ez talán nem is olyan bonyolult.
    • Yv@n #218
      *találjunk*

      ez tudnám hogy került oda...