Nyerges Tibor

Érettségi tételek az SG.hu-n?

Tegnap délután és este a magyar média attól volt hangos, hogy oldalunkról is letölthető a magyar érettségi. Valójában persze csak fórumunkra került fel egy másik, tőlünk teljesen független oldalra feltöltött olvashatatlan, összecsíkozott kép linkje.

Fórumunkba vasárnap este valóban belinkeltek egy szinte olvashatatlan, feketével összecsíkozott képet, melyet moderátorunk pár óra múlva eltávolított. Mivel az érettségi tételek elméletileg titkosak, természetesen mi sem tudhattuk, hogy a kép valós vagy nem, szerkesztőségünk számára is csak hétfő délután folyamán derült ki az eset. Fontos kiemelnünk azt is, hogy a képet nem lapunkra töltötték fel, hanem csak egy link volt a tőlünk függetlenül működő www.kepfeltoltes.hu oldalra.

Ugyan mi is értesültünk a médiából, hogy az ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozóiroda, de oldalunktól még nem kérték ki a képet belinkelő fórumozó adatait, és fontos ismét megjegyeznünk, hogy a feltöltés nem szerverünkre történt, tehát a "szolgálati titok megsértése" ügyében zajló nyomozásban lényeges IP címet nem tőlünk lehet megtudni.

Az Oktatási Minisztérium szerint az iskolákból nem jelentettek visszaéléseket, és ők nem találtak az interneten semmit. A minisztérium közleménye szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kizárt, hogy a magyar nyelv és irodalom tantárgy írásbeli érettségi vizsgáját meg kell ismételni.

Az igazi botrányt az MTV1 esti hiradója hozta, melyben bejátszottak egy felvételt, melyet hétfő reggel készítettek egy pályaudvari óra mellett. A komplett tételsorral a kezében felvételt készítő tudosítót később - mint azt a 22 órai Este műsorban is bejátszották - szinte azonnal elvitték a rendőrők kihallgatásra. Ráadásul a hétfő esti adásban Krizsó Szilvia Magyar Bálint kezébe adta a keddi matematika tételeket is, azaz nem csak a magyar, hanem valószínűleg az összes tétel kiszivárgott. Különösen érdekes, hogy míg a palya.hu fórumában tegnap óta elérhető mind a matematika, mind a holnapi történelem érettségi tételsora, addig az Oktatási Minisztérium "keresőprogramjai" erre nem tudnak rábukkanni.

Magyar Bálint közlése szerint a dolog egyértelműen politikai célokat szolgál, és állításának valóban lehet valóságalapja, hisz valóban nem logikus, hogy diákok vagy a lopással pénzt keresni akaró bűnözők több sajtó szerkesztőségébe eljutassák a komplett érettségi kérdéssort.

Az eset azt mutatja, hogy balgaság volt több hónappal az érettségi előtt kinyomtatni, tárolni, szállítani, majd ismét tárolni, szállítani a tételeket, főleg hogy - ha már informatikai oldal vagyunk - emeljük ki, hogy jóval biztonságosabb módszerek is lennének. Amennyiben a korábbi rendszer szerint csak pár órával az érettségi előtt, vagy akár előző nap ülne össze a feladatokat kidolgozó bizottság, és a minden középiskolában jelenlévő nyomtatóval és fénymásolóval ott helyben, az iskolában nyomtatnák ki az emailben, titkosított .pdf fájlban elköldött anyagot, biztosan nem történne hasonló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fotel #104
    Ennek inkább örülj, nem ez a tipikus.
  • KDOG #103
    ja amin röhögtem, hogy a sok szodásszifon szemüveges kis nagyokos hivta fel az iskolát, hogy jajjmár a pisti aki 4 es volt, nehogy 5 öst irjon, mert akkro nem ö lesz az osztályelsö (vannak akiknek ez szintén földöntuli élvezetet jelent).
    Kicsit szánalmas
  • Focew #102
    Mivan?
    Magyar Bálintnak csak annyi köze van hozzá, hogy ő az oktatási miniszter, így ő a felelős. (Ez mindenhol így van. a főnök a felelős, mindegy kinek a hibájából van a gáz)
    Amugy a 21.században már lehetne annyi esze, az oktatási minisztériumban dolgozóknak, hogy alkalmazzák a modern kor technikáját. Így az előzetes nyomtatásra, szállításra, tárolásra, őrzásre stb. kiadott milliók helyett (amiből bizonyára nemkevés a haverkomajóbarát zsebébe landolt) minden iskolába vesznek egy nyomtatót/fénymásolót és annyi.
    EZ pedig Magyar Bálint felelőssége! Az általa irányitott minisztériumi munka sebezhetősége miatt izgul plusszba jópár tízezer (százezer?) ember.
  • KDOG #101
    bocs helyesirásért ;)
  • KDOG #100
    ha van egy kis ezsetek észreveszitek, hogy nem joszándék vezérelte az illetöt. Gondoljatok bele, ez a kormány vezette be az uj érettségi rendszert ami jelentössen jobb (multvében érettségiztem). :) De hát nehogymár nem Orbán találta fel a vizet is, ezért amint ezt valaki kitette internetre (szerintetek google.co.hu oldalon hányan irták keresöbe hogy érettségi feladatlapok ?
    Egy szó mint szár, van min lovagolnia most igy a médiának, és a leges legjobban szivja mszp, és akinek ez erekcioval teljes kielégülést okoz, az pedig fidesz :)
    Amugy tegnap elött este kérték töllem az érettségi feladatsort. 150 useres messengerem van, nicket váltottam, és kb 20 helyröl kezdték el küldeni :).
    Szépen lefotozott képeket.
    Amugyinterneten simán le lehet követni visszafele az e-mailezéseket. Ha pedig egyböl valaki feltöltötte ntre, akkor a szerver üzemeltetöje 3 honapig köteles megörizni a logfájlokat, melyek épségét esetek 99% ban egy backupszerver is garantálja.

