Gyurkity Péter

Korrupciós vádak miatt távozik az Infineon egyik vezetője

A Németországban kipattant korrupciós botránnyal egy időben a neves memóriagyártó egyik igazgatója is hasonló ügybe keveredett, aki nem sokkal nevének megemlítése után távozott posztjáról, és elhagyta a vállalatot.

A Reuters jelentése szerint Andreas von Zitzewitz, a memóriachipek gyártását végző részleg igazgatója azután ajánlotta fel lemondását, hogy a hatóságok pénteken ellepték az Infineon irodáit. Döntését közleményben hozták nyilvánosságra, amelyből kiderült, hogy a hatóságok egyes sportrendezvények támogatására kieszközölt szponzori pénzek miatt figyeltek fel az igazgatóra, és maga a vállalat nem keveredett gyanúba.

Az Infineon vezetése teljes együttműködéséről biztosította az ügyben nyomozó hatóságokat, és a memóriagyártó igazgatótanácsa szombaton azonnali hatállyal elfogadta Zitzewitz lemondását. "Nem nyilatkozunk folyamatban lévő nyomozásokkal kapcsolatban. A vállalat érdekében gyors döntésre volt szükség, és ezt megtettük" - jelentette ki Max Dietrich Kley, az igazgatótanács elnöke.

A lassan világméretűvé bontakozó botrány mellett tehát kisebb hasonló ügyekben is vizsgálatot folytatnak, és könnyen előfordulhat, hogy a nyomo­zás során újabb személyek neve merül majd fel. A hetekkel ezelőtt kipattant ügyről eddig annyit lehet tudni, hogy a Volkswagen csehországi, angolai, brazíliai és indiai üzemeiben a helyi vezetők kamucégeket hoztak létre, és lényegében saját maguknak adtak többmillió eurós megbízásokat. A botrány kulcsfigurája a Skoda a volt személyzeti főnöke, Helmuth Schuster, akit több más vezetővel - köztük Klaus Volkerttel, az üzemi tanács lemondott elnökével - együtt a vállalat vezetése jelentett fel.

A napokban Peter Hartz, a német autógyártó személyzeti főnöke is felajánlotta lemondását, és az ügy várhatóan tovább gyűrűzik majd. Az Infineon-ügy érdekessége, hogy a vállalat éppen a memóriachipek gyártását végző részleg eladásán gondolkodik, és felmerült, hogy megszabadulnak a részvények egy tekintélyes hányadától. Zitzewitz lemondása minden bizonnyal hátráltatja a végső döntést, hiszen a részleg vezetését ideiglenes Wolfgang Ziebart vezérigazgató kénytelen átvenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!