Berta Sándor

Már az idén látható lesz az intelligens szőnyeg

A kölni Orgatec 2004 kiállításon mutatkozik be a Thinking Carpet névre keresztelt termék. Az eszköz nem más, mint egy, a légnyomási és a vibrációs értékeket, valamint a levegő hőmérsékletét figyelő szenzorokkal ellátott szőnyeg.

A Thinking Carpet-nek jelenleg csak a prototípusa létezik, a sorozatgyártásra még várni kell. A szenzoroktól beérkező adatok feldolgozását egy mikrochipekből álló, önmagát is fejleszteni képes hálózat végzi el. A különleges szőnyeggel kapcsolatos technológiai fejlesztésékért a főleg memóriagyártóként ismert, müncheni székhelyű Infineon AG felelt, míg az elsősorban porszívókat készítő Vorwerk cég az évek során háztartási gép-gyártóként megszerzett tapasztalataival segítette a nem mindennapi termék kifejlesztését. Az Infineon egyébként még tavaly jelentette be, hogy szeretne egy ilyen intelligens szőnyeget piacra dobni.


S hogy működik-e a Thinking Carpet? Nos, a válaszra még az Orgatec 2004 megnyitásáig várni kell. Az biztos, hogy óriási érdeklődés övezi majd a Kölnben idén október 10-e és 23-a között megrendezett kiállításon az intelligens szőnyeg prototípusának bemutatóját. A beépített szenzorok az Infineon és a Vorwerk tájékoztatása szerint több célra is felhasználhatók. Így például képesek riasztóként, klímaberendezések irányító-ellenőrző rendszereként vagy mozgásérzékelőként egyaránt működni. Szintén lehetőség van arra is, hogy külön beépített világítótestek segítségével a szőnyeg afféle "útjelzőként" is funkcionáljon, ami főleg tűzesetekkor lehet hasznos.

A két cég képviselői elmondták azt is, hogy nyitottak minden olyan új ötletre, akár a szakma, akár a felhasználók részéről, aminek a célja az, hogy új felhasználási területet találjon a Thinking Carpet számára. Éppen ezért az intelligens szőnyeget "nyílt technológiaként" képzelték el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoD #14
    Nem, mert azt már Alddin szabadalmaztatta.
  • Improve #13
    Egyetértek. Kb. intelligens mosópor kategória
    Egébként repülni nem tud?
  • RoD #12
    Attól, mert valaki vagy valami tud számolni, meg beszélni még nem jelenti azt, hogy inteligens is.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    intelligens szőnyeg .. milyen kurva terndi ez az intelligens szó .. amíg nem tujda megmondani hogy mennyi 23+7 és nem tud beszélni addig messze van az intelligenstől ... az hogy thinkin' .. azaz gondolkodó meg megintcsak über-trendi .. szal infineonnak hajrá .. nemmondom hogy hülye dolog , de uuuuuuuuuuuuutálom a reklámbuzikat akik mostanában az ilyen trendi trendet találják ki .. kötelet nekik ..
  • rolika #10
    ez egy fokkal jobb, mint a képernyős szörfdeszka múltkor. de csak egy fokkal
  • M2 #9
    Állat lesz ha a hotelekben a szőnyeg mutatja meg merre találom a szobát.
    Már csak egy olyan mozgatható szövés kell amivel hullámzó mozdulatokkal haladni is tud és akkor a csomagomat is felhozza. :-)
    Kell rá még egy zseb ahova a borravalót kell dugni.
  • quentit #8
    A cikk címén jót röhögtem az biztos :)

    Minden esetre tényleg hasznos, hogy minden intelligens lesz egy lakásban. Még csak az kellene, hogy script-elhető legyen az egyész, és akkor lehet hozzá MOD-okat csinálni...
  • fapapi #7
    Ha reszeg vagyok ugy igazan edig bejottek a vilagito kapcsolok a tajekozodasban de asszem veszek egy ilyen szonyeget ha negykezlab erek haza tuti betalaljak az agyba :)
  • Flashy #6
    ja és a kis nyilak elvezetnek a betörőhöz egy nagy épületben. fun. persze ha megpróbálja feltekerni, akkor is riaszt. aztán majd jönnek be lógva mint a mission impossible című felejthető gagyifilmben :)
  • RoD #5
    Sziasztok! Ez mind szép és jó, de minél hosszabb egy vezeték, annál nagyobb az ellenállása => Minél nagyobb a szőnyeged, annál többet fogyaszt. Üdv.: RoD