    jajjmár hogy ne lehessen kinyomozni.....

    ÉS ki az a balf*sz aki szerint SG.hu-n jelent meg elöször ?! MEllesleg SG.hu ugyanugy tudja az ip cimeket. SÖt mgé egy info, hogy magyarországon engedélyel kb 10 perc alatt megmondják, hogy azt az ip cimet, abban a pillanatban ki hol mikor használta. Netkávézo se mentség, mert ott személyit kell kérni. stb.. stb...
  • icespeakyy #99
    Ez az mi a fasz köze van ,Magyar Bálint-nak az egészhez,anyámék megkapták a Gimi.-be már áprilisba,az,hogy egy hülye pöcs vhonnan megszerezte ,nem függ össze az oktatásügyi miniszter munkájával.Egybébként az MDF-nek megin egy jó kis fogás,hogy fikázza az MSZP-t,ami gusztustalan...Plussz még a médiának is beadta vki,úgyhogy nem kéne csodálkozni,ha az MDF-FIDESZ Egyesülés csinálta volna ezt az egész hercehucát...Na meg ezen fognak lovagolni a köv. választásig....
  • icespeakyy #98
    nyócker/Csorba Simon mondja :L.L Juniornak :)
  • IMYke2.0.0.0 #97
    Erről egy nagyon frappáns idézet jut eszembe:
    [...]Mi vagyunk a Hatalom, én és az Apám...[csak másodikok lehettek a Csorba-klán után]

    Aki kitalálja, honnan származik, az kap egy jelesre megírt 2006-os érettségit :)

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
    Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® Graphics Media Accelerator 900 (integrált) .:|:. Intel Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP (integrált) .:|:. 340W-os táp - Aktív PFC .:|:. Windows XP HUN SP2 .:|:. HP 1730 LCD (17", 25ms, 1280*1024/75Hz, analóg/DVI, Pivot-képes).
  • NuCLEARScoRp #96
    A fidesz felhasználta a diákokat Magyar bálint lejáratására/megbuktatására.. büszkék lehetnek magukra nagyon,,,
  • Rozsomák #95
    Ez egy *ib*szott nagy szívás! Én 3 éve érettségiztem idén javítót írtam matekból hogy a 3-as érettségimet kijavítsam a felvételi miatt. És őszitén megmondom nem csaltam eszembe se jutott hogy megnézzem a neten mert becsületesen készültem rá és hogy őszinte legyek kurva könnyü volt. Egy órával hamarabb befejeztem és ha minden igaz kb 90%-os lett. Éppen ézért én nem szeretném újra írni viszont azt sem szeretném hogy az egyetem mondja azt hogy nem fogadja el a vizsgámat (ilyen híreket is hallottam) vagy hogy a javítótanár fogja rám hogy csaltam mert 4 levelezőssel írtam akik viszont sík hülyék matekból. Az biztos hogy valaki kibaszott nagy hibát követett el mert most miatta 116000 érettségiző díák szív.