Berta Sándor

Hódít az intelligens snowboard-dzseki

Lassan meg kell szoknunk, hogy néhány éven beklül a mindennapjaink szerves részvé válnak az intelligens ruhák. Az O'Neill Europe sportfelszereléseket gyártó cég és az Infineon AG közös fejlesztésének eredményeként megszületett snowboard-dzseki (snowboard = hódeszkás) az első "Wearable Electronics" termék.

Münchenben mutatták be az intelligens ruhák első képviselőjét. Az érdemi munkát az Infineon végezte. A főleg memóriagyártóként ismert vállalat ezúttal új kihívásokkal találta szemben magát. Az O'Neill Europe kérésének eleget téve ugyanis egy chipmodult kellett integrálnia a dzsekibe, ezáltal olyan funkciók váltak elérhetővé a ruha viselője számára, mint a Bluetooth-technológiát igénybe vevő mobiltelefonálás vagy az MP3-lejátszó működtetése. Az elektronikai részt úgy tervezték, hogy megfeleljen a snowboardozás körülményeinek, tehát elviselje a hideget, a rázkódást, az ütéseket. Az új ruhacsoda neve egyébként THE HUB lett.


Dieter May, az Infineonnál a stratégiáért és a fejlődő piacokért felelős szakember szerint a most bejelentett termék új fejezetet nyit a ruhák készítésében és nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy később teljesen integrálni lehessen az elektronikai alkatrészeket és funkciókat a különböző ruhákba. Ez a technológia kétségtelenül új piacokat nyithat az Infineon számára és lépéselőnyt biztosít az új terület iránt érdeklődő konkurens cégekkel szemben.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A THE HUB-ba egyébként olyan, az elektromosságot vezetni képes anyagpályákat varrnak bele, amelyeken keresztül a chipmodul egy úgynevezett anyagbillentyűzet és a sisakba beépített hangszórókkal van összekötve. A chipben található az MP3-lejátszó és a Bluetooth-modul, utóbbival a mobiltelefont lehet irányítani. Amennyiben a snowboardos telefonálni szeretne a sztereókészülékből pillanatokon belül headset lesz. A beszélgetéshez szükséges mikrofont a dzseki gallérjába építették be.


Az intelligens ruhákra néhány esztendőn belül biztos, hogy óriási lesz a kereslet. A Venture Development Corporation például csak 2007-ben az intelligens textilanyagok piacán körülbelül egymilliárd eurós forgalommal számol világszerte! Az Infineon nem ül a babérjain és nem tétlenkedik, az új technológia ismertté válása óta már mintegy 200 textilipari céggel tárgyalt különböző későbbi konkrét projektekről. S például a hamelni szőnyeggyártó üzemben már készül az intelligens szőnyeg prototípusa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #14
    hát erre óriási kereslet lesz...
  • IMYke2.0.0.0 #13
    Idézet egy jővőbeli (elektronikus, állandóan frissülő , "intelligens") újságból:

    "Elveszett - ellopott - intelligens diszkós dzsekimet visszavásárolnám. Nélküle nem vagyok menő, kérem, jelentkezzen a becsületes megtaláló!"

    -----------------------------------------
    Mindennemű, magyarításra vonatkozó kérdés előtt mindig nézd meg a HONLAPOMON lévő ".:Magyarítás lista:." -t!
    >> Max Payne 2 MAGYAR MOD telepítési infók a honlapomon! <<
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004

    ------------------------------------------
  • M2 #11
    Az egészben az a lényeg, hogy a nagymenőknek lehessen ilyen.
    Aztán mikor a pórnép körében is elterjed, kijön az eggyel nagyobb tudású, a nagymenők upgradelnek...

    Most is meg lehetne csinálni, hogy legyen benne sms-billentyűzet meg digitcam meg palmtop meg gameboy meg multimédiacenter.
    De akkor mit adnának el mondjuk 5 év múlva?
  • Cactus #10
    Méghogy intelligens....Azért mert viszi a jeleket ide-oda? Nagy cucc... Majd ha snowboardozik helyettem, akkor aszondom királyság.
  • CSOCSO #8
    hat ezt aztan kurva intelligens..
    ezen hogy fogunk rohogni 10 ev mulva a tenyerunkbe...
    ez egy mp3 as kabat.. es ha jol emlexem mar 2 eve is volt ilyen...
  • Darth Sith #7
    érdekes cuccos. de inkább kihagyom. :)
  • HuAn82 #6
    Azért majd kiváncsi leszek, hogy mi történik az "intelligens" ruhákkal ha kimossák őket?!
  • Csudri #5
    Ez egy vicc! És intelligens snowboard is lesz hozzá? Mondjuk olyan amivel olyan trükköket lehet csinálni, hogy gördeszkán Tony bácsi megnyalná a tíz ujját! :D
  • envagyok #4
    Hol lehet kapni,mennyibe kerül?
  • oXynus #3
    akarok ilyet